برای افزایش رتبه و جایگاه سایت و دیده شدن کسب و کار، نیاز به سئو است. سئو باعث میشود تا سایت در صفحات جستجو به جایگاه بالایی برسد و به خوبی دیده شود. برای این کار نیاز است تا از تکنیکها و روشهای استاندارد و اصولی سئو به درستی استفاده شود. سئوی سیاه، سئوی سفید و سئو خاکستری سه مفهوم اصلی در سئو هستند که هر فرد سئوکاری باید به خوبی با آنها آشنایی داشته باشد. در این مطلب قرار است به مفهوم سئو کلاه خاکستری بپردازیم و با تفاوت آن با سئو کلاه سیاه و سئو کلاه سفید آشنا شویم.
سئو کلاه خاکستری چیست؟
برای اینکه به مفهوم سئو کلاه خاکستری پی ببریم، باید با مفهوم سئو کلاه سیاه و کلاه سفید آشنایی داشته باشیم. همانطور که میدانید سئو کلاه سیاه شامل تکنیکهایی است که بر خلاف قوانین گوگل است و در صورت تشخیص توسط رباتهای گوگل، سایت مشمول جریمه میشود. اما سئو کلاه سفید، کاملا مطابق قوانین گوگل بوده و در آن خبری از دور زدن قوانین گوگل نیست. سایتهایی که توسط سئو کلاه سفید سئوسازی میشوند، میتوانند به جایگاههای بالایی برسند و نسبت به رقبای خود به برتری زیادی دست پیدا کنند. حال با توجه به این دو تکنیک، میتوان به مفهوم سئو کلاه خاکستری تا حدودی پی برد. سئو کلاه خاکستری یا Gray Hat Seo، یک استراتژی بهینهسازی موتور جستجو است که ترکیبی از سئو کلاه سفید و کلاه سیاه میباشد. این تکنیک برای بهبود رتبهبندی موتور جستجو و دیده شدن یک وب سایت است. برخی معتقدند تکنیکهای سئو کلاه خاکستری از بسیاری جهات، فقط روشهای سئو کلاه سیاه هستند که به صورت سفید ظاهر میشوند. پس میتوان اینگونه گفت که سئو خاکستری شامل استفاده از تکنیکهای سئو کلاه سیاه است که هنوز برای گوگل قابل تشخیص نیستند و الگوریتمهای گوگل آنها را با تکنیکهای سئو سفید اشتباه میگیرند.
سئو کلاه خاکستری ریسک بیشتری نسبت به سئو کلاه سفید دارد؛ چرا که از دستورالعملهای موتور جستجو برای افزایش رتبه صفحه در SERP ها استفاده میکند. بسیاری از صاحبان وب سایتها، در تاکتیکهای سئو کلاه خاکستری شرکت میکنند تا بتوانند ترافیک بیشتری را به سایتهای خود جذب کنند؛ بنابراین خوب است بدانید که این روشها چگونه کار میکنند و شامل چه تکنیکهایی هستند. در ادامه به معرفی چند مورد از استراتژیهای بهینهسازی موتور جستجوی کلاه خاکستری که امروزه استفاده میشود، اشاره میکنیم.
12 تکنیک سئو کلاه خاکستری Grey Hat SEO
- استفاده از دامنههای منقضی شده
بسیاری از دامنههای منقضی شده، با مطالب و اهداف سایت شما همسو هستند. در صورتی که این دامنهها خریداری شوند و از مطالب آنها استفاده شود، در واقع از روش سئو کلاه خاکستری استفاده شده است. البته افرادی که از این روش استفاده میکنند باید مراقب باشند که سایت با دامنه منقضی شده، توسط گوگل جریمهای نداشته باشد. سئو کلاه خاکستری با دامنههای منقضی شده را میتوان به دو روش اعمال کرد:
- استفاده از ریدایرکت 301 برای هدایت تمام لینکهای قدرتمند به دامنه فعلی خود برای بهبود اعتبار آن.
- رفتن به سایتی مانند Wayback Machine، یافتن آرشیو محتواهای قدیمی و انتشار مجدد آن در سایت برای بازگرداندن آن به حالت قبل از انقضای دامنه. با این کار میتوان به یک سایت موفق فوری با ترافیک هدفمند رسید.
- خرید یا تبادل لینک در سئو خاکستری
دومین تکنیک محبوب سئو کلاه خاکستری که برخی مدیران برای افزایش اعتبار و رتبهبندی سایت از آن استفاده میکنند، بک لینکسازی است. خرید بک لینک توسط گوگل نفی شده و انجام آن در واقع نقض قوانین گوگل است. با این حال، این روش سئو کلاه خاکستری به چهار شکل اصلی ارائه میشود:
- جایگزینی لینک در یک مقاله موجود که در گوگل ایندکس شده است.
- درج لینک در یک پست مهمان که به سایت شما لینک داده شده است.
- تبادل لینک با صاحب سایت دیگر.
- تجارت یک محصول یا خدمات در ازای لینکدهی در سایت شخصی.
- استفاده از وبلاگهای شخصی
در این روش از وبلاگها به منظور ایجاد بک لینک به سایت استفاده میشود. به این صورت که در وبلاگ با درج مقاله، به یک صفحه از سایت لینک داده میشود تا به افزایش رتبه سایت در گوگل کمک شود. البته این روش جزو تکنیکهای مشهور سئوی کلاه سیاه است؛ اما اگر آن را به گونهای انجام دهید که گوگل نتواند تشخیص دهد که شما مالک وبلاگها هستید، این تکنیک در سئوی کلاه خاکستری قرار میگیرد.
- ساخت میکرو سایت و وبلاگ
ساخت یک یا چندین میکرو سایت و وبلاگ، یک تکنیک سئو کلاه خاکستری است که در بهبود رتبه سایت تاثیر دارد. این روش از ایمنی تقریبا خوبی برخوردار است و در پیوند دادن به سایت اصلی روش مناسبی میباشد.
- بازنویسی مقاله و بازنشر در سایت
بازنویسی مقاله یکی دیگر از روشهای رایج سئو کلاه خاکستری است که میتواند برای رتبهبندی در گوگل مفید واقع شود. با این حال، این روش غیراخلاقی است و عمل خوبی برای طولانی مدت نیست. منظور از بازنویسی مقاله یا Article spinning این است که محتوایی را از سایت دیگری میگیرید و سپس آن را به صورت جمله به جمله بازنویسی میکنید تا توسط نرم افزار سرقت ادبی گوگل قابل شناسایی نباشد. پس از بازنویسی محتوا، آن را در سایت خود منتشر میکنید تا بتواند برای کلمات کلیدی مورد نظر شما رتبهبندی شود.
- استفاده از محتوای تکراری
محتوای تکراری یکی دیگر از تاکتیکهای خاکستری SEO است که این روزها در دنیای بهینهسازی موتورهای جستجو مورد استفاده قرار میگیرد. این تکنیک شامل کپی و چسباندن بلوکهای بزرگ محتوا در همان سایت یا دامنههای مختلف است. دو روش اصلی برای استفاده از محتوای تکراری برای سئو وجود دارد:
- هدف قرار دادن انواع مشابه از عبارتهای مورد جستجو بدون نیاز به نوشتن محتوای جدید. رایج ترین مثال، در مورد کلمات کلیدی SEO محلی است که در آن چندین صفحه برای هر شهر محلی ایجاد میشود. هر صفحه دارای محتوای تکراری است؛ به جز نام شهر که با شهر مورد نظر تعویض شده است.
- گاهی اوقات کپی کردن محتوا از یک سایت و ارسال آن در یک دامنه قوی، میتواند از منبع اصلی محتوا پیشی بگیرد و منجر به افزایش ترافیک شود.
- نوشتن خودکار محتوا (خودکارسازی محتوا)
منظور از خودکارسازی محتوا این است که از نرم افزاری برای فرآیندهای دستی مورد نیاز در تولید محتوا استفاده کنید. هدف از این کار این است که وبلاگ خود را با چندین محتوا تغذیه کنید تا فرصت بیشتری برای افزایش رتبه در گوگل و ترافیک سایت به دست آورید. خودکارسازی محتوا به دو صورت انجام میشود:
- با روشهایی چون Aritlce spinning میتوان از این تکنیک استفاده کرده و محتوا را منحصربفرد و غیرقابل تشخیص کرد.
- راه دیگر استفاده از هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشینی برای نوشتن خودکار محتوا برای سایت است. ابزارهای ایجاد محتوای هوش مصنوعی، از تولید زبان طبیعی (NLG) برای نوشتن محتوا بدون دخالت انسان استفاده میکنند.
- افزایش چگالی کلمات کلیدی با متن پنهان
استفاده از متن مخفی یک روش سئو کلاه سیاه است که دستورالعملهای وبمستر گوگل را نقض میکند. با این حال، سئوی کلاه خاکستری سعی میکند این قوانین را با ترفندهایی برای مخفی کردن کلمات کلیدی از کاربر منحرف کند و به موتور جستجو اجازه دهد تا توسط ربات خزیده شوند. رایجترین تکنیکهای سئو کلاه خاکستری برای پنهان کردن متن (hiding text) عبارتند از:
- استفاده از CSS برای قرار دادن متن خارج از صفحه.
- تنظیم اندازه فونت بر روی 0.
- تکنیک کلوکینگ سئو
Cloaking یک استراتژی SEO است که مجموعهای از محتواها یا URLها را به کاربران و مجموعهای دیگر را به موتورهای جستجو ارائه میدهد. در واقع میتوان گفت کلوکینگ یک وب سرور است که اطلاعاتی که به کاربران سایت ارسال میکند با اطلاعات ارسال شده به موتور جستجو متفاوت هستند. Cloaking یک تاکتیک فریبنده سئو کلاه خاکستری است که موتورهای جستجو مانند گوگل را فریب میدهد تا رتبههای مورد نظر را برای کلمات کلیدی هدف به دست آورند و در عین حال نتایج متفاوتی را نسبت به آنچه انتظار دارند به کاربران ارائه نماید.
- ارسال سایت به Web Directoriesها
وب دایرکتوریها (Web Directories) سایتهایی هستند که به عنوان مرجع در اینترنت وجود دارند. این سایتها لیستی از سایتهای مختلف را در گروههای متفاوت مشخص میکنند و در اختیار کاربر قرار میدهند. افزودن سایت به Web Directoriesها میتواند منجر به یک بک لینک رایگان به سایت شما شود. زمانی که این روش به تعداد کم انجام شود، یک تاکتیک سفید SEO در نظر گرفته میشود؛ اما اگر از طریق آن اقدام به ایجاد دهها یا صدها لینک شود، سئو کلاه خاکستری در نظر گرفته خواهد شد.
- ایجاد چندین حساب در شبکههای اجتماعی
داشتن یک حساب در شبکههای اجتماعی جهت بهبود کسب و کار و رسیدن به نمایش محتوای بیشتر، جزو روش سئو کلاه سفید در نظر گرفته میشود. اما اگر به جای یک حساب چندین حساب جعلی درست کنید تا میزان لینکدهی به سایت خود را افزایش دهید، یک تکنیک کلاه خاکستری در نظر گرفته میشود.
- کامنتگذاری در قبال پرداخت پول
به عنوان آخرین تکنیک سئو کلاه خاکستری، باید به ایجاد کامنت اشاره کرد. در صورتی که این روش به صورت اصولی انجام شود، سئو خاکستری مثبتی خواهد بود. اما ممکن است گوگل لینکهایی که در کامنتها قرار داده میشود را جریمه کرده و آنها را اسپم اعلام کند.
جمع بندی
در این مطلب به طور کامل به آموزش سئو خاکستری و تکنیکهای مهم آن پرداختیم. بیشتر تکنیکهای سئو خاکستری جزو روشهایی هستند که اگر در انجام آنها افراط نشده و به صورت اصولی شوند، مشکلی برای سایت ایجاد نخواهد شد. اما در صورتی که این روشها به دفعات بالا مورد استفاده قرار بگیرند، منجر به نقض قوانین گوگل و جریمه شدن سایت خواهد شد.