تصاویر از جمله محتواهای تصویری هستند که در زیبایی و جذابیت سایت نقش زیادی دارند. با این حال حجم این تصاویر نباید به گونهای باشد که در سرعت سایت تاثیر گذاشته و باعث افزایش سرعت لود سایت شوند. برای همین است که صاحبان کسب و کارها و سئوکاران، همواره بر روی کاهش حجم عکس و بهینه کردن آنها برای سایت تاکید دارند. اما برای کاهش حجم تصاویر سایت، از چه روشهایی میتوان استفاده کرد؟ در این مطلب قصد داریم پیرامون این موضوع صحبت کرده و با چند روش موثر کاهش حجم عکس آشنا شویم.
دلیل اهمیت کاهش حجم تصاویر سایت
چه یک سایت بیزینسی و فروشگاه آنلاین داشته باشید و چه سایت آموزشی و شخصی، باید به بهینه سازی تصاویر سایت و کاهش حجم آنها توجه داشته باشید. زمانی که صحبت از کاهش حجم عکس میشود، باید به سه مورد توجه کرد. مورد اول این است که تصاویر در عین داشتن حجم کم، از زیبایی و کیفیت قابل قبولی برخوردار باشند. مورد دوم و سوم هم این است که کاهش حجم عکسهای سایت، منجر به بارگذاری سریع آنها و همچنین ایندکس شدن بهتر توسط موتورهای جستجو شود. پس کم بودن حجم تصاویر نه تنها در بهینه سازی سایت و کاهش سرعت لود آن تاثیر دارد، بلکه باعث آسانتر شدن ایندکس توسط موتورهای جستجو شده و از این طریق به بهبود رتبه سایت و سئوی سایت کمک مینماید. از این رو هنگامی که قصد دارید در بین محتواهای متنی خود از تصاویر استفاده کنید، حتما به حجم آنها توجه داشته باشید. همچنین برای تصاویر محصولات خود، از عکسهای کم حجم و در عین حال با کیفیت استفاده نمایید. شما میتوانید از روشهایی برای کم کردن حجم عکس بدون افت کیفیت استفاده کرده و از آنها در سایت خود بهره ببرید.
بهترین فرمت تصاویر برای سایت
اگر در رابطه با انتخاب بهترین فرمت تصاویر سایت در تردید هستید، بهتر است تنها به سراغ فرمتهای JPEG (JPG) یا PNG بروید. البته هر یک از این فرمتها مزایا و معایبی دارند که در اینجا به آنها اشاره میکنیم.
تصاویر سایت بهتر است به صورت JPG ذخیره و آپلود شوند. این دسته از فایلها میتوانند تمام رنگهای یک عکس را به خوبی حفظ کرده و تصویر را در اندازه کوچک و کارآمدی ارائه دهند. این در حالی است که تصاویر PNG از حجم بیشتری برخوردارند و برای تمام شرایط مناسب نمیباشند. با این حال برای تصاویری چون اینفوگرافیکها، تصاویر با متنهای زیاد و دارای لوگو میتوانید از فرمت PNG استفاده کنید. تصاویر PNG از کیفیت بالاتری نسبت به JPG برخوردارند، اما با این حال اندازه فایل آنها بزرگتر میباشد. در صورتی که نیاز به تصاویر با فرمت PNG داشتید، بهتر است آنها را با فرمت 24 بیتی به جای 8 بیتی ذخیره کنید. این فرمت از کیفیت بهتری برخوردار بوده و رنگهای شفاف و واضحی را ارائه میدهد. البته به یاد داشته باشید که اگر بخواهید برای یک صفحه از چند تصویر دارای متن با فرمت PNG استفاده کنید، حجم آن را افزایش خواهید داد. برای همین در صورتی که به چند عکس در صفحه نیاز داشتید، بهتر است از همان فرمت JPG استفاده کنید.
تغییر اندازه تصاویر برای بهینه سازی سرعت سایت و ظاهر صفحه
شاید در دنیای چاپ و واقعی تصاویر با وضوح بالا اهمیت زیادی داشته باشند، اما در دنیای وب تصاویر بزرگ میتوانند سبب افزایش سرعت لود سایت شوند. این قضیه بر روی تجربه کاربران و همچنین موتورهای جستجو تاثیر گذاشته و باعث آسیب به آنها میشود. وجود تصاویر بزرگ و زمان بارگذاری آهسته آنها، برای تمام کاربران خصوصا کاربران موبایلی بسیار آزاردهنده است. برای همین است که باید از روشهای کاهش حجم عکس آگاهی داشته و از یکی از آنها استفاده کرد.
بهینه سازی تصاویر سایت با استفاده از ابزارها و برنامههای موجود
در حال حاضر ابزارها و برنامههای زیادی وجود دارد که برای بهینه سازی و کاهش حجم تصاویر میتوانید از آنها استفاده کنید. اغلب این ابزارها هم رایگان هستند و هم جزو برنامههای خوب و کاربردی برای این کار به حساب میآیند. برای مثال برنامه Adobe Photoshop یکی از نرم افزارهای بسیار محبوب و کاربردی است که میتوانید از آن برای کاهش حجم تصاویر استفاده کنید. در این برنامه یک گزینه Save for web وجود دارد که برای بهینه سازی تصاویر میتوان از آنها استفاده کرد. علاوه بر این برنامه، سایتها و ابزارهای دیگری برای این کار در دسترس هستند. سایت https://imageresize.org/ یک سایت کاهش حجم عکس است که میتوان از طریق آن اقدام به کم کردن حجم تصاویر به طور رایگان کرد. از این رو اگر شرایط نصب برنامههای مرتبط را نداشتید، میتوانید از این سایتها استفاده کرده و به کاهش حجم عکس آنلاین بپردازید.
استفاده از پلاگینهای موجود برای کاهش حجم عکس
در صورتی که از وب سایت وردپرسی برخوردار هستید، میتوانید به جای استفاده از برنامهها و ابزارها به سراغ نصب پلاگین و افزونه بهینه سازی تصاویر وردپرس بروید. استفاده از این افزونهها بسیار راحت است و میتوان از طریق آنها به طور خودکار اقدام به کاهش حجم عکس کرد. تعداد پلاگینها و افزونههای فشرده سازی تصاویر وردپرس بسیار زیاد است. شما میتوانید از طریق یکی از آنها به بهینه سازی و فشرده کردن تصاویر سایت خود بپردازید. این افزونهها به گونهای هستند که به طور خودکار فایلهای تصویری آپلود شده را بهینه میکنند. حتی برخی از این افزونهها این قابلیت را دارند که تصاویری که از قبل آپلود شدهاند را نیز بهینه نمایند. این یک مزیت بسیار خوب است؛ خصوصا برای سایتهایی که از قبل تصاویر زیادی در کتابخانه رسانهای خود داشتهاند. البته توصیه ما این است که تنها به افزونههای وردپرسی اعتماد نکنید و خودتان از به کارگیری تصاویر پر حجم در سایت وردپرسی خودداری نمایید.
در اینجا به چند افزونه موجود برای این کار اشاره میکنیم.
1- افزونه Imagify
افزونه Imagify توسط همان تیمی ساخته شده که افزونه معروف WP Rocket (افزونه سرعت سایت وردپرسی) را ارائه کرده است. این افزونه از قابلیت بهینه سازی انبوه برخوردار است و میتوان از بین سطوح مختلفی چون فشرده سازی معمولی و فشرده سازی فوق العاده یکی را انتخاب کرد. همچنین امکان بازیابی کیفیت و فشرده سازی مجدد در آن وجود دارد. به این صورت که اگر از کیفیت تصویر راضی نبودید، میتوانید با یک کلیک فشرده سازی مجدد را در سطحی که موردنیازتان است انجام دهید. این افزونه از یک نسخه رایگان و یک نسخه پرمیوم برخوردار است که هر دو از امکاناتی برخوردار میباشند.
2- افزونه Optimole
Optimole یکی دیگر از افزونههای وردپرسی برای کاهش حجم تصاویر است که به طور خودکار اندازه تصاویر را بدون نیاز به انجام کاری کاهش میدهد. این افزونه مبتنی بر فضای ابری است و هرگز تصاویری بزرگتر از آنچه که باید را ارائه نمیدهد. یکی دیگر از مزایای افزونه وردپرسی Optimole این است که در صورتی که بازدید کننده سایت از سرعت اینترنت پایینی برخوردار باشد، کیفیت تصاویر را کاهش میدهد. این باعث شده تا از بقیه افزونههای موجود کمی متمایز شود.
3- افزونه WP Smush
WP Smush از دیگر افزونههایی است که در نسخه رایگان و پرمیوم موجود میباشد. این افزونه نیز باعث کاهش حجم تصاویر وردپرسی شده و آنها را پس از کم کردن حجم به کاربر نمایش میدهد. WP Smush میتواند تصاویری که قبلا در سایت آپلود شدهاند را نیز اسکن کرده و حجم آنها را نیز کاهش دهد. در رابطه با این افزونه به چند نکته اشاره میکنیم.
- این افزونه با برخی از محبوبترین پلاگینهای کتابخانه رسانه مانند WP All Import و WPML سازگار است.
- بهینه سازی تصاویر با تکنیکهای فشرده سازی مناسبی صورت گرفته و کیفیت تصاویر همچنان حفظ میشود.
- مهم نیست که تصاویر خود را در کدام دایرکتوری ذخیره کرده باشید. Smush آنها را پیدا کرده و فشرده میکند.
- علاوه بر این، WP Smush از گزینهای برای تنظیم خودکار عرض و ارتفاع یکسان برای تمام تصاویر برخوردار است. بنابراین اندازه تمام تصاویر به نسبتهای یکسانی تغییر پیدا میکنند.
چند نکته برای اندازه تصویر، اندازه فایل و وضوح آنها
- تصاویر بزرگ یا تصاویر پس زمینه تمام صفحه، نباید بیش از 1 مگابایت باشد.
- اکثر تصاویر و گرافیکهای کوچک سایت میتوانند 300 کیلوبایت یا کمتر باشند.
- اگر از پسزمینه تمام صفحه استفاده میکنید، تصویری با عرض 2000 پیکسل مناسب میباشد.
- برای بهینه سازی عکس برای وب سایت، میتوانید از گزینه Save for web در نرم افزارهایی چون فتوشاپ استفاده کنید و از این طریق تصویر خود را برای سایت بهینه نمایید.
- به یاد داشته باشید که تصاویر بزرگ را میتوان به راحتی کوچک کرد.اما بزرگ کردن تصویر کوچک نتیجه خوبی ندارد. چرا که باعث مبهم و پیکسلی شدن تصویر میشوند.
جمع بندی
کم کردن حجم تصاویر یک مسئله بسیار مهم است که تمام مدیران و طراحان سایت باید به آن توجه داشته باشند. کاهش حجم تصاویر نه تنها بر روی تجربه کاربران تاثیر میگذارد، بلکه سبب ایندکس شدن بهتر توسط موتورهای جستجو شده و از این طریق به سئوسازی و بهینه سازی سایت کمک زیادی مینماید. برای این کار میتوان از ابزارهای و برنامههای در دسترس همچون فتوشاپ و یا سایتهای آنلاین کاهش حجم تصاویر استفاده کرد. همچنین میتوان از افزونههای وردپرسی استفاده کرده و به طور خودکار به کم کردن حجم عکسهای سایت و فشرده سازی آنها پرداخت.