در چند سال اخیر در حوزه طراحی سایت، تغییرات زیادی به وجود آمده است. با ظهور این تحولات چشمگیر، راهاندازی و طراحی سایت راحتتر از گذشته شده است و طراحان میتوانند با ابزارهای موجود سایت را خیلی سریعتر طراحی نمایند. یکی از این ابزارهای جدید، فیگما نام دارد که به دلیل ارائه قابلیتها و امکانات متنوع مورد توجه طراحان زیادی قرار گرفته است. اما فیگما چیست و عملا چه کاربردی دارد؟ در این مطلب قرار است به بررسی این ابزار بپردازیم و در رابطه با مزایای فیگما در طراحی سایت صحبت کنیم.
فیگما چیست؟
فیگما (Figma) نام یکی از ابزارهای ویرایش گرافیکی تحت وب است که از آن برای طراحی رابط کاربری استفاده میشود. در واقع این ابزار تنها برای طراحی سایت نبوده و از آن میتوان برای طراحی رابط کاربری اپلیکیشن و هر نرم افزار دیگری استفاده کرد. این ابزار پر طرفدار در سال 2016 توسعه داده شد و از آن زمان تاکنون جزو یکی از نرم افزارهای برتر و پیشرو در طراحی قرار دارد. به طوری که نام فیگما را میتوان در کنار نرم افزارهای معروفی چون Sketch و Adobe XD پیدا کرد. جالب است بدانید استفاده از فیگما در سالهای اخیر با افزایش زیادی روبرو بوده است. به طوری که در سال 2019، 37 درصد از طراحان از این برنامه استفاده کرده که در سال 2020 این آمار به 66 درصد افزایش پیدا کرد.
Figma برنامهای به صورت وب اپلیکیشن است و در Browser اجرا میشود. در واقع فرقی ندارد که از موبایل یا دسکتاپ استفاده کنید. در هر پلتفرمی میتوانید فیگما را اجرا کرده و از امکانات آن استفاده نمایید. این برنامه مبتنی بر فضای ابری، از نظر عملکردی و ویژگی به برنامه Sketch شباهت زیادی دارد؛ اما قابلیتها و امکانات بیشتری در آن به کار رفته است. وجود این قابلیتها و ویژگیهای اضافی، باعث شده تا فیگما به یک ابزار محبوب در میان طراحان سایت و اپلیکیشن تبدیل شود.
نحوه استفاده از فیگما
برای استفاده از فیگما نیاز به کار خاصی ندارید؛ کافیست موبایل یا لپ تاپ متصل به اینترنت در دسترس داشته باشید تا بتوانید از این برنامه استفاده کنید. در واقع فیگما یک برنامه رایگان است که نیازی به خرید اشتراک ندارد. برای استفاده از فیگما و راهاندازی آن، باید در ابتدا وارد سایت رسمی فیگما یعنی https://figma.com/ بشوید و سپس بر روی گزینه Get Started کلیک کنید. پس از آن باید روی Create account کلیک کرده و اطلاعات لازم را وارد نمایید. آدرس ایمیل، رمز دلخواه، نام و علت نصب فیگما از جمله مواردی است که باید در این مرحله وارد کنید. پس از آن باید حساب خود را در ایمیل تایید کنید تا حساب کاربری برایتان فعال شود. پس از تایید، میتوانید به صورت تکی و یا تیمی در این ابزار مشغول به کار شوید و از امکانات آن برای طراحی رابط کاربری سایت یا اپلیکیشن استفاده نمایید.
استفاده از Figma برای طراحی رابط کاربری سایت چه مزایایی دارد؟
حال که با فیگما آشنا شدیم، بهتر است به مزایای استفاده از آن برای طراحی رابط کاربری سایت بپردازیم.
-
استفاده سریع و آسان
استفاده از فیگما بسیار آسان است و با اتصال به اینترنت میتوان در هر مکان و زمانی به آن دست پیدا کرد. این برنامه از طراحی کاربر پسندی برخوردار است و برای کار با آن نیازی به دانش کدنویسی و فنی نمیباشد. ساده بودن طراحی و عدم پیچیدگی در آن باعث شده تا کاربران بتوانند با سرعت بالا از آن استفاده کنند و صفحات سایت مورد نظر خود را طراحی نمایند.
-
سازگاری با پلتفرمهای مختلف
همانطور که گفته شد فیگما یک ابزار مبتنی بر فضای ابری بوده که از طریق بروزر قابل دسترس است. این ابزار در هر بروزری قابل اجرا است و از نظر نوع سیستم عامل تفاوتی ندارد. در واقع شما میتوانید بر روی سیستم عاملهایی چون ویندوز، لینوکس، مک و کروم بوک این برنامه را نصب کنید و از امکانات آن استفاده نمایید.
-
بهبود در انجام کارهای تیمی
از آنجایی که فیگما جزو برنامههای آنلاین است، در آن واحد چند شخص از یک تیم میتوانند در آن مشغول به کار شوند. با استفاده از این نرم افزار میتوان با اعضای تیم به طور همزمان بر روی سایت یا پروژه کار کرده و از امکانات تیمی آن بهرهمند شد. حتی میتوان برای هر عضوی از تیم، سطح دسترسی تعیین کرده و در آن به اشتراکگذاری فایلها و ارسال پیام به یکدیگر پرداخت. با وجود این مزایا، طراحی پروژهها بسیار سادهتر شده و میتوان به طور حرفهای امور طراحی را مدیریت کرد.
-
رایگان بودن
از دیگر مزایای فیگما، رایگان بودن آن است. کاربران میتوانند با اتصال به اینترنت به این ابزار دسترسی پیدا کنند و به طور رایگان از مزایای آن بهره ببرند. حتی میتوان به طور همزمان بر روی سه پروژه مختلف کار کرده و آنها را ذخیره کرد.
-
ابزارهای متنوع و کاربردی
در فیگما ابزارهای مختلفی وجود دارد که از آنها میتوان برای طراحی سایت و اپلیکیشن استفاده کرد. با این ابزارها میتوان به ایجاد صفحات کاربرپسند و خاصی پرداخته و به خوبی از آنها استفاده کرد. وجود ابزارهای کامل و متنوع در فیگما باعث شده تا طراحان به برنامه و ابزار دیگری نیاز نداشته باشند و به تمام آیتمهای مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند.
آموزش طراحی رابط کاربری با فیگما و ابزارهای مهم آن
برای اینکه بتوانید از ابزار فیگما بهترین استفاده را ببرید، باید با ابزارهای موجود در آن آشنایی داشته باشید. در اینجا به معرفی مهمترین ابزارهای فیگما میپردازیم تا هم با آنها و هم امکانات فیگما بیشتر آشنا شوید.
- بخش Comments یا نظرات: همانطور که قابل حدس است از طریق بخش Comments میتوان بر روی فایلهای طراحی یادداشت و پیامی درج کرده و بازخورد دیگران را دریافت کرد.
- بخش Vector networks یا شبکههای برداری: در این بخش تمام ابزارهای نوشتاری و طراحی مانند مدادهای ساده و پیشرفته و انواع قلم وجود دارد. کاربران فیگما میتوانند از این ابزارها برای طراحی سایت خود استفاده نمایند.
- بخش Team library یا کتابخانه تیم: Team library مانند یک کتابخانه بوده که در آن امکان اشتراک و انتشار سبکها و مولفههای طراحی با سایر اعضای تیم وجود دارد.
- بخش Share icon یا اشتراک گذاری فایل: در صورتی که بخواهید فایلهای خود را با اعضای تیم به اشتراک بگذارید، باید از این بخش وارد شوید. همچنین میتوان از Share icon برای مدیریت مجوزهای مربوط به اشتراکگذاری فایلهای طراحی استفاده کرد.
- بخش Menu: از منوی فیگما میتوانید برای جستجوی بخشهای مختلف نرم افزار و انجام کارهایی نظیر تنظیم فایل و مدیریت پلاگین استفاده کنید.
- بخش Layers یا لایهها: در این بخش تمام عناصر فایل بر اساس گروهی و فریم دستهبندی میشوند و کار را برای کاربران راحتتر مینمایند.
- بخش Canvas یا بوم: بخش بوم فیگما همچون یک بوم نقاشی است که به شما امکان میدهد در آن به طراحی صفحات سایت و پروژههای خود بپردازید.
- بخش The properties panel یا پنل ویژگیها: برای دسترسی به بخشهایی چون طراحی (Design)، نمونهسازی (Prototyping) و بررسی (Inspection) باید از پنل ویژگیهای فیگما استفاده کنید. در نمونهسازی، فایل اولیه طراحی به نمونه اصلی و اولیه متصل میشود. از بخش بررسی نیز میتوان برای تنظیمات و اطلاعات متنی یک شی انتخاب شده استفاده کرد.
تفاوت فیگما با Sketch و Adobe XD
همانطور که گفته شد، فیگما در کنار ابزارهای قدرتمند Sketch و Adobe XD قرار دارد و نسبت به آنها تفاوتهایی دارد. در اینجا به بررسی این ابزارها با هم میپردازیم.
Sketch: فیگما در نگاه اول به Sketch شباهت زیادی دارد. اما Sketch برنامهی طراحی برای سیستم عامل مک است و میتوان از آن برای طراحی کاربری موبایل و وب و حتی طراحی آیکون استفاده کرد.
Adobe XD: اغلب طراحان Adobe XD را برای نمونهسازی توصیه میکنند. در صورتی که کل بسته نرم افزاری ادوبی را خریداری کنید، به Adobe XD دسترسی پیدا خواهید کرد.
بررسی نحوه استفاده از چند ابزار و طراحی با آن
-
ایجاد فریم در فیگما
اولین کار برای طراحی، ایجاد یک فریم است. برای این کار باید یک فریم با سایز مناسب داشته باشید و سایز آن را نسبت به طراحی صفحه در سایت یا موبایل تغییر دهید. جهت ساخت فریم در فیگما، باید از گزینه Frame در نوار اصلی بالا استفاده کنید. پس از یک بوم در صفحه ایجاد شده که از طریق کشیدن گوشههایش میتوان سایز فریم را تغییر داد.
-
ایجاد گرید و ستون در فیگما
گریدها و ستونها برای این هستند که بتوان از طریق آنها محتواها را به طور منظمی سازماندهی کرد. در بیشتر مواقع جهت طراحی سایت در فیگما، 12 گرید به طور پیش فرض وجود دارد. برای استفاده از گرید باید در ابتدا فریم را انتخاب کرده و سپس از پنل راست صفحه گزینه Layout Grid را انتخاب کرد. در پایین این گزینه، بخشی به نام Grid وجود دارد که با کلیک روی آن باید گزینه اول را روی Columns تغییر دهید و تعداد آن را روی 12 یا عدد دیگر تنظیم کنید.
جمع بندی
فیگما (Figma) یکی از ابزارهای نسبتا جدید و محبوب برای طراحی رابط کاربری است. این ابزار از مزایا و امکانات بیشماری برخوردار است و طراحی اولیه سایت و اپلیکیشن را بسیار آسان میکند. کافیست از طریق مرورگر در گوشی یا لپ تاپ خود به سایت فیگما وارد شوید و پس از ثبت نام، از امکانات آن استفاده نمایید.