افرادی که در حوزه طراحی سایت مشغول هستند، با وردپرس به خوبی آشنایی دارند. همچنین افرادی که به دنبال داشتن یک سایت برای کسب و کار خود هستند، نام وردپرس را زیاد میشوند. اگر بخواهیم یک تعریف مختصر از وردپرس داشته باشیم باید بگوییم که سیستم مدیریت محتوای وردپرس، سادهترین و محبوبترین راه برای ایجاد یک وب سایت است. سادگی وردپرس باعث شده تا در حال حاضر بیش از 43.3 درصد از تمام سایتهای موجود در بستر اینترنت، از وردپرس ساخته شده باشند. پس اگر شما هم دوست دارید با این سیستم مدیریت محتوای محبوب و ویژگیها و کاربردهای آن بیشتر آشنا شوید، با ما همراه باشید.
وردپرس چیست و چه کاربردی دارد؟
در این بخش به بررسی بیشتر سیستم مدیریت محتوای وردپرس میپردازیم. اگر بخواهیم در سطح کمی فنیتر با وردپرس آشنا شویم باید بگوییم که WordPress یک سیستم مدیریت محتوای متن باز است. این یعنی هر شخصی میتواند به صورت رایگان از نرم افزار وردپرس استفاده کرده و تغییرات مورد نظر خود را در آن اعمال کند. این سیستم مدیریت محتوا به گونهای طراحی شده است که افراد بدون نیاز به دانش برنامه نویسی نیز میتوانند از آن استفاده کرده و به طراحی یک سایت برای خود بپردازند. البته وردپرس قابلیت توسعه با استفاده از زبان PHP را دارد. به این صورت که افرادی که بخواهند سایت وردپرسی را برای خود سفارشی سازی کنند، میتوانند از این زبان استفاده کرده و تغییرات مورد نظر را در آن انجام دهند. به طور کلی باید بگوییم که اگر بخواهید یک سایت برای خود داشته باشید، میتوانید آن را به صورت اختصاصی طراحی کرده و از صفر تا صد برنامه نویسی نمایید. راه دیگر این هم این است که از سیستمهای مدیریت محتوای آمادهای چون وردپرس استفاده کنید و از این طریق به طراحی سایت برای خود بپردازید. بدیهی است هزینه طراحی سایت وردپرسی نسبت به طراحی سایتهای اختصاصی، بسیار کمتر است.
انواع سایتهای ساخته شده با وردپرس
شاید برایتان سوال باشد که با استفاده از وردپرس چه سایتهایی را میتوان راه اندازی کرد؟ برای پاسخ باید بگوییم که در سالهای قبل و در زمان عرضه وردپرس، بیشتر از آن برای ایجاد وبلاگ استفاده میشده است. اما در حال حاضر به لطف تغییراتی که در کدهای اصلی آن صورت گرفته است، از آن میتوان برای ساخت هر وب سایتی استفاده کرد. در واقع وردپرس یک سیستم مدیریت محتوایی است که از تعداد افزونه و تمهای زیادی برخوردار است که از طریق آنها میتوان به طراحی هر سایتی پرداخته شود.
از وردپرس میتوان برای سایتها و وبلاگهای شخصی و تجاری استفاده کرد. همچنین این سیستم مدیریت محتوا، برای ایجاد فروشگاههای آنلاین و سایتهای فروش گزینه بسیار محبوب و خوبی میباشد. به طور کلی میتوان گفت از طریق وردپرس میتوان به طراحی سایتهای زیر پرداخت:
- سایتهای تجاری و شرکتی
- سایتهای فروشگاهی (فروشگاه آنلاین یا مجازی)
- سایتهای آموزشی
- سایتهای شخصی و وبلاگ
- سایتهای نمونه کار و رزومه شخصی
- سایتهای خبری، فیلم، موسیقی و غیره
تفاوت بین WordPress.org و WordPress.com در چیست؟
برای بسیاری از افراد سوال است که میان WordPress.org و WordPress.com چه تفاوتی وجود دارد. WordPress.org که به وردپرس خود میزبان (self-hosted WordPress) معروف است، همان نرم افزار وردپرس رایگان و منبع باز است که میتوان آن را بر روی میزبان وب نصب کرده و به طراحی سایت از طریق آن پرداخت. اما WordPress.com یک سرویس پولی است که توسط WordPress.org پشتیبانی میشود. با این که استفاده از این سیستم بسیار آسان است، اما بسیاری از قابلیتها و انعطاف پذیریهای وردپرس self-hosted از دست میرود. بنابراین زمانی که صحبت از سیستم مدیریت محتوای وردپرس است، منظور همان وردپرسی است که در WordPress.org موجود است. در یک تعریف دیگر میتوان گفت که WordPress.com بیشتر برای وبلاگ نویسی شخصی مناسب است. و یا افرادی که قصد درآمدزایی از سایت خود را ندارند، میتوانند از آن استفاده کنند. اما WordPress.org برای افرادی که به دنبال کسب درآمد از طریق وب سایت خود هستند، مناسب میباشد. با این سیستم میتوان طراحی سایتهای فروشگاهی و تجاری را به راحتی انجام داد و از طریق آن به کسب درآمد پرداخت.
چرا باید از WordPress برای طراحی سایت استفاده کرد؟
همانطور که اشاره شد، سایتهای بسیار زیادی توسط این سیستم مدیریت محتوا طراحی میشوند. به طوری که طبق یکی از آمارهای موجود، بیش از 43.3 درصد سایتهای موجود در بستر اینترنت از طریق این سیستم مدیریت محتوا طراحی شدهاند که میتوان انتظار افزایش آن را داشت. اما چرا باید از این سیستم برای طراحی سایت استفاده کرد؟ و یا به عبارتی وردپرس چه مزایایی دارد که سبب محبوبیت آن از سایر سیستمهای مدیریت محتوا شده است؟ در اینجا به بزرگترین دلایلی که میتوان بر اساس آنها به طراحی سایت وردپرسی پرداخت، اشاره میکنیم:
-
رایگان و متن باز بودن وردپرس
یکی از دلایلی که در محبوبیت وردپرس و استفاده زیاد از آن در طراحی سایت تاثیر دارد، رایگان و متن باز بودن آن است. در واقع نرم افزار وردپرس به صورت رایگان در سایت اصلی موجود است که میتوان از آنجا به دانلود وردپرس پرداخته و سپس طراحی سایت با آن را آغاز کرد. برای شروع طراحی سایت وردپرسی خود، کافیست هزینه هاست و دامین را پرداخت کرده و کار خود را شروع نمایید. علاوه بر این، در این سیستم تعداد زیادی افزونه و پلاگین و همچنین تم وجود دارد که میتوان از طریق آنها سایت را به شکل دلخواه خود تغییر داد.
-
قابلیت توسعه وردپرس
حتی اگر جزو افراد توسعه دهنده سایت نباشید، میتوانید سایت خود را با استفاده از افزونههای بیشمار موجود تغییر و توسعه دهید. برای مثال با استفاده از تم دلخواه، میتوان به تغییر ظاهر و پوسته وردپرس پرداخته و آن را به شکل ایدهآل در آورد. همچنین با استفاده از پلاگین و افزونهها میتوان عملکرد سایت را تغییر داد. برای مثال پلاگین فرم تماس یا پلاگین ووکامرس از جمله پلاگینهایی هستند که در طراحی سایت وردپرسی استفاده زیادی میشوند.
-
نصب آسان وردپرس
استفاده از وردپرس و نصب و راه اندازی آن بسیار آسان است. به طوری که با چند کلیک، میتوان آن را دانلود و نصب کرده و کار با آن را شروع کرد. برای همین اگر جزو افرادی هستید که دوست دارید خیلی سریع و آسان به طراحی یک سایت برای کسب و کار خود بپردازید، میتوانید همین حالا به آموزش وردپرس پرداخته و از آن برای طراحی سایت استفاده نمایید.
-
انعطاف پذیری وردپرس
از دیگر دلایلی که باعث محبوبیت وردپرس و استفاده زیاد از آن برای طراحی سایت شده است، میتوان به منعطف بودن آن اشاره کرد. منظور از انعطاف پذیری وردپرس این است که از طریق آن میتوان سایتهای مختلفی را ایجاد کرده و به توسعه آنها پرداخت. همچنین به دلیل وجود افزونههای زیاد، امکان تغییرات اساسی و چشم گیر به راحتی در آن وجود دارد.
-
آموزش آسان وردپرس و پشتیبانی بالا
در صورتی که در طراحی سایت وردپرس با مشکلی مواجه شوید، میتوانید با یک جستجوی ساده و سریع در اینترنت، به حل آن بپردازید. در واقع سایتها و منابع آموزشی زیادی وجود دارد که از طریق آنها میتوان اقدام به آموزش وردپرس کرده و یا در رابطه با موضوعی راهنمایی دریافت کرد.
-
پنل مدیریتی آسان
شاید برایتان سوال باشد که پنل وردپرس چیست؟ پنل ادمین وردپرس در واقع همان فضایی است که از طریق آن میتوانید اقدام به تغییرات و مدیریت سایت وردپرسی خود نمایید. حال این پنل به گونهای طراحی شده است که نسبت به برخی از سیستم مدیریت محتواهای دیگر، بسیار ساده و آسانتر میباشد. برای همین کار با آن بسیار راحت بوده و میتوان خیلی سریع به انجام امور مورد نظر خود در آن پرداخت.
-
سئوی وردپرس با افزونههای موجود
یکی دیگر از مزایای وردپرس این است که SEO-friendly میباشد. در واقع باید به خاطر داشته باشید که برای موفقیت در کسب و کارهای اینترنتی، تنها طراحی سایت کافی نیست. بلکه باید با استفاده از روشهای موجود، اقدام به سئوسازی سایت کرده و سایت را به رتبههای بالاتری در موتورهای جستجو ارتقا داد. در سیستم مدیریت محتوای وردپرس میتوان از طریق افزونههایی چون Yoast SEO به سئو کردن صفحات خود پرداخته و از این طریق به رتبه بهتری دست پیدا کرد.
-
امن بودن وردپرس
امن بودن سایت مسئله مهمی بوده که باید به آن توجه شود. از آنجایی که سایتهای زیادی در معرض هک شدن و حملات سایبری قرار میگیرند، باید همواره به امنیت آنها توجه شود. اما امنیت سایت وردپرسی به چه صورت است؟ تا زمانی که افزونههای وردپرس را به روز نگه دارید و پسوردهای خود را قوی انتخاب کنید، میتوانید از امن بودن سایت تا حدود زیادی مطمئن شوید.
جمع بندی
وردپرس یکی از انواع CMSهای بسیار محبوب است که در این مطلب با آن آشنا شدیم. افرادی که قصد دارند خیلی سریع و آسان و بدون دانش برنامه نویسی یک وب سایت برای خود طراحی کنند، میتوانند از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده نماید. استفاده از این CMS بسیار راحت است و در حال حاضر افراد زیادی از طریق آن اقدام به ایجاد سایت میکنند. از مزایای وردپرس برای طراحی سایت میتوان به رایگان و متن باز بودن، پنل مدیریتی آسان، سطح امنیتی خوب، مناسب برای افراد مبتدی، تعداد افزونه و پلاگین زیاد، تمهای متنوع، قابلیت سئوسازی سایت و آموزش آسان اشاره کرد.