افرادی که در حوزه طراحی سایت مشغول هستند، به خوبی با CMS یا همان سیستم مدیریت محتوا آشنایی دارند. CMS سیستمی است که به وسیله آن میتوان اقدام به مدیریت محتوا و سایت خود کرد. حال این سیستمها انواع مختلفی دارند که یکی از آنها سیستم مدیریت محتوا جوملا است. اما Joomla چیست و چه مزایا و کاربردهایی دارد؟ در این مطلب قرار است با سیستم مدیریت محتوای جوملا آشنا شده و به مزایا، معایب و هر آنچه که راجع به آن باید بدانیم، اشاره خواهیم کرد.
جوملا چیست؟
Joomla یکی از دهها سیستم مدیریت محتوا است که رقیب قدرتمندی برای سیستم مدیریت محتوای وردپرس به حساب میآید. این سیستم در سال 2005 معرفی شد و برای سایتهای محتوا محور، سایتهای فروشگاهی و بزرگ مناسب میباشد. جوملا از انواع سیستمهای مدیریت محتوای Open Source است که محبوبیت زیادی در میان طراحان دارد. این سیستم افزونههای رایگان و در دسترس زیادی دارد و به خاطر همین به یکی از پلتفرمهای کاربر پسند تبدیل شده است. با استفاده از سیستم Joomla میتوان سایتهای قدرتمند و پویایی ساخته و طراحی سایت را با آن به راحتی انجام داد.
سیستم مدیریت محتوا جوملا به زبان PHP نوشته شده است و پایگاه داده آن برای ذخیره دادهها،MySQL است. ذخیره شدن اطلاعات و محتویات سایت در پایگاه دادهMySQL و یا MySQLi و PostgerSQL باعث پویایی سایت و سهولت در بروزرسانی محتویات میگردد. حال از آنجایی که این سیستم از نوع متن باز است، هر فردی که به زبان PHP تسلط داشته باشد میتواند آن را به شکل دلخواه خود تغییر دهد.
اساس کار سیستم مدیریت محتوا Joomla چیست؟
همانطور که اشاره شد جوملا با استفاده از زبان PHP ساخته شده است و همچون یک فریمورک، امکانات زیادی را برای گسترش و توسعه در اختیار کاربران خود قرار میدهد. امکاناتی چون ایجاد تالارهای گفتگو، گالریهای تصاویر، تجارت الکترونیک، ارتباط کاربران با هم به صورت اپلیکیشنهای تحت وب و غیره از جمله امکانات این سیستم بوده که در اختیار کاربرانش قرار داده شده است. سیستم جوملا بر اساس شیگرایی نوشته شده است و از الگوهای طراحی نرم افزار Design Patterns بهره برده است. این امر باعث شده تا پایداری و جامعیت این پلتفرم بیشتر شود. سیستم مدیریت محتوای جوملا همچون وردپرس، از افزونههای زیادی برخوردار است. کاربران این CMS میتوانند به بیش از 6000 افزونه جوملا از طریق سایت رسمی آن دسترسی پیدا کرده و آنها را دانلود نمایند. علاوه بر این، افزونههای دیگری نیز وجود دارد که به طور غیر رسمی و عموما غیر رایگان ارائه شدهاند. بنابراین میتوان گفت جوملا با وجود افزونههای متعدد و زیاد خود، به یکی از بهترین سی ام اسها تبدیل شده است.
کاربران جوملا چه کسانی هستند؟
هر سیستم مدیریت محتوایی ویژگیها و خصوصیات خود را دارد که طراحان سایت بر اساس خصوصیات آنها، یکی را انتخاب کرده و از آن برای طراحی سایت خود استفاده مینمایند. در رابطه با کاربران و افرادی که از جوملا استفاده میکنند باید اشاره کنیم که این سیستم مدیریت محتوا از گستره زیادی از مخاطبین برخوردار است. تنوع و انعطاف پذیری این سیستم باعث شده تا بسیاری از سازمانهای دولتی برای مقاصد آموزشی خود از آن استفاده نمایند. همچنین از آنجایی که جوملا از نوع متن باز است، بسیاری از وبلاگهای شخصی، سایتهای فروشگاهی و اطلاعرسانی از طریق آن ایجاد میگردند. سیستم مدیریت محتوای Joomla همچون وردپرس، نیازی به دانش برنامه نویسی ندارد و هر فردی میتواند به راحتی از آن استفاده نماید. از این رو میتوان گفت تمام افرادی که قصد طراحی سایت دارند، با بررسی مزایا و معایب جوملا میتوانند از آن برای سایت خود استفاده کرده و یا به سراغ پلتفرم دیگری بروند.
بخشهای اصلی پنل مدیریتی جوملا
پنل مدیریتی جوملا از چند بخش اصلی تشکیل شده که عبارتند از:
-
مدیریت مطالب Article
برای بارگذاری مقالات و محتواهای سایت خود، باید از بخش Article اقدام کنید. در این بخش میتوانید محتواهای خود را درج کرده و سپس به ویرایش یا حذف آنها بپردازید. همچنین میتوانید نظرات کاربر را از این بخش مدیریت نمایید.
-
مدیریت کاربران Users
بخش Users یا مدیریت کاربران جوملا، یکی از بخشهای مهم آن است. این بخش کاربری به طور منسجم و دقیقی طراحی شده است و نسبت به وردپرس برتری دارد. عضویت جوملا از طریق فرمهایی در سایت انجام شده و مدیریت کاربران از طریق بخش Users در پنل مدیریت صورت میگیرد.
-
مدیریت افزونه ها Extensions
بخش Extensions، بخش اصلی توسعه شخصی جوملا است. در واقع طراحان میتوانند از این بخش اقدام به نصب افزونههای مورد نیاز خود کرده و سایت را گسترش دهند. برای مثال میتوان از طریق ماژول تماس با ما، امکان برقراری ارتباط با مدیریت سایت را فراهم کرد.
-
قالب Templates
Templates یکی دیگر از بخشهای اصلی سیستم جوملا است که از طریق آن میتوان اقدام به نصب قالب مورد نظر کرده و ظاهر گرافیکی آن را به شکل دلخواه خود تغییر داد.
مزایای جوملا چیست؟
حال که با سیستم مدیریت محتوای جوملا آشنا شدید، بهتر است به سراغ بررسی مزایای آن برویم. از مهمترین مزایای سیستم مدیریت محتوا جوملا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
رایگان بودن
جوملا همچون وردپرس، یک CMS رایگان است و برای دانلود و استفاده از آن نیاز به پرداخت هیچ پولی نمیباشد. برخی از سایت سازها نیاز به خرید اشتراک و یا هزینه آپدیت دارند که در سیستم جوملا خبری از آنها نبوده و میتوان به طور رایگان از تمام آپدیتها و امکانات آن استفاده کرد.
-
دسترسی به افزونههای زیاد و رایگان
همانطور که اشاره شد، در سایت رسمی جوملا بیش از 6000 افزونه در دسترس بوده که همگی رایگان میباشند. در واقع کاربران جوملا با کمتر افزونه غیر رایگانی مواجه میشوند و میتوانند تمام ماژولها و افزونههای مورد نیاز خود را به طور رایگان تهیه نمایند. افزونههای رایگان همگی تایید شده هستند و با نسخههای استاندارد جوملا هماهنگ میباشند. همچنین هیچ یک از افزونهها با هم تداخلی ندارند و میتوان به راحتی از هر یک استفاده کرد.
-
دسترسی به قالبهای رایگان
از دیگر مزایای جوملا، دسترسی به قالبهای متنوع و رایگان است. قالبهای رایگان جوملا از کیفیت خوبی برخوردار هستند و میتوان از طریق آنها اقدام به طراحی سایت مورد نظر و ایدهآل کرد. قالبهای جوملا از امکانات متنوعی چون تالارهای گفتگو، وبلاگ و غیره برخوردار هستند و راهاندازی سایت حرفهای را برای شما ممکن میکنند.
-
آپدیتهای منظم جوملا
جوملا از جمله CMSهایی است که به طور منظم و دورهای آپدیتهای خود را ارائه میکند. در واقع این سیستم نسبت به این موضوع حساسیت زیادی دارد و به تاریخ آپدیت و همچنین موارد ارائه شده در آپدیتهای جدید، حساسیت زیادی دارد.
-
چند زبانه بودن
طراحی سایت با جوملا یک مزیت بزرگ دارد و آن این است که میتوان از ویژگی چند زبانه بودن آن استفاده کرد. جوملا یک پلتفرم چند زبانه بوده و از 75 زبان پشتیبانی میکند. برای همین میتوان از طریق آن یک سایت بین المللی طراحی کرده و فعالیت خود را گسترش داد.
-
سهولت در استفاده
پنل کاربری و مدیریتی جوملا از طراحی سادهای برخوردار است و میتوان به راحتی از آن استفاده کرد. در واقع رابط کاربری سایت کاملا کاربر پسند بوده و میتوان تمام تغییرات مورد نظر را در آن اعمال کرد.
معایب جوملا چیست؟
با وجود مزایای زیادی که سیستم مدیریت محتوای جوملا دارد، اما معایبی هم برای آن وجود دارد که در اینجا به آنها اشاره میکنیم. از جمله معایب سیستم مدیریت محتوا جوملا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
عدم پشتیبانی تخصصی
یکی از مشکلاتی که جوملا دارد این است که در صورت خرابی سایت، پشتیبانی تخصصی و حرفهای برای آن وجود ندارد. برای همین بیشتر افرادی که از دانش بالا در زمینه رفع عیب و عیوب سایت برخوردار هستند، به سراغ استفاده از آن میروند.
-
ضعیف بودن در سئو
سیستم جوملا نسبت به وردپرس، در سئو قوی نبوده و در این زمینه ضعف دارد. دلیل آن هم این است که ابزارهای مناسبی برای این کار وجود نداشته و به احتمال زیاد کاربران از دیده شدن توسط موتورهای جستجو دور میمانند.
-
وجود مشکلات امنیتی
از دیگر معایبی که میتوان برای جوملا در نظر گرفت، بحث امنیتی آن است. از آنجایی که جوملا یک سیستم رایگان اپن سورس است، احتمال هک شدن آن توسط هکرها بسیار زیاد است. البته بیشتر طراحانی که از قالبهای رایگان جوملا برای طراحی سایت استفاده میکنند، دچار حمله هکرها میشوند. بنابراین اگر قصد دارید از این سیستم مدیریت محتوا برای سایت خود استفاده کنید، حتما از یک قالب مناسب و غیر رایگان برای آن استفاده نمایید.
جمع بندی
در این مطلب با سیستم مدیریت محتوا جوملا به خوبی آشنا شده و به خصوصیات، مزایا و معایب آن اشاره کردیم. همانطور که گفته شد جوملا از انواع سیستمهای مدیریت محتوای Open Source است که از افزونههای زیادی پشتیبانی میکند. این سیستم مدیریت محتوا از بیش از 6000 افزونه رایگان در سایت رسمی جوملا برخوردار بوده که میتوان در کنار آنها از افزونههای غیر رسمی و غیر رایگان نیز استفاده کرد. سرعت نصب و راهاندازی جوملا بالا است و میتوان سایت مورد نظر را به راحتی با استفاده از آن طراحی کرد.