ریدایرکت سایت به این معنا است که بازدیدکننده از یک صفحه به صفحه دیگری هدایت میشود. در این شرایط که ممکن است بنا به دلایل مختلفی صورت گیرد، بازدید کننده به جای مشاهده صفحه فعلی، به صفحه جایگزین دیگر هدایت میشود. ریدایرکتها انواع مختلفی دارند که یکی از آنها ریدایرکت 301 است. به طور خلاصه باید بگوییم ریدایرکت 301 بازدیدکنندگان سایت و موتورهای جستجو را به طور دائم به یک صفحه جدید منتقل میکند. حال باید دید که این کار چه تاثیری بر روی سئو دارد و ریدایرکت 301 چه عمل مثبتی را بر روی سئوی سایت انجام میدهد. در ادامه مطلب به این موارد خواهیم پرداخت.
ریدایرکت 301 چیست؟
همانطور که اشاره کوتاهی داشتیم، ریدایرکت 301 (Redirect 301) یکی از انواع ریدایرکت ها است که از یک URL به یک URL دیگر صورت میگیرد. در واقع این ریدایرکت باعث میشود تا هم بازدیدکنندگان و هم موتورهای جستجو به جای آنکه به آدرس تایپ شده خود دسترسی پیدا کنند، به آدرس جدید منتقل شوند. پس اگر قصد تغییر URL یا تغییر دامنه داشته باشیم، برای انتقال صفحات قدیمی به صفحات جدید باید از ریدایرکت 301 استفاده کنیم. این کار باعث میشود تا هم تغییر مسیر کاربران و رباتها به درستی صورت گرفته و هم اعتبار صفحه نیز منتقل شود. پس به طور کلی ریدایرکت 301 شامل یکی از تغییرات زیر است:
- تغییر مسیر صفحه یک سایت به صفحه سایت دیگر
- تغییر URL در یک سایت
- تغییر پروتکل یک سایت
- ترکیبی از موارد فوق
در چه شرایطی از ریدایرکت 301 استفاده میشود؟
بسته به شرایط مختلف میتوان از موارد اشاره شده در بخش قبلی برای ریدایرکت 301 استفاده کرد. حال باید دید که ریدایرکت 301 بیشتر برای چه مواردی استفاده میشود. از مهمترین مواردی که طراحان و سئوکاران سایت از ریدایرکت 301 استفاده میکنند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تغییر آدرس و ساختار صفحات سایت
- تغییر آدرس سایت به آدرس دیگر
- انتقال دادن صفحات قدیمی و بدون استفاده سایت به صفحات جدید
- استفاده از گواهی امنیتی SSL و یا حذف آن از سایت – ریدایرکت از http به https و یا برعکس
بنابراین اگر شما هم در یکی از این شرایط قرار گرفتید و قصد داشتید اعتبار صفحه و محتوای آن را حفظ کنید، میتوانید از ریدایرکت 301 استفاده کنید. این کار سبب تاثیر بر روی سئوی سایت میشود.
نحوه استفاده از Redirect 301
حال که با ریدایرکت 301 آشنا شدید، شاید برایتان سوال باشد که چگونه باید از این ریدایرکت در انتقال صفحات استفاده کرد؟ این ریدایرکت را میتوان به صورت دستی و یا از طریق افزونهها اجرا کرد. در اینجا به طور خلاصه به آموزش ریدایرکت 301 به طور دستی از طریق فایل htaccess میپردازیم.
برای این کار وارد فایل htaccess میشویم و صفحهای که قصد انتقال آن را داریم (صفحه 1)، به صفحه جایگزین (صفحه 2) با کد زیر ریدایرکت میکنیم. در واقع این کد باید در فایل htaccess قرار گرفته تا صفحه 1 به طور دائم به صفحه 2 هدایت شود:
Redirect 301 /1 /2
حال اگر دامنه صفحات با هم متفاوت باشد، باید آدرس آن نیز در کد درج شود. برای مثال قصد داریم صفحه به آدرس domain.ir/1 را به آدرس domain.net/2 منتقل کنیم. برای این کار باید کد زیر را در فایل htaccess وارد کنید تا صفحه اول به طور دائم و به صورت 301 به صفحه دوم منتقل شود:
Redirect 301 /1 http://domain.net/2
همانطور که ملاحظه کردید، انجام ریدایرکت به طور دستی کار آسانی بوده و تنها باید به آدرس صفحات در آن توجه شود. با این کار صفحات به درستی به هم منتقل داده شده و Redirect 301 بر روی صفحات صورت میگیرد.
ریدایرکت 301 با ریدایرکت 302 چه تفاوتی دارد؟
یکی دیگر از انواع ریدایرکتها، ریدایرکت 302 است. این ریدایرکت زمانی استفاده میشود که آدرس URL یک منبع، به طور موقت تغییر پیدا کرده باشد. با اینکه برخی از کارمندان گوگل بر این باورند که عملکرد ریدایرکتهای 301 و 302 مشابه هم میباشد، اما این گونه نیست. در واقع ریدایرکت 301 برای انتقال دائمی صفحات است و بهترین روش برای این است که بتوان از امتیاز موتورهای جستجو بهرهمند شد. ریدایرکت 301 سیگنالهای قویتری برای متعارفسازی به گوگل ارسال میکند و از این نظر قویتر است. حال اگر بنا باشد به طور موقتی انتقال صفحات صورت گیرد، ریدایرکت 302 بهترین و مناسبترین گزینه است.
تاثیر ریدایرکت 301 بر روی سئوی سایت
هر صفحهای از سایت از محتوای خاصی برخوردار است که معمولا بر اساس اصول سئو محتواسازی میشوند. این صفحات به دلیل توجه به معیارهای گوگل، به اعتبار بالایی دست پیدا میکنند و از این طریق میتوانند به رتبههای بالایی در موتور جستجو برسند. حال فرض کنید قرار است سایت خود را برندینگ کرده و یا بخواهید صفحهای را به یک صفحه جدید منتقل کنید. در صورتی که این کار را بدون ریدایرکت انجام دهید، صفحه جدید هیچ اعتباری نزد گوگل نداشته و به عنوان یک صفحه تازه و نوپا محسوب میشود. اما اگر از ریدایرکت 301 برای آن استفاده کنید، در واقع تمام اعتبار و ارزش صفحه قدیم را به صفحه جدید منتقل میکنید. در این شرایط دیگر مشکلی برای جایگاه و رتبه صفحه پیش نیامده و میتوانید همچون قبل سایت خود را در میان رتبههای بالای گوگل مشاهده نمایید. توجه داشته باشید ریدایرکت 301 روشی برای بهبود سئوی سایت نیست. بلکه از طریق آن میتوان جایگاه و اعتبار صفحهای از سایت را حفظ کرد. پس اگر مجبور به انتقال صفحهای از سایت به صفحه دیگر شدید، حتما از ریدایرکت 301 استفاده نمایید. در زیر به تفکیک به تاثیر ریدایرکت 301 بر روی سئو اشاره میکنیم:
-
انتقال ارزش و اعتبار صفحه قدیمی به صفحه جدید
در صورتی که بخواهید تمام ارزش و اعتبار صفحه قدیمی را به صفحه جدید منتقل کنید، باید از ریدایرکت 301 استفاده کنید. در واقع این کار باعث حفظ الگوریتم Rank Page شده و به طور خودکار تمام اعتبار حاصل از لینکسازی داخلی و خارجی صفحه قدیم به صفحه جدید منتقل داده میشود.
-
بهبود تجربه کاربری سایت
حتما شما هم تا به حال با ارور 404 و عدم دسترسی به صفحه مواجه شدهاید. این صفحات تعامل سازنده کاربر با سایت را خراب کرده و میتوانند سبب دوری از آنها از سایت برای مدت نامعلوم شوند. در نتیجه اگر کاربر برای چندین بار با ارور دسترسی به صفحه مواجه شود، روی سئوی سایت تاثیر منفی گذاشته میشود. برای این کار بهتر است صفحه را با استفاده از ریدایرکت 301 به صفحه جدیدی منتقل کرد. پس از آن زمانی که روی آدرس صفحه قبلی کلیک شود، کاربر بلافاصله به آدرس جدید هدایت شده و دیگر با پیغام 404 مواجه نمیشود.
-
جلوگیری از هدر رفتن بودجه خزش سایت
منظور از بودجه خزش سایت، بودجهای است که گوگل به ایندکس کردن صفحات سایت ما اختصاص میدهد. زمانی که از ریدایرکت موقتی چون 302 استفاده میکنیم، گوگل در هر بار بررسی URL جدید به URL قدیم نیز سر زده و آن را بررسی مینماید. دلیل آن هم این است که در صورت غیر فعال شدن ریدایرکت موقت، تغییرات لازم را اعمال کند. حال زمانی که از ریدایرکت 301 استفاده شود، گوگل تنها یک بار صفحه قدیمی را خزش کرده و برای همیشه به آدرس جدید میرود. این کار باعث میشود تا بودجه خزش سایت برای کرال صفحات قدیمی هدر نرود.
چند نکته جهت استفاده درست از ریدایرکت 301 و تاثیر مثبت آن روی سئو
-
آدرس درست به رباتهای خزنده گوگل دهید
رباتهای خزنده گوگل از نقشه سایت یا همان سایت مپ به عنوان راهنما استفاده میکنند. این رباتها برای شناسایی صفحات جدید و اطلاع از تغییرات آدرسهای قدیمی، از این فایلها استفاده میکنند. حال برخی اوقات با اینکه آدرس قبلی به آدرس جدید ریدایرکت شده است، اما همچنان در سایت مپ وجود دارد. این عامل باعث میشود تا خزندههای گوگل وارد صفحهای شوند که دیگر وجود ندارد. برای همین اگر صفحات قدیم همچنان در سایت مپ باقی بمانند، سبب مراجعه مکرر رباتها و در نهایت نا امید شدن آنها از سایت میشوند. بنابراین بهتر است صفحاتی که از طریق Redirect 301 منتقل داده شدهاند را پیدا کرده و آنها را از نقشه سایت حذف کرد.
-
از ریدایرکت صحیح سایت به HTTPS مطمئن شوید
تغییر دامنه سایت به HTTPS، ملزم به دریافت گواهینامه امنیتی SSL است. استفاده از این گواهی باعث میشود تا اطلاعات کاربران سایت محفوظ مانده و امنیت بیشتری برای آنها فراهم شود. همچنین استفاده از گواهی SSL بر روی بهبود جایگاه سایت کمی تاثیر دارد. برای همین است که بهتر است افرادی که از دامنه HTTP استفاده میکنند، آن را از طریق این گواهی به HTTPS تغییر دهند. حال اگر قرار بر این کار باشد، باید مطمئن شد که بازدیدکننده با ورود به صفحه قدیمی، از طریق ریدایرکت 301 به صفحه جدید و نسخه HTTPS منتقل داده میشود.
جمع بندی
در این مطلب با ریدایرکت 301 آشنا شدیم و به تاثیرات آن بر روی سئوی سایت پرداختیم. همانطور که اشاره کردیم ریدایرکت 301 برای انتقال دائمی صفحات است و روشی برای بهبود سئو سایت به حساب نمیآید؛ اما برای حفظ جایگاه و ارزش صفحات سایت استفاده میشود. از این رو اگر به هر دلیلی مجبور به انتقال صفحهای از سایت به صفحه دیگر و یا تغییر دامنه از HTTP به HTTPS شدید، حتما از ریدایرکت 301 استفاده نمایید.