ایندکس شدن به فرآیندی گفته میشود که طی آن موتور جستجو به بازدید از صفحه پرداخته و محتویات آن را ذخیره کرده است. در واقع هر موتور جستجویی که به بازدید از صفحه پرداخته و آن را در پایگاه داده خود دارد، یعنی صفحه را ایندکس کرده است. حال برخی اوقات بنا به دلایل مختلفی، نیاز به حذف و پاک کردن صفحات ایندکس شده از موتور جستجوی گوگل میباشد. اما باید دید که نحوه پاک کردن صفحات ایندکس شده از گوگل به چه صورت است و چگونه میتوان یک URL را از گوگل خارج کرد؟ اگر برای شما هم چنین سوالاتی وجود دارد، بهتر است به روشهای اشاره شده در متن توجه داشته باشید.
چه دلایلی برای حذف صفحات ایندکس شده وجود دارد؟
پیش از آنکه به سراغ بررسی روشهای پاک کردن صفحات ایندکس شده از گوگل برویم، بهتر است ببینیم چرا باید برخی از صفحات را از ایندکس گوگل خارج و پاک کرد؟ در اینجا به چند دلیل رایج در این زمینه اشاره میکنیم:
-
تاثیر روی سئوی سایت
اگر صفحات ایندکس شده از کیفیت پایینی برخوردار باشند، به سئوی سایت آسیب وارد میکنند. در واقع اگر گوگل صفحات زیاد با محتوای کم یا نامناسب را پیدا کند، برای آنها جریمه در نظر میگیرد و رتبه سایت را کاهش میدهد. برای همین یکی از دلایلی که بیشتر افراد به خاطر آن به سراغ حذف صفحات ایندکس شده میروند، جلوگیری از تاثیرات منفی روی سئوی سایت است.
-
صفحات با اطلاعات خصوصی
منظور از صفحات خصوصی، صفحاتی چون صفحه سیاست حفظ حریم خصوصی و یا صفحاتی است که از دادههای محرمانهای برای تجارت برخوردار هستند. در صورتی که این صفحات ایندکس شده باشند، بازدیدکنندگان میتوانند آنها را جستجو کرده و اطلاعات شما را در جای دیگری مورد استفاده قرار دهند. برای همین اگر نیاز به عدم دسترسی به افراد در این زمینه داشته باشید، باید نسبت به پاک کردن این صفحات ایندکس شده از موتور جستجو اقدام کنید.
-
صفحات ایجاد شده توسط هکرها
گاهی اوقات هکرها با هک کردن سایت، اقدام به اضافه کردن صفحات زیادی میکنند که صاحب سایت آنها را نمیخواهد. زمانی که این صفحات در نتایج جستجو فهرست میشوند، سبب تجربه کاربری بدی میشوند و بر روی شهرت برند تاثیر میگذارند. برای همین بهتر است در این شرایط نیز اقدام به حذف این صفحات ایندکس شده کرد.
چگونه میتوان به صفحات Index شده در گوگل پی برد؟
قبل از آنکه بتوانید به سراغ حذف صفحات ایندکس شده بروید، باید مطمئن شوید که چه صفحاتی از سایت ایندکس شدهاند. برای بررسی این موضوع میتوان از گوگل سرچ کنسول و یا از طریق خود موتور جستجوی گوگل اقدام کرد. برای پی بردن به صفحات ایندکس شده از طریق Google Search Console، باید وارد آن شوید و سپس از سمت چپ، Google Index را انتخاب کنید. بعد از آن باید روی Index Status کلیک کنید و در آنجا به بررسی نمودار Index Status یا همان وضعیت ایندکس بپردازید. در این نمودار سه خط مختلف وجود دارد که شامل صفحات ایندکس شده، صفحات مسدود شده توسط رباتها و صفحات حذف شده میباشند.
بررسی روشهای متداول برای حذف صفحات ایندکس شده از گوگل
زمانی که به صفحات ایندکس شده خود پی بردید، باید ببینید کدام یک از آنها را بهتر است از سایت حذف کنید. روشهای متعددی برای حذف صفحات ایندکس شده از موتور جستجو گوگل وجود دارد. برای مثال میتوان به طور مستقیم به حذف صفحه از سایت پرداخته و یا از ابزارهایی چون Remove Outdated Content و یا Remove URLs استفاده کرد. با این حال ما در ادامه به چند روش مفید و کاربردی در این زمینه اشاره میکنیم تا بتوانید با استفاده از هر کدام به پاک کردن صفحات ایندکس شده خود از گوگل بپردازید.
-
روش اول: حذف سایتها به طور مستقیم
اولین روش که کندترین و در عین حال سادهترین روش است، حذف صفحات سایت به طور دستی و مستقیم است. اگر صفحه شما هیچ ارزشی ندارد و قصد دارید آن را از لیست صفحات ایندکس شده گوگل خارج کنید، میتوانید به راحتی و بدون هیچ ابزار خاصی، به حذف آن بپردازید. برای این کار باید به صفحه پنل مدیریتی یا بخش صفحات در داشبورد سایت وردپرس خود بروید. سپس در آنجا باید صفحه مورد نظر را انتخاب کنید و اقدام به حذف آن نمایید. با این کار صفحه به سطل زباله منتقل میشود که از آنجا هم میتوان برای همیشه صفحه را پاک کرد.
پس از حذف شدن صفحه از سایت، این صفحات همچنان در موتور جستجو وجود دارند. زمانی که خزندهها برای چند بار به خزیدن سایت بپردازند و مطمئن شوند که صفحه به طور کامل حذف شده است، گوگل اقدام به حذف آنها از فهرست جستجوی خود میکند. در رابطه با این روش باید اشاره کرد که زمانی که صفحهای از سایت را حذف میکنید، کاربر با ورود به آن با ارور 404 مواجه میشود. مواجه شدن کاربر با چنین صفحهای باعث میشود تا خیلی زود اقدام به ترک سایت کند که این موضوع روی نرخ پرش سایت تاثیر زیادی میگذارد. برای همین شاید بهتر باشد برای حذف صفحات ایندکس شده از گوگل، از سایر روشها استفاده کرد.
-
روش دوم: استفاده از ابزار Remove Outdated Content
همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم، زمانی که صفحهای از سایت حذف میشود، برای مدتی در نتایج جستجوی گوگل باقی میماند. شاید در چنین شرایطی بهتر باشد که منتظر خزش چند باره توسط گوگل نبوده و خودمان اقدام به حذف صفحات کنیم. برای این کار میتوان از یکی از ابزارهای موجود به نام Remove Outdated Content استفاده کرد. کار با این ابزار بسیار ساده است و میتوان از طریق آن اقدام به حذف صفحات حذف شده کرد.
-
روش سوم: no-index کردن صفحه
زمانی که ربات وارد صفحهای از سایت شده تا به کراول یا خزش آن بپردازد، کدها را مورد بررسی قرار میدهد. برای همین میتوان از یک راهکار دیگر برای حذف صفحه ایندکس شده استفاده کرد. آن هم این است که از کد دستوری نو ایندکس برای صفحه مورد نظر استفاده کرد. برای این کار باید در بخش Head صفحه مورد نظر، کد <meta name=”robots” content=”noindex”> را قرار داده تا از ایندکس شدن آن جلوگیری شود. البته اگر از سایت وردپرسی برخوردار هستید و از افزونه سئو یوآست برای آن استفاده میکنید، نیازی به افزودن این کد ندارید. چرا که میتوانید در صفحه مورد نظرتان، به بخش Yoast SEO بروید و از منوی کشویی پیشرفته، گزینه خیر را برای نمایش نوشته به موتورهای جستجو انتخاب کنید.
در رابطه با کد no-index باید اشاره کرد که اگر تا به حال صفحه ایندکس نشده باشد، رباتهای گوگل هرگز به سراغ این صفحه نمیروند. حال اگر صفحه مورد نظر ایندکس شده باشد و کد را برای آن استفاده کنیم، صفحه به مرور از ایندکس گوگل حذف میشود.
حذف صفحات ایندکس شده از گوگل با ابزار Google Search Console
یکی دیگر از راهکارهای حذف صفحه ایندکس شده از گوگل، استفاده از گوگل سرچ کنسول است. در این ابزار گزینهای برای درخواست حذف اطلاعات ایندکس شده وجود دارد که برای این کار باید در ابتدا باید صفحه را از خود سایت پاک کرد. چرا که این گزینه در گوگل سرچ کنسول، تنها برای چنین صفحاتی کاربرد دارد. همچنین در اینجا باید از آدرس صفحه پاک شده نیز استفاده کرد. برای همین پیش از پاک کردن صفحه، مطمئن شوید که آدرس URL آن را در جایی ذخیره کرده باشید. البته میتوان از طریق سرچ گوگل نیز به آدرس صفحه دسترسی پیدا کرد.
حال برای استفاده از این ابزار، باید در ابتدا وارد اکانت گوگل سرچ کنسول خود شوید و از منوی سمت چپ Google Index و سپس گزینه remove urls را انتخاب کنید. سپس باید روی گزینه create a new removal request یا NEW REQUEST کلیک کنید و در آنجا آدرس URL را به طور دقیق وارد نمایید. در این بخش دو حالت وجود دارد که عبارت از Temporarily Remove URL و Clear Cached URL هستند. بهتر است هر دو گزینه انتخاب شوند تا هم به پاک شدن کش و هم صفحات ایندکس شده پرداخته شود. پس از آن باید درخواست خود را ارسال کرده تا کار مورد انجام قرار بگیرد. معمولا حذف صفحه از طریق این ابزار در حدود چند روز طول میکشد. چرا که گوگل فرایند مربوط به درخواست را تکمیل کرده و مطمئن میشود که دیگر صفحه مورد نظر وجود ندارد. پس از آن نیز اقدام به حذف از صفحه ایندکس خود میکند.
یک ویژگیای که این روش دارد این است که برای چنین درخواستهایی یک زمان مدت موقت تا نهایت 90 روز در نظر میگیرد. برای همین اگر پس از حذف صفحه از درخواست خود پشیمان شوید و بخواهید آن را لغو کنید، میتوانید از گزینه Cancel request اقدام کنید.
جمع بندی
گاهی اوقات بنا به دلایل مختلفی چون تاثیرات منفی روی سئوی سایت، هک شدن سایت، بی ارزش شدن محتواها و یا اطلاعات خصوصی، نیاز به حذف صفحات ایندکس شده از موتور جستجو گوگل میباشد. برای این کار میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرد که در متن به مهمترین آنها اشاره کردیم. این روشها شامل حذف به طور دستی، استفاده از کد no-index و ابزار گوگل سرچ کنسول و ابزارهای دیگر میباشد. بنابراین شما میتوانید از یکی از این راهکارها استفاده کنید و به حذف صفحات ایندکس شده خود بپردازید.