رپورتاژ آگهی را اغلب به عنوان یک محتوای تبلیغاتی میشناسند. این محتوا در واقع نوعی تبلیغات همسان است که در قالب یک گزارش یا رپورتاژ خبری نوشته میشود. نحوه نگارش رپورتاژ آگهی با محتواهای معمولی کمی تفاوت دارد و باید در هنگام نوشتن آن، به نکات مهمی توجه شود. اما این نکات چیست و چگونه میتوان یک رپورتاژ آگهی مناسب را تهیه کرد؟ در این مطلب به بررسی این موارد پرداخته و با نحوه نگارش رپورتاژ آگهی به خوبی آشنا خواهیم شد.
رپورتاژ آگهی چیست؟
رپورتاژ آگهی که به رپورتاژ خبری نیز معروف است، نوعی از تبلیغات است که در قالب یک گزارش و خبر ارائه میشود. این دسته از محتواها با هدف اطلاعرسانی در رابطه با یک کسب و کار منتشر شده و به افراد خواننده اطلاعاتی را راجع به یک محصول یا حرفه ارائه میکنند. در واقع همانطور که اشاره کردیم، رپورتاژ آگهی یک نوعی از تبلیغات همسان است که به صورت یک گزارش نوشته میشود. حال برای این که این گزارش مورد تایید و تاثیرگذار باشد، باید از نظر تبلیغاتی توسط یک فرد متخصص بررسی شود. رپورتاژ آگهی از هر نوع و شکلی که باشد، در ازای دریافت هزینه منتشر میشود. این گزارشها میتوانند در قالبهایی چون محتوای چاپی، تصویری و یا صوتی باشند. در ادامه با این نوع از تبلیغات و گزارشها بیشتر آشنا خواهیم شد.
آشنایی با انواع رپورتاژ آگهی
بسیاری از افراد تصور دارند که رپورتاژ آگهی تنها به صورت متنی است. در صورتی که اینطور نبوده و این دسته از گزارشها در قالبهای دیگری نیز ارائه میشوند. برای همین بهتر است در همین ابتدا با انواع رپورتاژ آگهی آشنا شده و سپس به سراغ نحوه نگارش آن برویم.
-
رپورتاژ آگهی تصویری
رپورتاژ آگهی تصویری (Image advertorials)، به صورت تصویری ارائه شده و گزارش در درون یک عکس قرار داده میشود. بیشتر شرکتهایی که قصد تبلیغ و نمایش محصولات خود را دارند، از این نوع رپورتاژ استفاده میکنند.
-
رپورتاژ ژورنالیستی
در رپورتاژ ژورنالیستی، شرکتها قصد جلب توجه رسانهها را دارند. در واقع هدف از این رپورتاژ این است که نظر رسانهها نسبت به شرکت جلب شده و از این طریق موجب برقراری ارتباط با آنها شود. اخبارها و گزارشهایی که به دست ژورنالیست و در رابطه با کسب و کار نوشته میشود، ارزش خبری بسیار بالایی دارند.
-
دفاعیه
زمانی که یک شرکت یا برند مطرح در معرض بحران رسانهای قرار میگیرد، باید بتواند با بهترین ابزار آثار منفی بحرانها را به حداقل خود برساند. یکی از این ابزارها، رپورتاژ آگهی است. در این شرایط رپورتاژ آگهی در حالت دفاعیه منتشر شده تا ذهن عموم را تحت تاثیر خود قرار دهد.
چگونه یک متن رپورتاژ آگهی خوب بنویسیم؟
در اینجا به چند گام مهم و موثر که در نگارش رپورتاژ آگهی خوب به شما کمک میکند، اشاره میکنیم.
-
محل درج رپورتاژ را مورد بررسی قرار دهید
اولین گام این است که به محل انتشار رپورتاژ آگهی توجه داشته و آن را بررسی کنیم. رپورتاژهای خبری میتوانند در یک مجله یا سایت قرار بگیرند. شما باید نسبت به محل درج رپورتاژ اطلاع کسب کنید و اصول و استانداردهای نگارشی آن را مدنظر قرار دهید. علاوه بر این، باید مخاطبان رپورتاژ را درک کرده و پرسونای آنها را در نظر بگیرید. در واقع باید رپرتاژ آگهی را به گونهای بنویسید که مورد پسند مخاطب و خواننده واقع شود.
-
یک تیتر مناسب برای رپورتاژ آگهی در نظر بگیرید
یکی از مهمترین موارد در رپورتاژها، انتخاب تیتر مناسب برای آن است. در واقع تیتر اولین چیزی است که مخاطب آن را میبیند و میتواند جذب آن شود. برای همین باید در انتخاب تیتر رپورتاژ دقت زیادی کرده و در انتخاب آن هدفمندانه و هوشمندانه عمل کرد. بهتر است تیترها کوتاه باشند و هدف رپورتاژ را به خوبی منتقل کنند. علاوه بر این باید در نوشتن تیتر از به کار بردن صفات عالی پرهیز شود.
-
سرتیترها را درست انتخاب کنید
در کنار انتخاب تیتر مناسب، باید سرتیترها را نیز درست انتخاب کنید. سر تیترها هم باید همچون تیتر اصلی کوتاه باشند و در بردارنده مفهوم اصلی باشند. شما میتوانید تیترها را طوری انتخاب کنید که کنجکاوانه باشند و باعث برانگیختن حس کنجکاوی مخاطب و ترغیب او به خواندن ادامه مطلب شود.
-
لید را اصولی شروع کرده و به پایان برسانید
لید یا سرنخ، یک اصطلاح کلیدی در حوزه تبلیغات و بازاریابی است که در رپورتاژ آگهی نیز باید به آن توجه شود. لیدها در رپورتاژ آگهی، تاثیر زیادی بر روی موفقیت رپورتاژ دارند و باید به صورت اصولی و طوفانی شروع شوند. در واقع لید باید به گونهای باشد که خواننده با خواندن تنها چند کلمه جذب آن شده و تمایل زیادی برای خواندن ادامه مطلب پیدا کند. برای این کار میتوانید از تاثیر رپورتاژهای دیگر استفاده کرده و به آنها توجه داشته باشید.
-
از تصاویر به همراه کپشن مناسب استفاده کنید
بدون شک محتواهای متنی طولانی بدون تصویر، خسته کننده هستند و جذابیت زیادی ندارند. برای همین در کنار نوشتن رپورتاژ، از تهیه تصاویر مرتبط غافل نشوید. همچنین برای تصاویر کپشن مناسبی در نظر بگیرید و آن را در پایین عکس درج کنید. این کپشنها اطلاعات مفیدی به خواننده میدهند و سبب اثربخشی بیشتر تصویر میشوند. در رابطه با تعداد تصاویر مورد نیاز در رپورتاژ آگهی، باید به طول رپورتاژ و نوع محتوا توجه کنید. برای مثال رپورتاژهایی که با هدف معرفی محصول منتشر میشوند، دارای چند تصویر متفاوت از محصول میباشند.
-
در صورت امکان از نقل قول استفاده کنید
در صورتی که برایتان مقدور بود، در رپورتاژ آگهی از نقل قولهای متعدد پیرامون موضوع استفاده کنید. چرا که طبق تجربه و آمار موجود، رپورتاژهایی که در آنها از نقل قولهای بیشتری استفاده شده است، جذابیت بیشتری برای خواننده داشته و بیشتر مورد مطالعه قرار گرفتهاند. البته باید توجه داشته باشید که نقل قول باید در موقعیت مناسب به کار برده شود تا از جذابیت رپورتاژ کم نشود.
-
خواننده را دعوت به انجام کاری نمایید
از دیگر مواردی که بهتر است هنگام نوشتن رپوتاژ آگهی به آن توجه داشته باشید، دعوت خواننده به انجام کاری خاص است. در واقع شما دارید رپورتاژ آگهی را برای جذب مخاطب و تبلیغ خود انجام دهید. پس باید خواننده را به انجام کاری دعوت کنید. دعوت از مخاطب نباید به گونهای باشد که او تحت فشار قرار بگیرد. شما باید دعوت از خواننده را به گونهای انجام دهید که خود را ملزم ببیند تا به دعوتتان پاسخ دهد. بنابراین در این مورد نیز هوشمندانه عمل کنید تا به نتیجه دلخواه خود از انتشار رپورتاژ آگهی برسید.
-
از کلمات کلیدی مرتبط در متن استفاده کنید
متن رپورتاژ باید حاوی کلمات کلیدی اصلی و مرتبط با موضوع باشد. برای همین بهتر است یک لیست از این کلمات را تهیه کرده تا بتوانید از تمامی آنها در متن رپورتاژ استفاده کنید. با این کار توجه گوگل را نیز جلب کرده و شانس موفقیت خود را برای رسیدن به جایگاه بالاتر افزایش میدهید. تعداد کلمات کلیدی را متناسب با متن در نظر بگیرید و آنها را در جایگاه مناسب به کار ببرید.
ویژگیهای یک رپورتاژ آگهی خوب
- با اینکه رپورتاژ آگهی یک نوعی از تبلیغات است، اما نباید ماهیت تبلیغاتی بودن خود را فریاد بزند. در حقیقت نویسنده باید به گونهای آن را بنویسد که این موضوع از دید خواننده پنهان باقی بماند.
- رپورتاژ آگهی خوب باید با بیان عالی و خلاقانه نوشته شود تا تاثیرگذاری بیشتری بر روی خواننده داشته باشد.
- در نوشتن رپورتاژ خبری باید از ایجاد حاشیه و صحبتهای نامرتبط پرهیز شود و تمرکز تنها بر روی اصل موضوع و اطلاع رسانی باشد.
- رپورتاژها باید در حدود 700 الی 1500 کلمه باشند و به گونهای نباشند که حوصله مخاطب را سر ببرند.
- رپورتاژ آگهی خوب بر روی جنبههای کمتر شناخته شده کسب و کار یا محصول تمرکز دارد و از کلی گویی راجع به موضوع مورد نظر اجتناب میکند.
- بهترین رپورتاژ آگهی، از تعداد فراخوان به عمل متعادلی برخوردار است و بیش از حد این کار را انجام نمیدهد. به گفته بسیاری از افراد، حداکثر سه الی چهار مورد از تعداد فراخوان به عمل در رپورتاژ مناسب است.
- در این رپورتاژها کلیه اصول نگارشی رعایت شده و سئوی محتوا در نظر گرفته میشود.
- تمامی اصطلاحات و خصوصیات کسب و کار یا محصول، به زبان ساده و شفافی ارائه میشوند.
- رپورتاژ آگهی خوب از ساختار بولتوار و زیر تیترهای مناسب برخوردار است و ساختاری منسجم با خوانایی بالا دارد.
جمع بندی
در این مطلب به بررسی ویژگیهای رپورتاژ آگهی و نحوه نگارش صحیح آن پرداختیم. همانطور که اشاره شد برای اینکه رپورتاژ آگهی بیشترین تاثیر را بر روی خواننده داشته باشد، باید شامل مواردی چون تیتر مناسب، زیر تیترهای جذاب و کوتاه، لید طوفانی، تصاویر مناسب با کپشن، برخورداری از نقل قول و دعوت به عمل باشد. هر چقدر این موارد بیشتر در رپورتاژ آگهی رعایت شوند، تاثیرگذاری آن بیشتر بوده و خواننده بیشتر جذب آن میشود. بهتر است پیش از نوشتن رپورتاژ خبری، محل درج آن را مورد بررسی قرار دهید و پرسونای مخاطب را نیز در نظر بگیرید.