زمانی که دامنه مورد نظر برای سایت خریداری میشود، برای اتصال آن به سرور لازم است تا DNSها را روی دامنه خود تنظیم کرد. DNSها معمولا پس از خرید سرویس و پرداخت هزینه آن، به صورت ایمیل همراه با مشخصات هاست برای افراد ارسال میشوند. حال اگر دامنه خریداری شده از نوع .ir (دات آی آر) باشد، باید دی ان اسها را در سایت ایرنیک وارد کرد. نحوه وارد کردن یا تغییر DNS در این سایت برای بسیاری از افراد سوال است. برای همین ما هم در این مطلب قصد داریم به نحوه تغییر DNS در ایرنیک بپردازیم و با موارد مهم در رابطه با آن آشنا شویم.
ایرنیک چیست؟
ایرنیک مرکز ثبت دامنههای ملی و کشوری .ir است که زیر نظر پژوهشگاه دانشهای بنیادین یا همان مرکز تحقیقات فیزیک نظری تهران فعالیت دارد. نام ایرنیک برای بسیاری از افراد، خصوصا برای کسانی که قصد ثبت دامنه ملی را دارند، آشنا است. در واقع تمام دامنههای ملی که قرار است ثبت شوند، باید زیر نظر ایرنیک انجام شوند. زمانی که افراد در ایرنیک به ساخت حساب کاربری میپردازند، یک شناسه ایرنیک برایشان در نظر گرفته میشود. این شناسه شامل حروف و اعداد مختلفی است که در انتهای آن هم عبارت irnic- قرار دارد. برای مثال nt357-irnic یک شناسه ایرنیک است که حاوی حروف و اعداد و در انتها irnic- میباشد. این شناسه رایگان است و برای دریافت آن نیازی به پرداخت هزینه و صرف زمان زیادی نمیباشد. نکتهای که وجود دارد این است که افراد برای ثبت دامنه آی آر به نام خود یا شخص دیگر، باید در ابتدا شناسه ایرنیک را دریافت کنند و سپس برای انجام این کار اقدام نمایند.
DNS به چه معناست؟
حال که با ایرنیک آشنا شدیم، بهتر است کمی هم به DNS و معنای آن بپردازیم. DNS مخفف کلمات Domain Name System است که به معنای سیستم نام دامنه میباشد. حال در رابطه با این که دی ان اس چیست، باید اشاره کرد که DNS یک پروتکل شناخته شده در عرصه شبکههای کامپیوتری و اینترنت است. کار آن هم تبدیل نام دامنههایی مانند http://google.com/ به یک آی پی مشخص است. در واقع میتوان گفت DNS برای تبدیل نام دامنه به آدرس آی پی استفاده میشود و وظیفه آن برقراری ارتباط بین آدرسهای IP، سیستم کاربران و سایتها و حوزههای مربوطه میباشد.
نحوه تغییر DNS دامنه در ایرنیک
در این بخش به بررسی نحوه تغییر دی ان اس دامنه در ایرنیک میپردازیم. برای این کار باید به مراحل زیر توجه داشته باشید:
- در ابتدا باید وارد ir یا همان سایت ایرنیک شده و از آنجا وارد کنترل پنل دامنه خود شویم.
- سپس در صفحه موجود، از بخش منوبار باید گزینه دامنه ها و سپس دامنه های من را انتخاب کرد و وارد آن شد.
- در صفحه بعدی، کلیه دامنهها ظاهر میشوند که باید دامنهای که قصد تنظیم DNS آن را داریم، انتخاب نماییم. سپس باید روی دکمه ویرایش ردیفهای کارگزاری نام و میزبانی دامنه کلیک کرد.
- پس از آن وارد صفحه کارگزار نام و میزبانی دامنه میشویم. در آنجا باید از قسمت تنظیمات سامانه نام دامنه DNS در بخش کارگزار دامنه NS Record، ردیفهای یک و دو را با DNSهای مورد نظر خود تکمیل نماییم. بعد از آن باید در قسمت Secret Answer، پاسخ سوالات امنیتی که در هنگام ثبت نام به آنها پاسخ دادهایم را مجددا وارد نماییم.
- در نهایت باید بر روی دکمه اعمال کلیک کرده تا تنظیمات مورد نظر اعمال شود. با این کار تنظیمات در حساب ایرنیک ذخیره میشوند و میتوان از دامنه خود به شکل موثرتری استفاده کرد.
چند نکته در تنظیم DNS بر روی دامنه .IR
- در صورتی که تمایل به ایجاد Child Name Server دارید، علاوه بر تکمیل فیلدهای ذکر شده در مرحله دوم، فیلدهای موجود در ستون IP کارگزار با مقدار IP سرور میزبان هاست یا سرور مجازی را تکمیل کنید.
- برای ثبت دامنههای ملی لازم است پس از پرداخت هزینه ثبت، توسط واحد ثبت کننده دامنه ملی یعنی ایرنیک مورد بررسی و تایید قرار بگیرد. در صورتی که دامنه با قوانین جمهوری اسلامی و سازمان ثبت دامنههای ملی مغایرتی نداشته باشد، نهایتا تا 24 ساعت بعد مورد تایید قرار میگیرد. پس از تایید شدن، دامنه فعال شده و میتوان از آن استفاده کرد. برای مشاهده وضعیت دامنهها میتوان از سایت ایرنیک و بخش دامنههای من اقدام کرد.
- پس از تغییر DNS های یک دامنه در ایرنیک، برای ست شدن صحیح آنها و اتصال دامنه به طور کامل به هاست، حدود 4 الی 6 ساعت زمان نیاز است.
- برای رکوردهای معمولی نیازی به وارد کردن IP در ستون “آی پی کارگزار” نمیباشد. زمانی که از یک دامنه .IR به عنوان رکورد NS استفاده شود، لازم است تا آی پی سرور نیز وارد گردد.
نحوه اتصال دامنه به هاست به چه صورت است؟
زمانی که دامنه و هاست برای سایت خریداری میشود، باید اتصال دامنه به هاست انجام شود. برای این کار باید وارد پنل کاربری هاست شده و از آنجا اقدام به این کار کرد. پس از ورود به این پنل، میتوان اطلاعات ورودی و همچنین DNSها را در آنجا مشاهده کرد. در اینجا باید اقدام به اتصال دامنه به هاست کرده تا بتوان از آن استفاده کرد. این کار هم از طریق تغییر DNS دامنه به DNS سروری که از آن هاست تهیه شده است، صورت میگیرد.
پس از آنکه تغییرات صورت بگیرد، باید منتظر تایید از ماند. اگر با پیغام “به روزرسانی کارگزاران دامنه با موفقیت انجام شد” مواجه شوید، یعنی تنظیم DNS به درستی صورت گرفته است و DNS ها به NS جدید تغییر پیدا کردهاند. حال برای تست DNS سایت میتوان از نرم افزار CMD استفاده کرد. برای این کار برنامه را باز کنید و دستور ipconfig/flushdns را بزنید تا پینگ بگیرید. در صورتی که دامنه هم یک پینگ به ما بدهد، یعنی دامنه فعال شده است.
مزایا و معایب DNS چیست؟
در انتهای مطلب بهتر است نگاهی به مزایا و معایب DNS داشته باشیم. در ابتدا به مزایای DNS میپردازیم.
مهمترین مزیت DNS این است که استفاده از اینترنت را خیلی راحت میکند. تصور کنید اگر قرار بود برای بازدید از سایتها آدرس آی پی آنها را حفظ میکردیم، با چه کار سخت و دشواری روبرو بودیم. حال با استفاده از DNSها دیگر نیازی به این کار نبوده و از طریق آن دسته بندی، بایگانی و کمک به موتورهای جستجو به خوبی صورت میگیرد. همچنین مزیت دیگر DNS این است که همواره ثابت میباشند. گاهی به دلایل مختلفی ممکن است آدرسهای IP تغییر پیدا کنند. برای همین برای دسترسی به آنها باید از آدرس جدید آی پی اطلاع داشت. سیستمهای DNS وظیفه دارند تا آدرسهای آی پی را به روش سریع و ثابت، به روز نمایند و دسترسی افراد به سایتها را آسان نمایند. از دیگر مزایای DNS باید به ارتقا بخشیدن به امنیت زیر ساختها و همچنین به روزرسانیهای ایمن پویا اشاره کرد.
در رابطه با معایب DNS هم میتوان موارد مختلفی را بیان کرد. یکی از معایب اصلی DNS این است که میتواند مورد اتک و حمله قرار بگیرد. به این صورت که در آن مهاجم آدرس اصلی را با یک آدرس جعلی به منظور کلاهبرداری جایگزین میکند و با فریب کاربران، آنها را بدون اطلاع به صفحات مخرب هدایت میکند. معمولا این کارها برای دسترسی پیدا کردن به اطلاعات بانکی و سایر اطلاعات مهم و حساس کاربران میباشد. بنابراین اگر بدافزار تنظیمات سرور DNS را تغییر دهد، با وارد کردن آدرس سایت ممکن است به یک آدرس کاملا متفاوت که مشابه سایت مورد نظر است، انتقال انجام شود. در این شرایط به احتمال زیاد نام کاربری و رمز عبور مورد ضبط قرار میگیرد و اطلاعات مورد نیاز برای دسترسی پیدا کردن به حساب بانکی، در اختیار افراد سودجو قرار داده میشود. برای همین است که بیشتر افراد به استفاده از آنتی ویروسهای معتبر تاکید دارند تا از وقوع چنین پیشامدهایی جلوگیری شود.
جمع بندی
تغییر DNS یکی از کارهایی است که باید در راستای راه اندازی دامنه بر روی هاست انجام شود. برای تنظیم DNS در ایرنیک نیز باید چند گام مهم طی شود که به آنها در متن اشاره داشتیم. برای همین اگر از دامنه ملی برخوردار هستید و در رابطه با تغییر DNS در ایرنیک مشکل دارید، میتوانید مراحل اشاره شده در متن را دنبال نمایید. پس از تغییر دی ان اس لازم است در حدود 24 ساعت منتظر بمانید تا تغییرات در دامنه و کش اینترنت ایران اعمال شود. پس از آن باید اطمینان حاصل کنید که DNSها به درستی تنظیم شدهاند و دامنه شما در سرور سرویس دهنده مورد نظر اضافه شده است.