سایت مپ یا نقشه سایت یکی از اصطلاحاتی است که احتمالا در مباحث سئو نام آن را زیاد شنیدهاید. این اصطلاح در واقع به یکی از گامهای مهمی اشاره دارد که به منظور بهبود سئو سایت و بهینهسازی محتوا انجام میشود. رباتهای گوگل با مشاهده نقشه سایت میتوانند موضوع سایت را به خوبی درک کنند و به راحتی آن را ایندکس نمایند. اما نقشه سایت چگونه پیادهسازی میشود و چه مزایایی دارد؟ برای پاسخ به این پرسشها و آشنایی بیشتر با Sitemap مقاله را تا انتها دنبال نمایید.
نقشه سایت یا Sitemap به چه معناست؟
سایت مپ در واقع یک فایلی است که در آن مهمترین محتواهای سایت قرار گرفته است. این فایل به کاربران سایت و همچنین رباتها و موتورهای جستجو کمک میکند تا محتوای سایت را به راحتی ببینند و ایندکس کنند. علاوه بر این سایت مپ به موتورهای جستجو اعلام میکند که کدام یکی از محتواهای سایت از بقیه مهمتر است. Sitemap لیستی از صفحات است که بر اساس موضوع و محتوا، نمودار سازمانی یا XML به هم وصل شدهاند و به موتورهای جستجو دستورالعملهایی برای خزش میدهند. به طور کلی در یک جمله میتوان گفت سایت مپ یک نقشه راه برای سایت است که از طریق آن به گوگل اجازه داده میشود صفحات مهم سایت را شناسایی کند. بهتر است بدانید این کار روی سئوی سایت تاثیر زیادی دارد و اگر فردی روی لینکسازی داخلی سایت فعالیتی نکرده باشد، با سایت مپ میتواند به گوگل اجازه شناسایی صفحات مهم را بدهد.
لینکسازی داخلی یا استفاده از سایت مپ؟
لینکسازی داخلی یکی از امور مهم سئو محسوب میشود و بهتر است مورد توجه قرار بگیرد. اما اگر به هر دلیلی نتوانستید از لینکسازی داخلی برای سایت خود استفاده کنید، میتوانید توجهتان را روی سایت مپ بگذارید. ثبت نقشه سایت و معرفی آن به موتور جستجو، باعث میشود تا رباتهای گوگل بتوانند به راحتی صفحات و محتواهای مهم سایت را پیدا و خزش نمایند. همچنین استفاده از سایت مپ باعث میشود تا سایت از ساختار منظمی برخوردار شود و کاربران به راحتی موضوعات موردنظر خود را پیدا کنند.
چرا به سایت مپ نیاز است؟
با توجه به موارد گفته شده هر سایتی به نقشه سایت نیاز دارد؛ اما میتوان گفت بیشتر اهمیت سایت مپ در موارد زیر مشاهده میشود:
- اگر دارای سایت بزرگی باشید، وجود سایت مپ برای شما با اهمیت خواهد بود. چرا که در صورت عدم وجود نقشه سایت، خزندههای گوگل نمیتوانند در صفحات جدید شما خزش کنند و آنها را شناسایی نمایند. پس اگر سایت بزرگی دارید و از صفحات متعددی در آن استفاده میکنید، از وجود Sitemap غافل نشوید.
- در صورتی که سایت جدیدی راهاندازی کرده باشید و یا در سایت خود صفحات جدیدی اضافه کرده باشید و به آنها لینکی نداده باشید، نیاز به سایت مپ خواهید داشت. از آنجایی که رباتهای گوگل و کراولها لینکهای سایت را دنبال میکنند و به صفحات دیگر میروند، از این طریق به صفحات جدید دسترسی پیدا میکنند. بنابراین اگر صفحهای از سایت از لینک داخلی برخوردار نباشد، موتورها قادر به پیدا کردن صفحه شما نخواهند بود. در اینجا بهتر است به سراغ ایجاد نقشه سایت بروید و سایت را مسیردهی نمایید.
- در صورتی که صفحات سایت از تشخیص و شناسایی دشواری برخوردار باشند یا در آنها محتواهای غیر متنی سنگینی وجود داشته باشد، بهتر است از سایت مپ استفاده شود.
- برای اینکه بتوان روی سئوی سایت بیشتر کار کرده و از رقیبان سایت سبقت گرفت، نیاز است تا از نقشه سایت استفاده شود.
آشنایی با سایت مپ HTML و XML
نقشه سایت انواع زیادی دارد؛ اما مهمترین آنها که امروزه در بیشتر سایتها استفاده میشوند، HTML و XML هستند. نقشه سایت HTML توسط زبان نشانهگذاری ابر متنی نوشته میشود و برای نشان دادن ساختار سایت به کاربران استفاده میشود. این نقشه دارای اطلاعاتی از صفحات سایت و موقعیت آنها است. کاربران با ورود به سایت و مشاهده این نقشه میتوانند به بخشهای مختلف از سایت دسترسی پیدا کنند. نقشه سایت XML با زبان نشانهگذاری قابل توسعه ایجاد میشود و برای نمایش محتوای سایت به رباتها و موتورهای جستجو استفاده میشود. سایت مپ XML برای کاربران سایت قابل نمایش نیست و تنها مختص به خزندههای موتور جستجو است. خزندهها از این طریق به تعداد صفحات پی برده و از بروزرسانیها و تغییرات آنها آگاه میشوند. همین امر سبب میشود تا گوگل بتواند خیلی سریع محتوای سایت را ایندکس کند که این امر در افزایش رتبه سئوی سایت تاثیر زیادی دارد.
بررسی مهمترین مزایای سایت مپ (Sitemap)
- سایت مپ HTML برای نمایش ساختار سایت به کاربران استفاده میشود و آنها را از سردرگمی نجات میدهد.
- نقشه سایت XML برای نمایش ساختار و صفحات سایت به موتورهای جستجو استفاده میشود و آنها را از تغییرات و بروزرسانیها آگاه مینماید. با این سایت مپ، کراولها به محتوای قرار گرفته در سایت و موضوع آن آگاه خواهند شد.
- از طریق نقشه سایت میتوان اهمیت محتوای صفحات را برای کاربران و موتورهای جستجو مشخص کرد.
- از طریق Sitemap میتوان به ایندکس کردن صفحات پویا سایت کمک زیادی کرد.
- در صورتی که سایت از لینکسازی داخلی خوبی برخوردار نباشد، توسط سایت مپ بهبود داده خواهد شد.
- از طریق نقشه سایت به موتورهای جستجو کمک میشود تا سایتهای بزرگ و پر محتوا را با دقت بیشتری ایندکس نمایند.
- سایت مپ در سئو تاثیر زیادی دارد و سبب بهبود و افزایش رتبه سایت میشود.
راهنمای ساخت نقشه سایت
برای ساخت سایت مپ و ثبت آن در گوگل روشها و ابزارهای زیادی وجود دارد که مهمترینشان عبارت است از: استفاده از ابزار سرچ کنسول، استفاده از افزونههای مختلف وردپرسی مانند یواست یا All in One Seo Pack، افزودن عبارت مربوطه در فایل robots.txt و غیره. در اینجا به نحوه ایجاد نقشه سایت در سرچ کنسول اشاره میکنیم.
- در مرحله اول ایجاد سایت مپ، به نحوه سازماندهی محتوای سایت خود نگاه کنید. از صفحه اول شروع کنید و به این سوال پاسخ دهید که از این صفحه قرار است به چه صفحاتی لینک داده شود. سایت مپ باید از عمق کمی برخوردار باشد و بتوان از طریق 3 کلیک به صفحه مورد نظر وارد شد. برای همین نیاز است تا محتواها را اولویتبندی کنید و ساختار صفحات سایت را به خوبی مشخص نمایید.
- پس از مشخص شدن اهمیت صفحات و اولویتبندی آنها، باید به سراغ کدگذاری URLهای سایت بروید. برای این کار باید هر URL سایت را در قالب تگهای XML قرار دهید. کدهای مربوطه نظیر لوکیشن، آخرین تغییر، دوره تغییرات و اولویت صفحه را به هر URL اضافه کنید. در اضافه کردن کدها دقت زیادی داشته باشید و این کار را با حوصله و صبر زیادی انجام دهید تا خطایی صورت نگیرد.
- در مرحله سوم باید به سراغ روت root سایت بروید و فایل ساخته شده را در آن قرار دهید. برای این کار کافیست در قسمت address bar و در انتهای URL سایت عبارت /sitemap/ را تایپ کرده و اینتر بزنید. در صورتی هم که بخواهید قایل سایت مپ هر سایتی را مشاهده کنید، میتوانید در انتهای URL آن عبارت /xml را تایپ کرده و اینتر بزنید. توجه داشته باشید به جز اضافه کردن سایت مپ در روت، میتوانید آن را در robots.txt هم اضافه کنید.
- تا به اینجا مراحل ساخت نقشه سایت به پایان رسیده و تمام موارد در فایل مربوط به سایت اضافه شده است. حال باید به سراغ معرفی آن به موتورهای جستجو بروید. برای این کار به سرچ کنسول گوگل بروید و در قسمت چپ داشبورد آن گزینه Sitemap را انتخاب کنید. سپس در بخش Enter sitemap URL باید URL سایت مپ را وارد کنید و گزینه Submit را بزنید. در صورتی که با عبارت success در انتهای کار مواجه شدید، یعنی سایت مپ شما با موفقیت در سرچ کنسول گوگل به ثبت رسیده است.
چند نکته راجع به فایل سایت مپ و محدودیتهای آن
- سایت مپ نباید زیاد سنگین شود و بهتر است پس از ساخت، آن را فشرده کرده تا فضای زیادی را اشغال نکند.
- حجم فایل نقشه سایت نباید بیش از 10 مگابایت شود. این مقدار حجم معمولا برابر با 5000 لینک و آدرس است.
- در صورتی که صفحات سایت زیاد باشد و به تعداد بیشتری از لینک و آدرسدهی نیاز بود، باید از sitemap index file استفاده کرد.
- فرمت فایل باید از نوع XML باشد تا موتور جستجو گوگل و بینگ بتواند آن را بپذیرد.
- فایل سایت مپ باید از نوع UTF-8 باشد و حاوی کاراکترهای entity-escaped در URL باشد.
جمع بندی
برای اینکه بتوانید تمام صفحات خود را به کاربران و موتورهای جستجو به خوبی نمایش دهید، باید از نقشه سایت یا همان سایت مپ استفاده کنید. نقشه سایت شامل فایلهای HTML و XML است که به ترتیب برای نمایش به رباتها و موتورهای جستجو و کاربران مورد استفاده قرار میگیرند. با استفاده از سایت مپ، تمام محتواها و صفحات مهم سایت ایندکس شده و سایت از جایگاه خوبی از نظر سئو برخوردار میشود. برای ساخت سایت مپ میتوانید از طریق سرچ کنسول گوگل و یا ابزارهای وردپرسی استفاده نمایید.