آشنایی با کاربرد Ui و Ux در طراحی سایت

آشنایی با کاربرد Ui و Ux در طراحی سایت

اگر با حوزه طراحی سایت کم و بیش آشنا باشید، حتما عناوین Ui و Ux را زیاد شنیده‌اید. این دو کلمه جزو کلماتی هستند که در حوزه وب استفاده زیادی می‌شوند. هر کدام از این کلمات بیانگر موضوع خاصی در طراحی وب هستند و تفاوت زیادی با هم دارند. در این مبحث قرار است پیرامون کاربرد Ui و Ux در طراحی سایت صحبت کنیم و به تفاوت میان آنها پی ببریم.

Ui Ux چیست؟

در ابتدا بهتر است به طور جداگانه با مفهوم کلمات Ux و Ui آشنا شده و کاربرد هر کدام در طراحی وب را بیان کنیم.

Ux چیست؟

 

Ux چیست؟

 

UX مخفف عبارت User Experience است که در لغت به معنای تجربه کاربری است. در واقع یو ایکس نشانگر میزان رضایت کاربر از کاربردی بودن سایت است. افرادی که مسئولیت طراحی UX سایت را بر عهده دارند، UX Designer می‌گویند. این افراد باید با در نظر گرفتن احساسات و هیجانات کاربران سایت، اقدام به طراحی UX سایت نماید. UX سایت به گونه‌ای طراحی شود که کاربران و مخاطبان با سایت احساس راحتی داشته باشند و ارتباط خوبی با آن برقرار کنند. برای همین است که طراحی یوایکس سایت اهمیت زیادی دارد و در کسب و کار تاثیر مثبتی دارد.

تاثیر UX در سئو سایت چقدر است

یکی از فاکتورهای بسیار مهم در سئو و بهینه‌سازی سایت، UX سایت است که مستقیما با سئو تکنیکال در ارتباط است. شاید در گذشته سئوی سایت تنها حول کلمات کلیدی پیاده‌سازی می‌شده است؛ اما امروزه تجربه کاربری سایت نقش ویژه‌ای در سئو و جایگاه سایت دارد. هر چقدر میزان رضایت کاربران از سایت بیشتر باشد، وب سایت از جایگاه بهتری در نتایج موتور جستجو برخوردار خواهد شد. برای همین است که طراحان سایت برای طراحی یوایکس همواره به دنبال UX Designerهای حرفه‌ای می‌گردند. از مهمترین فاکتورهای طراحی UX که در سئو سایت نقش زیادی دارد، میتوان به ریسپانسیو بودن سایت اشاره کرد.

آشنایی با وظایف و مسئولیت‌های طراح UX – UX Designer

شخصی که به عنوان طراح UX استخدام می‌شود، باید از وظایف UX کار مطلع باشد و بتواند تمام مسئولیت‌های خود را به درستی انجام دهد. از مهمترین مسئولیت‌های طراح یوایکس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تحقیقات و پژوهش

اولین وظیفه طراح UX این است که به تحقیق و پژوهش در مورد نیازهای کاربران سایت بپردازد. با این کار پایه و اساس طراحی درست سایت فراهم شده و طراحی UX سایت در مسیر درستی قرار می‌گیرد. در صورتی که شخص یوایکس کار در این زمینه به تحقیقات جامع و کافی نرسد، در حین کار دچار وقفه و ایراداتی خواهد شد. بنابراین پیش از هر چیزی لازم است تا تحقیقات پیرامون کاربر و بازار به خوبی انجام شود.

  • ایجاد پرسونا و سناریوها

پس از تحقیق، نیاز به ساخت یک شخصیت خیالی است که یکی از گروه‌های کاربری را نشان می‌دهد. هدف از این کار این است که الگوی رفتاری کاربران سایت شناسایی شود. زمانی که UX Designer پرسونا را مشخص می‌کند، می‌تواند بر اساس آن سناریو بنویسد. این سناریو شامل تعامل کاربر با سایت و مواردی از این دست خواهد بود.

  • تعریف معماری اطلاعات

وظیفه بعدی شخص UX Designer تعریف معماری اطلاعات است. هدف از این کار این است که کاربر بتواند موقعیت فعلی خود در سایت را درک کند.

  • طراحی وایرفریم سایت

یکی از مهمترین وظایف طراح یوایکس، طراحی وایرفریم سایت است. در وایرفریم شخص طراح یک نمای کلی از سایت را به توجه به نوع سایت و نیاز مشتری طراحی می‌کنند. طراحی وایرفریم باعث ساده‌تر شدن مسائل و پیاده‌سازی راحت سایت خواهد شد.

Ui چیست؟

 

Ui چیست؟

 

UI مخفف کلمات user interface است که در لغت به معنای رابط کاربری است. UI نقطه‌ای از سایت است که کاربران به واسطه آن با سایت، رایانه یا اپلیکیشن ارتباط برقرار می‌کنند. هدف از UI این است که کاربر بتواند تجربه آسان و لذتبخشی از کار با سایت یا اپلیکیشن داشته باشد و با کمترین تلاش، بیشترین نتیجه را مشاهده کند. افرادی که مسئولیت طراحی UI سایت را بر عهده دارند، UI Designer نامیده می‌شوند. این افراد بر خلاف طراحان یوایکس که روی حس کاربران تمرکز می‌کنند، روی نحوه ارائه محصول توجه دارند. صفحاتی که افراد UI Designer طراحی می‌کنند، در جهت احقاق اهداف طراحی UX  است. به عنوان مثال در طراحی UI تصمیم گرفته می‌شود در بالای سایت از یک اسلایدر استفاده شود. و یا در بخش محصولات با قرار دادن دکمه‌ای کاربر بتواند فرآیند خرید را انجام دهد. تمام این موارد در حوزه طراحی UI سایت قرار دارند.

آشنایی با وظایف و مسئولیت‌های طراح UI – UI Designer

 

آشنایی با وظایف و مسئولیت‌های طراح UI - UI Designer

 

  • طراحی گرافیکی عناصر رابط کاربری

منظور از طراحی گرافیکی در نظر گرفتن رنگ مناسب، فونت، تصاویر و المان‌های یک صفحه است. شخصی که به عنوان طراح رابط کاربری مشغول به کار می‌شود، باید طراحی گرافیکی سایت را بر اساس نیازهای برند به خوبی پیاده‌سازی کند. به طوری که وقتی کاربر وارد سایت می‌شود، از طراحی زیبا و مناسب سایت شگفت‌زده شده و جذب آن شود.

  • توجه به ساختار

خروجی طراحی شده توسط UI Designer باید به گونه‌ای باشد که کاملا ساختاریافته باشد. یعنی تمام المان‌ها و عناصر سایت در جای درست به کار رفته و فاقد پیچیدگی و بهم ریختگی باشند.

  • ایجاد موکاپ و به تصویر کشیدن عملکردهای محصول

طراحان UI باید عملکردهای محصول را به خوبی پیاده‌سازی کنند و از موکاپ برای پیش نمایش آنها استفاده نمایند. پس از آن باید بر اساس بازخوردهای کاربران، موکاپ‌ها مورد بازبینی و اصلاح قرار بگیرند.

  • انطباق طراحی‌ها با هدف محصول و جامعه مخاطب

طراحی‌هایی که توسط شخص UI Designer انجام می‌شود، باید در جهت هدف محصول باشند. همچنین این طراحی‌ها باید در جهت بر طرف کردن نیاز جامعه مخاطب باشند.

تفاوت بین Ui و Ux در چیست؟

 

تفاوت بین Ui و Ux در چیست؟

 

تجربه کاربری و رابط کاربری گرچه با هم تفاوت دارند، اما با هم مرتبط هستند و هر دو به یک اندازه اهمیت دارند. شخصی که طراحی تجربه کاربری سایت را بر عهده دارد، باید تمام اموری که مربوط به برخورد مشتری با محصول و خدمات است را مدیریت و برنامه‌ریزی کند. شخص UX Designer با در نظر گرفتن مواردی چون دلیل استفاده کاربر از خدمات، طراحی‌های لازم را انجام می‌دهد. در واقع طراح تجربه کاربری تمام پیشنهادها و درخواست‌های خود را بر اساس نیاز کاربران ارائه می‌دهد. برای مثال شخص طراح UX صلاح می‌بیند که در صفحه محصول باکس جستجو باید وجود داشته باشد. مواردی که در سایت نیاز به پیاده‌سازی دارند را تیم طراحی سایت انجام می‌دهند. از این میان، اموری که به ظاهر گرافیکی سایت یا اپلیکیشن مربوط باشد را شخص طراح رابط کاربری انجام می‌دهد. پس همانطور که مشخص شد میان UX و UI تفاوت زیادی وجود دارد و هر کدام از آنها برای هدف خاصی در طراحی سایت انجام می‌شوند. در مجموع میتوان UI را زیر مجموعه UX به حساب آورد.

چگونه میتوان سایتی با اصول صحیح UX و UI طراحی کرد؟

حال که با مفهوم تجربه کاربری، رابط کاربری و همچنین تفاوت میانشان به خوبی آشنا شدید، بهتر است به این بپردازیم که چگونه باید سایتی با بهترین UX و UI طراحی کرد. برای اینکه بتوانید سایتی با بهترین UX و UI داشته باشید، باید اصولی را در نظر بگیرید که مورد رضایت کاربر باشد. در واقع سایت باید هم از نظر محتوایی و هم از نظر گرافیکی و طراحی مورد پسند کاربر باشد و کاربر بدون هیچ مشکلی بتواند از خدمات سایت استفاده نماید. برای همین چیدمان المان‌ها و عناصر سایت بسیار مهم است. قرارگیری عناصر در سایت باید به گونه‌ای باشد که کاربر بدون هیچ معطلی به نیاز خود برسد. برای مثال چیدمان منوها و فهرست‌ها، سرعت دسترسی، نوار جستجو و … باید مورد توجه قرار گیرند تا کاربر هنگام استفاده از سایت رضایت کامل داشته باشد.

جمع بندی

در این مطلب به بررسی کامل UX و UI و مفهوم و کاربردشان در طراحی سایت اشاره داشتیم. همانطور که اشاره کردیم UX و UI دو مقوله جدا از هم هستند و با هم تفاوت دارند. اما هر دوی این موارد در راستای یک هدف و آن هم رضایت کاربر و مخاطب سایت انجام می‌شوند. طراحی UX یا تجربه کاربری مربوط به اموری است که منجر به رضایت کاربران از سایت می‌شود. در حالی که طراحی UI مربوط به اموری است که در جهت تجربه آسان و لذتبخش کاربر از سایت انجام می‌شود و به طراحی گرافیکی و ظاهری سایت مربوط است. بنابراین میتوان گفت بهترین وبسایت، سایتی است که از UX و UI خوبی برخوردار باشد و تمام نیازهای کاربر را به خوبی پوشش دهد.

 

0 0 رای ها
امتیاز شما به این مطلب
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x