در صورتی که قصد دارید به تازگی وارد حوزه سئو شوید و به یادگیری آن بپردازید، باید با مهمترین اصطلاحات سئو آشنا شوید. حتی افرادی که قصد دارند سئو سایت خود را به شخص دیگری بسپارند و خودشان به عنوان کارفرما بر آن نظارت داشته باشند، بهتر است با اصطلاحات مهم سئو آشنایی داشته باشند. از آنجایی که دایره این کلمات و اصطلاحات بسیار گسترده است، قرار است در این مطلب به مهمترین آنها اشاره داشته باشیم و یک آموزش اصطلاحات سئو جامع در اختیارتان قرار دهیم.
آشنایی با اصطلاحات رایج در سئو
سئو (SEO) که مخفف کلمات Search Engine Optimization است، به معنای سیستم بهینهسازی موتور جستجو میباشد. در سئو فرد سئوکار با استفاده از یک سری تکنیکها و الگوریتمها به ارتقای سایت و رتبه آن میپردازد. برای اینکه با اصطلاحات سئو بهتر آشنا شوید، قرار است این اصطلاحات را به چند دسته مختلف تقسیم کنیم و آنها را به تفکیک بیان کنیم.
اصطلاحات کلی در سئو کدامند؟
در ابتدا به بررسی یک سری از اصطلاحات کلی سئو میپردازیم و سپس به سراغ سایر بخشها میرویم.
-
رتبهبندی یا Ranking سایت
گوگل یک سری معیارها و قوانین در الگوریتمهای خود دارد و بر اساس همانها، صفحات وب را برای کاربر به نمایش میگذارد. در واقع نتایج جستجو گوگل بر اساس کلید واژه، از مرتبطترین تا غیرمرتبطترین برای کاربر مشخص میشود. به این عمل رتبهبندی یا Ranking سایتها گفته میشود.
-
SERP یا صفحات نتایج گوگل
زمانی که واژه و کلمه مورد نظر خود را در گوگل وارد میکنید، صفحهای برایتان باز میشود که معمولا 10 سایت اول در آن به شما معرفی میشود. در انتهای صفحه اول لینک به سایر صفحات نیز وجود دارد و میتوان از این طریق به صفحات 2 الی آخر مراجعه کرد. به تمام این صفحات، صفحات نتایج گوگل یا SERP گفته میشود.
-
رتبه صفحه در موتور جستجو گوگل Google page rank
اصطلاح Google page rank، به رتبه سایتها در صفحات نتایج یا همان SERP اشاره دارد. زمانی که سئوی سایت قوی باشد، سایت به جایگاههای بالایی دست پیدا میکند و رتبه آن در موتور جستجو گوگل بالاتر میشود.
-
ترافیک سایت Web Traffic
ترافیک سایت به تعداد کاربرانی اشاره دارد که وارد سایت میشوند و از خدمات آن استفاده مینمایند. هر چقدر ترافیک سایت بیشتر باشد، یعنی بازدیدکنندگان آن بیشتر هستند.
-
Organic Search جستجوی ارگانیک
یکی دیگر از اصطلاحات سئو، Organic Search است. همانطور که از نام این اصطلاح پیداست، جستجوی ارگانیک به ورود کاربر از طریق سرچ در گوگل (نه از طریق تبلیغ یا بنر) گفته میشود. یعنی کاربر خیلی طبیعی و از طریق جستجوی معمولی، وارد سایت شده است.
-
Organic Traffic ترافیک ارگانیک
به ترافیکی که از طریق ارگانیک سرچ به دست آید، ترافیک طبیعی گفته میشود.
-
Organic Results نتایج ارگانیک
منظور از اصطلاح نتایج ارگانیک، نتایجی هستند که به طور طبیعی بعد از جستجوی یک عبارت در موتور جستجو نمایش داده میشوند. نتایجی که با عبارت Ad در کنارشان نمایش داده میشوند، از طریق سرویس گوگل ادز به نمایش در آمدهاند و طبیعی نیستند.
-
Redirect ریدایرکت
Redirect یکی دیگر از اصطلاحات رایج در سئو است. منظور از ریدایرکت انتقال محتوای یک صفحه به صفحه دیگر بوده که این انتقال به موتور جستجو گوگل نیز اعلام میشود. از ترفند Redirect بیشتر برای حل مشکل محتوای تکراری سایت استفاده میشود.
-
Redirect 301
ریدایرکت 301 به تغییر مسیر دائمی از یک آدرس URL به آدرس دیگر گفته میشود. در واقع در این ترفند مسیر بازدیدکنندگان سایت به یک آدرس اینترنتی دیگر ارجاع داده میشود.
-
Paid Result نتایج پولی
به نتایجی از صفحات SERP که با پرداخت پول و هزینه به نمایش در میآیند، Paid Result گفته میشود. این نتایج به طور طبیعی نمایش داده نشده و به صورت تبلیغاتی در ستون کناری یا بالا و پایین صفحه نتایج به نمایش در میآیند.
-
Featured Snippet پیشنهاد ویژه موتور گوگل
منظور از اصطلاح Featured Snippet، همان متنی است که در بالای صفحه نتایج و در یک کادر ظاهر میشود. این اطلاعات به صورت خلاصه هستند و یک اطلاعات کلی در پاسخ به جستجوی کاربر میدهند. خوب است بدانید اسنیپتها به طور خودکار از صفحات اول در ایندکس گوگل استخراج میشوند.
-
anchor text انکرتکست
انکرتکست به متنی گفته میشود که شما از طریق آن به صفحه دیگر لینک میدهید. زمانی که این کار را انجام میدهید، آن بخش به رنگ آبی در آمده و با رفتن نشانگر ماوس روی آن، نشانگر شکل دست پیدا میکند. anchor textها موضوع مهمی در لینک بیلدینگ سایت هستند و گوگل به آنها توجه زیادی دارد.
-
فایل txt
فایل robots.txt یک فایل متنی بوده که در آن دستورالعملهایی برای رباتها قرار داده شده است. در صورت داشتن این فایل، هر رباتی پس از رسیدن به سایت شما آن را مطالعه کرده و طبق دستورات درون آن با سایت برخورد میکند. دستوراتی که در فایل robots.txt موجود هستند، شامل دستوراتی برای خواندن یا نخواندن برخی از صفحات یا فایلها میباشد.
-
Site map نقشه سایت
سایت مپ یکی از روشهای سئو داخلی است که در آن نقشه سایت ساخته شده و در دسترس رباتهای موتور جستجو قرار میگیرد. Site map یک فایل با پسوند .XML است و به تمام صفحات سایت و ارتباطشان با هم اشاره دارد. این فایل پس از ساخته شدن در هاست قرار میگیرد و به صورت خودکار بروزرسانی میشود. یک نوع دیگر سایت مپ هم داریم که برای کاربران سایت ساخته شده تا بتوانند از طریق آن تمام صفحات سایت را در یک صفحه مشاهده کنند.
آشنایی با اصطلاحات رایج در سئو داخلی
حال که با اصطلاحات کلی سئو آشنا شدید، بهتر است به بررسی اصطلاحات سئو داخلی بپردازیم. در اینجا به مهمترین اصطلاحات و کلمات تخصصی سئو داخلی اشاره میکنیم.
-
Keyword یا کلمه کلیدی
کلمه کلیدی یا کلید واژه، به کلماتی گفته میشود که سایت بر اساس آنها سئوسازی میشود. این کلمات به کسب و کار و بیزینس شما اشاره دارند و از اهمیت بسیار زیادی برخوردار میباشند. زمانی که مشتری یا کاربر کلمه کلیدی را جستجو میکند، سایت شما در نتایج اولیه ظاهر میشود. برای همین لازم است تا keywordها به درستی انتخاب شوند تا بهترین نتیجه را برای سایت داشته باشند.
-
internal link لینک داخلی
لینکهایی که داخل سایت ایجاد میشوند و به صفحه دیگری از سایت ارجاع داده میشوند، لینک داخلی هستند.
-
Content production تولید محتوا
تولید محتوا یکی از امور مهم در سئوی داخلی است و کلمات کلیدی باید در این محتواها به کار برده شوند. محتواها بیشتر به صورت متنی هستند، اما امروزه نوع تصویری، صوتی و ویدئویی آن نیز مورد توجه زیادی قرار گرفته است. شما میتوانید بر اساس شرایط سایت خود، از یک یا چند مورد از این محتواها استفاده نمایید.
-
Unique content محتوای یونیک
Unique content به محتوای غیر کپی اشاره دارد. این محتوا بر اساس دانش نویسنده و با توجه به منابع مختلف نوشته شده است. برای همین کاملا یونیک و جدید است و در سئوی داخلی تاثیر زیادی دارد.
-
keyword density یا چگالی کلمات کلیدی
یکی دیگر از اصلاحات سئو، keyword density است. چگالی کلمات کلیدی، یعنی تکرار آن کلمه بر اساس تعداد کل کلمات متن باشد. رعایت کردن این مورد، باعث میشود تا از به کار بردن بیش از حد کلمه و یا کم بودن آن در متن جلوگیری شود.
-
long tail keyword کلید واژه طولانی
در صورتی که کلید واژه شما از چندین کلمه تشکیل شده و خیلی طولانی باشد، یعنی کلید واژه long tail keyword را انتخاب کردهاید.
از دیگر اصطلاحات مهم سئو داخلی میتوان به Deep Linking، Absolute Link، لینکهای خروجی (OBL)، Image link، Image SEO یا سئو تصاویر، Hidden Link یا لینکهای پنهان، Google EAT، طراحی responsive یا واکنش گرا، صفحات AMP، Request or hit و .. اشاره کرد.
چند اصطلاح مهم در سئو خارجی سایت
-
link building لینک سازی
بک لینک یا لینک سازی، از امورات و اصطلاحات مهم سئو خارجی است. در این ترفند از سایت خود به سایتهای خارجی لینک میدهیم. link building از طریق نوشتن پست مهمان (guest post)، رپورتاژ (reportage)، پرداخت پول (Paid link) و یا معاوضه لینک (Link Exchange) انجام میشود.
-
backlink بک لینک
به لینکهایی که از سایتهای دیگر به سایت ما وارد میشوند، backlink گفته میشود. این مبحث از نظر سئو اهمیت دارد و نشان از معتبر بودن سایت ما است.
-
referring domain دامنه ارجاع دهنده
منظور از referring domain دامنههایی هستند که به یک سایت دیگر لینک میدهند. پس هر دامنهای که به یکی از صفحات شما لینک دهد، یک دامنه ارجاع دهنده است.
-
اعتبار صفحه و اعتبار دامنه
Domain Authority به امتیاز و رتبه گوگل به صفحات موجود در یک دامنه گفته میشودPage Authority نیز به جایگاه و امتیاز هر صفحه از سایت گفته میشود.
-
Directory Website سایتهای دایرکتوری
سایت دایرکتوری سایتی است که همانند یک کتابخانه، مرجعی از سایتها را در خود جای داده است. شما میتوانید برای بهبود سئو خارجی سایت خود، به سراغ سایتهای دایرکتوری بروید و مشاغل و برند خود را در آنها ثبت نمایید.
از دیگر اصطلاحات سئو خارجی میتوان به شبکه وبلاگ خصوصی PBN ، لینک دهی مشترک Co-Citation ، Blog comment Backlink و Spam Score اشاره کرد.
دیگر اصطلاحات سئو
همانطور که ملاحظه کردید اصطلاحات سئو بسیار گسترده هستند و ما تنها به بخشی از آنها اشاره کردیم. در مباحث مربوط به آنالیز سئو و الگوریتمهای گوگل نیز اصطلاحات بیشماری وجود دارد که در اینجا به چند مورد به طور خلاصه اشاره میکنیم.
google analytics، google console، google trends، Google Webmaster Guidelines، backlink checke، گوگل ادوردز، الگوریتم گوگل دنس، PayDay Loan، رنک برین، Google Core Update و غیره.