سایتها از نظر طراحی به دو دسته کلی استاتیک و داینامیک تقسیم میشوند. البته نوع دیگری از طراحی سایت با عنوان نیمه داینامیک نیز وجود دارد. هر کدام از این وب سایتها دارای ویژگیها و خصوصیاتی هستند که سبب تمایزشان با یکدیگر شده است. سایتهای استاتیک را میتوان جزو اولین سایتهایی در نظر گرفت که در بستر وب منتشر شدند. این سایتها به گونهای هستند که تنها فرد برنامه نویس قادر به تغییرات در آن میباشد. برای همین است که به آنها سایتهای ایستا نیز گفته میشود.
سایت استاتیک به چه معناست؟
سایت استاتیک (static site) به سایتی گفته میشود که نیازی به تغییرات دائمی اطلاعات ندارد. در واقع محتواهای این سایتها تقریبا بدون تغییر بوده و برای مدت طولانی ثابت میباشد. در صورتی هم که نیاز به تغییر محتوا باشد، تنها شخص برنامه نویس میتواند این تغییرات را در سایت اعمال کند. شخصی که طراحی سایت استاتیک را بر عهده دارد، صفحات وب را همانطور که نوشته شده است به مشتری تحویل میدهد. مشتری پس از دریافت سایت خود، قادر به تغییر هیچ کدام از محتویات و دادههای سایت نخواهد بود. این گونه سایتها، بیشتر برای شرکتها و افرادی مناسب است که نیازی به بروزرسانی اطلاعات خود نداشته باشند. سایتهای ایستا اغلب به صورت سندهای HTML روی سیستم ذخیره میشوند و برای تغییرشان نیاز به اطلاعات کافی در این زمینه میباشد.
با مزایای سایتهای ایستا آشنا شوید
با اینکه سایتهای استاتیک جزو اولین سایتها در بستر اینترنت به حساب آمده و قدیمی هستند، اما دارای مزایای زیادی میباشند. در اینجا به چند مورد از مهمترین مزایای سایت استاتیک اشاره میکنیم:
- سایتهای استاتیک امنیت زیادی دارند؛ دلیل آن هم این است که این سایتها بر اساس کدنویسیهای JQuery، CSS و HTML طراحی میشوند. این نوع از برنامه نویسیها دارای امنیت زیادی هستند و ایمنی سایت را به خطر نمیاندازند.
- سایتهای ایستا به دلیل اینکه از طراحی زیادی برخوردار نیستند، هزینه پایینتری نسبت به سایتهای داینامیک دارند. برای همین افرادی که به دنبال طراحی و راهاندازی یک سایت با کمترین هزینه هستند، سایتهای استاتیک گزینه خوبی برایشان خواهد بود.
- مزیت دیگر سایتهای استاتیک در این است که برای اجرا نیازی به طراح وب سایت حرفهای ندارند. برای همین میتوان آن را با هزینه پایینتر توسط یک فرد مبتدی نیز طراحی کرد.
- سایتهای استاتیک دارای محتوای زیادی نیستند و به اصطلاح کم حجم هستند. برای همین سرعت سایت ایستا بسیار پایین بوده و سایت در مدت زمان کوتاهی لود خواهد شد.
- از آنجایی که سایتهای ایستا نیاز به طراحی و محتوای زیادی ندارند، خیلی زود آماده تحویل به مشتری خواهند شد. تحویل فوری، یکی از مزیتهای مهم سایت ایستا نسبت به سایت داینامیک است.
- طراحی و ارائه سایت استاتیک بسیار آسان بوده و شخص طراح تنها با دانش در زمینه زبانهای نشانهگذاری میتواند سایت را آماده کند.
سایتهای استاتیک چه معایبی دارند؟
حال که با مزایای سایت استاتیک آشنا شدید، بهتر است از معایب آن نیز اطلاع داشته باشید. در این بخش به بررسی معایب سایت استاتیک پرداخته تا افراد بتوانند به شناخت کاملی از این سایتها برسند:
- اولین و بزرگترین عیبی که سایتهای ایستا دارند این است که دارای پنل مدیریتی نیستند. این به این معنا بوده که برای تغییر هر محتوایی در سایت ایستا، باید آن را با شخص طراح سایت در میان گذاشته تا تغییرات لازم اعمال شود.
- پروسه تغییرات سایت توسط شخص طراح، با مشکلاتی همراه است. برای مثال ممکن است شخص طراح در دسترس نباشد و یا نتواند تغییرات را در بازه زمانی مورد نظر مشتری، اعمال کند.
- در صورتی که مشتری بخواهد خودش مستقیما بر روی سایت ایستا تغییرات را اجرا کند، باید با زبانهای برنامه نویسی مانند CSS و HTML آشنایی داشته باشد.
- با اینکه هزینههای اولیه سایت استاتیک پایین است، اما هزینههای نگهداری از آن بیشتر است. برای همین این سایتها نیاز به بودجه بیشتری پیدا میکنند.
- یکی دیگر از معایب مهم سایتهای ایستا این است که این سایتها رتبه خوبی در موتورهای جستجو کسب نمیکنند. برای همین سایت استاتیک سئوی خوبی نداشته و نمیتواند تاثیر زیادی در فروش و کسب و کار مشتری ایجاد کند.
- سایتهای استاتیک معمولا از تعداد صفحات محدود و کمی برخوردار هستند. اما سایتهای داینامیک از این نظر محدودیتی ندارند و میتوانند شامل صفحات زیادی شوند.
- معمولا سایتهای ایستا پس از گذشت چند ماه، نیاز به بازطراحی پیدا میکنند که همین امر باعث هزینه بیشتری برای کاربر خواهد شد.
- کاربری که وارد سایت ایستا شده است، قادر به درج کامنت و نوشتهای نخواهد بود. برای همین کاربر نمیتواند با سایت وارد تعامل شود و سوالات خود را برطرف نماید.
سایتهای استاتیک static site برای چه افرادی مناسب است؟
با تمام توضیحاتی که راجع به سایت استاتیک داده شد، میتوان اینطور نتیجه گرفت که این سایتها برای افراد زیر مناسب میباشد:
-افرادی که به دنبال سایتهای کم هزینه با اطلاعات محدود هستند.
-افرادی که قصد دارند سایتشان تنها برای مدت موقت و کوتاهی فعال باشد.
-افرادی که نیاز به سایتهای فوری دارند و زمان زیادی برای حاضر شدن سایتهای داینامیک ندارند.
-افرادی که قصد دارند تنها از سایتشان برای دادن یکسری اطلاعات به کاربران استفاده کنند و نیاز به محتوای زیادی ندارند.
طراحی سایت استاتیک به چه صورت است؟
سایت استاتیک از نظر طراحی به سایر سایتها شبیه است؛ تنها تفاوت آن در برخی از بخشهای برنامه نویسی است که در ادامه به آن اشاره میکنیم. برای طراحی سایت استاتیک لازم است مراحل زیر را طی کرده تا بتوان به خوبی از پس طراحی یک سایت ایستا برآمد.
مرحله اول: خرید دامنه سایت
هر سایتی که قصد طراحی آن را داشته باشید، (استاتیک، نیمه داینامیک و داینامیک) نیاز به یک دامنه منحصر بفرد دارد. دامنه همان اسم سایت است که در دنیای اینترنت معرف سایت شما خواهد بود. برای همین بهتر است از یک دامنه مناسب برای سایت خود استفاده کنید.
مرحله دوم: ثبت فضای هاست
در کنار خرید دامنه نیاز است تا یک فضای اینترنتی که به آن هاست گفته میشود، برای سایت خریداری شود. Host فضایی است که کلیه اطلاعات سایت و فایلهای آن بر روی آن قرار میگیرد. تمام صفحات سایت با هر فرمتی که باشند، بر روی هاست آپلود میشوند تا در زمان جستجو برای کاربران نمایش داده شوند. خوب است بدانید هاست بخشی از یک سیستم همیشه روشن است که به اینترنت متصل میباشد. از این رو اگر اتصال اینترنت قطع شود، سایت کاربر از دسترس خارج میشود. برای همین است که خرید هاست از یک مرجع معتبر امری بسیار مهم است. در رابطه با فضایی که برای هاست باید خریداری شود، باید به میزان فضای مورد نیاز خود و موضوع سایت توجه داشت. برای سایتهای استاتیک به فضای زیادی نیاز نیست و یک فضای هاست 200 الی 300 مگابایتی برای سایت کافی خواهد بود.
مرحله سوم: طراحی و ساخت صفحات سایت ایستا
اولین مرحله پس از خرید دامنه و هاست، طراحی و ساخت صفحات سایت است. در این مرحله باید صفحات سایت را با توجه به نیاز و درخواست مشتری ایجاد کرد. از آنجایی که سایتهای استاتیک به وسیله کدهای HTML و CSS طراحی میشوند، باید از یک نرم افزار مناسب برای این کار استفاده کرد.
مرحله چهارم: مدیریت و بخشبندی صفحات و فایلهای سایت
پس از اینکه صفحات مورد نظر مشتری طراحی شد، باید آنها را به درستی مدیریت و برنامهریزی کرد. بهتر است صفحات و فایلهای خود را در یک پوشه قرار دهید تا دچار بینظمی نشوید.
مرحله پنجم: آپلود صفحات سایت استاتیک بر روی هاست
آخرین مرحله از طراحی سایت، مربوط به آپلود یا همان ارسال صفحات و فایلها بر روی هاست است. در این مرحله باید از طریق مشخصات FTP هاست، فایلهای خود را روی هاست ارسال کنید. برای این کار راهها و روشهای زیادی وجود دارد که سادهترین آنها استفاده از برنامه CuteFTP است. با دانلود این نرم افزار و اتصال سایت خود به آن، میتوانید فایلهای خود را روی هاست بارگذاری نمایید.
جمع بندی
سایتها از نظر نوع طراحی به دو دسته اصلی تقسیم میشوند که سایت استاتیک (static site) یا ایستا یکی از آنها است. همانطور که گفته شد سایت استاتیک به سایتی گفته میشود که اطلاعات آن برای مدت طولانی ثابت بوده و تغییری پیدا نمیکند. در صورتی هم که نیاز به تغییر اطلاعات باشد، باید این کار توسط شخص برنامه نویس و طراح سایت استاتیک انجام شود. در واقع سایت استاتیک فاقد پنل مدیریتی بوده و کاربر نمیتواند خودش تغییرات لازم را بر روی سایت ایجاد کند. برای همین این سایتها نسبت به سایتهای داینامیک دارای تفاوتهایی هستند و ویژگیهای خاصی دارند. از جمله مزیتهای سایت ایستا نسبت به سایت داینامیک میتوان به امنیت بالا، هزینه طراحی پایین، تحویل فوری و سرعت لود بالا اشاره کرد.