امروزه رقابت در بازارهای اینترنتی بسیار حساس شده است. برای رقابت در این حوزه و پیروز شدن بر رقبای خود، باید به موارد زیادی توجه کرد و سئوی سایت خود را همواره با استفاده از ابزارها و امکانات موجود بهبود بخشید. یکی از راههایی که میتوان از آن برای رسیدن به بازدید بیشتر در رسانههای اجتماعی رسید، استفاده از تگ اپن گراف است. از آنجایی که کسب بازدید بیشتر در این شبکهها روی سئوی سایت نیز تاثیر دارد، میتوان از تگهای Open Graph نیز استفاده کرده و از مزایای آنها بهره مند شد. اما اپن گراف چیست و چه مزایا و ویژگیهایی دارد؟ در ادامه مطلب با تگ اپن گراف و تاثیرات آن بر روی سئو و خصوصیات و مزایایش آشنا خواهیم شد.
اپن گراف چیست؟
در سال 2010، فیسبوک متا تگهای اپن گراف (Open Graph) را معرفی کرد تا اشتراک گذاری وب سایتها در این پلتفرم را آسانتر نماید. پس از آن توییتر و لینکدین نیز از متا تگهای اپن گراف برای بهبود تجربه کاربران خود استفاده کردند. با این که توییتر به صورت شخصی متا تگ خاص خود را با عنوان twitter cards منتشر کرده است، اما در صورت عدم وجود آن از متا تگ اپن گراف فیسبوک استفاده میکند. به جز این شبکههای اجتماعی دیگری همچون پینترست، گوگل پلاس و حتی تلگرام نیز قادر به شناسایی و استفاده از این متا تگها میباشند. حال باید دید که Open graph tags چیست و چه نقشی در این رسانهها دارد؟ متا تگ Open Graph را میتوان یک پروتکلی دانست که به یک صفحه وب اجازه میدهد تا به یک آیتم Rich Snippet در شبکههای اجتماعی تبدیل شود. در واقع اپن گراف یک مجموعهای از متا تگها است که به وب مسترها اجازه میدهد تا اطلاعات بهینهتری از صفحات خود را در شبکههای اجتماعی مختلفی چون فیسبوک، لینکدین، توییتر و غیره منتشر کنند.
برای درک بهتر این متا تگ یک مثال میزنیم. زمانی که یک URL را در کادر ورودی فیس بوک وارد میکنید، احتمالا یک پیش نمایش پیوند را مشاهده خواهید کرد. قبل از متا تگهای Open Graph، هیچ کنترلی بر نحوه نمایش پیش نمایش لینک وجود نداشت و گاهی اوقات فیس بوک محتوای اشتباهی را نمایش میداد. اما از زمان معرفی این متا تگها، به کاربران کمک شد تا پیش نمایش پیوند رسانههای اجتماعی خود را بهینه کنند. بنابراین کاربران همیشه میتوانند اطلاعات ضروری را بدون مشکلی مشاهده نمایند و مشکلی در این رابطه نداشته باشند.
چرا تگهای اپن گراف مهم هستند؟
امروزه شبکههای اجتماعی نقش مهمی در فروش و برندینگ دارند. همچنین فعالیت در این رسانهها را میتوان در حوزه سئو آف پیچ دانسته و از این طریق بر روی سئوی سایت تاثیر گذاشت. حال زمانی که از این شبکهها و تگهای اپن گراف به درستی استفاده شود، میتوان کاربران را متقاعد کرد که برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد محصولات یا برند، به سایت مراجعه کنند تا از این طریق ترافیک سایت افزایش پیدا کند. پس تگهای اپن گراف نقش مهم و غیر مستقیمی بر روی سئوی سایت دارند و میتوانند در این زمینه مفید عمل نمایند. اگر بخواهیم مزایای شبکههای اجتماعی بر روی سایت را بررسی کنیم، باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- ترافیک رایگان
- تبلیغات رایگان
- کمک به برندسازی
- بهبود ارتباط با مشتری و پشتیبانی
- افزایش میزان فروش به صورت مستقیم یا غیر مستقیم
انواع تگ Open Graph و نحوه استفاده از آن
متا تگهای اپن گراف همگی با OG شروع میشوند و قسمت بعدی کد نوع و ماهیت تگ را مشخص میکند. در اینجا به چند تگ اصلی اپن گراف و نحوه استفاده از آنها اشاره میکنیم.
- OG: title: این تگ برای عنوان محتوایی است که قرار است در شبکه اجتماعی به نمایش در آید. بهتر است عنوان بین 60 الی 90 کاراکتر باشد. باید اشاره کرد که این تگ در جذب و ترغیب کاربر برای کلیک تاثیر زیادی دارد. در زیر به نحوه استفاده از تگ OG: title اشاره میکنیم:
<meta property=”og:title” content=”Open Graph: Create Eye-Catching Social Media Snippets” />
- OG: type: این تگ اپن گراف، نوع محتوایی که در صفحه است اعم از تصویر، ویدیو و مقاله را مشخص میکند. در رابطه با هر محتوایی باید از کلمه مناسب استفاده شود. از جمله مهمترین موارد میتوان به محتوای مبتنی بر وب مانند وبسایت (website)، مطلب (article)، بلاگ (blog)، سرگرمیهایی چون کتاب (book)، بازی (game)، غذا (food)، کسب و کار مانند کمپانی (company)، هتل (hotel)، رستوران (restaurant) و غیره اشاره کرد. تگ اپن گراف OG: type به صورت زیر استفاده میشود:
<meta property=”og:type” content=”article” />
- OG: image: این تگ برای تصویری است که هنگام اشتراک گذاری در شبکههای اجتماعی به نمایش در میآید. این تگ در افزایش کلیک بسیار تاثیر دارد.
- OG: URL: آدرس URL صفحه مورد نظر که محتوا در آن است را نشان میدهد. نحوه استفاده از آن نیز به صورت زیر است:
<meta property=”og:url” content=”https://semrush.com”/>
علاوه بر تگهای اصلی که اشاره شد، تگهای دیگری نیز وجود دارد که در اینجا به آنها اشاره کوتاهی میکنیم:
- OG: audio: برای صدا و اضافه کردن فایل صوتی به پست خود در شبکههای اجتماعی
- OG: description: اضافه کردن توضیحات مختصر به پستها که در حدود 200 کاراکتر میباشد. در اینجا هم میتوان با استفاده از دیسکریپشن جذاب، سبب ترغیب کاربر به کلیک شد.
- OG: site-name: در صورتی از این تگ اپن گراف استفاده میشود که صفحه به اشتراک گذاشته شده، بخشی از یک پروژه بزرگتر باشد. در واقع باید سایت مرجع را در اینجا فهرست کرد.
- OG: locale: این تگ به زبان محتوا مربوط است و بیشتر برای محتواهایی که به زبانهایی غیر از زبان انگلیسی نوشته میشوند، ارتباط دارد. نحوه استفاده از آن نیز به صورت <meta property=”og:locale” content=”fa_IR”/> است.
- OG: determiner
پیاده سازی تگهای اپن گراف به چه صورت است؟
حال که با انواع مهم تگهای اپن گراف آشنا شدیم، شاید سوال باشد که پیاده سازی این تگها به چه صورت میباشد؟ در پاسخ باید اشاره کرد که اگر از سایت وردپرسی برخوردار هستید و از CMS وردپرس استفاده میکنید، میتوانید برای پیاده سازی تگهای اپن گراف از افزونه یواست استفاده کنید. همچنین اگر به نصب افزونه رسمی Facebook در پنل وردپرس خود بپردازید، میتوانید تگهای OG را به راحتی پیاده سازی کنید. در صورتی هم که از سیستم مدیریت محتواهای دیگری برای سایت خود استفاده میکنید، میتوانید با نصب یکی از افزونههای زیر به پیاده سازی تگهای اپن گراف بپردازید:
- برای CMS جوملا: افزونه Open Graph Protocol Solution
- برای CMS دروپال: افزونه Open Graph meta tags
- برای CMS مجنتو: افزونه Open Graph Meta Data
- برای CMS Zen Cart: افزونه AutoFacebook OG
بررسی نتایج اپن گراف و چک کردن متا تگها
برای تست متا تگهای اپن گراف میتوان از ابزارهایی چون Facebook Sharing Debugger، Google Rich Snippets Testing Tool، OpenGraph for Ruby، OpendGraph for Java، Twitter Card Validator و LinkedIn Post Inspector استفاده کرد. تمام این ابزارها از عملکرد یکسانی برخوردار هستند و تفاوتی از این حیث با هم ندارند. با این حال این ابزارها پیش نمایشی از متا تگهای اپن گراف را در شبکههای اجتماعی به ما نشان میدهند. همچنین اگر این متا تگها به خوبی کار نکنند، به ما اعلام خواهد شد.
برای تست اپن گراف و اطمینان از کارایی آن، میتوان از ابزارهای زیادی استفاده کرد. یکی از این ابزارها Site Audit Tool نام دارد که در اینجا به بررسی آن میپردازیم. Site Audit Tool یک ابزار با بیش از 120 حالت برای بررسی سئوی داخلی و فنی برای هر بخش از سایت است. با این ابزار میتوان به تعداد صفحات ممیزی شده دارای تگ اپن گراف نیز پی برد. در واقع پس از فعال کردن ابزار و تنظیمات آن، میتوان در نهایت به تعداد صفحاتی که از این تگها استفاده میکنند و یا فاقد آن هستند پی برده و در صورت لزوم از تگهای OG برای مهمترین صفحات استفاده کرد.
ابزار Facebook Object Debugger ابزار دیگری است که در اینجا به بررسی آن میپردازیم. از آنجایی که فیس بوک از پروتکل Open Graph استفاده میکند، یک ابزار تست و اشکال زدایی را برای آزمایش کد Open Graph در نظر گرفته است. برای استفاده از این ابزار باید وارد Facebook’s Debugger شوید و آدرس صفحه مورد نظر خود را وارد کنید. سپس روی گزینه Debug کلیک کنید. در صورتی که مشکلی در پیوند وجود داشته باشد، ابزار یک پیام هشدار به شما نمایش میدهد.
جمع بندی
اپن گراف Open Graph، به تگهایی گفته میشود که میتواند نتایج قابل توجهی را برای کمپینهای بازاریابی به ارمغان آورد. در واقع ظاهر محتواها در شبکههای اجتماعی میتواند کاربران بیشتری را جذب کند و در نهایت منجر به افزایش فروش محصول و خدمات گردد. در صورتی که تا به حال از تگهای اپن گراف استفاده نکردهاید و در این زمینه تازه کار میباشید، میتوانید از ابزارهای موجود در این زمینه استفاده کنید و با استفاده از آنها به این پی ببرید که پیاده سازی تگ OG کار میکند یا خیر. یادتان باشد که Open Graph به طور مستقیم روی عملکرد SEO سایت تاثیر ندارد. اما میتواند روی نتایج تبلیغاتی در شبکههای اجتماعی تاثیر بگذارد و با بهبود آنها، نرخ کلیک سایت را افزایش دهند.