پشتیبانی سایت یکی از امور بسیار مهم پس از طراحی سایت است. زمانی که کار طراحی سایت به اتمام میرسد، نیاز است تا شخصی به عنوان پشتیبان یا ادمین سایت از آن نگهداری کند. پشتیبانی و نگهداری سایت کار هر کسی نبوده و تنها شخص ادمین یا وبمستر میتواند از عهده آن برآید. اما به چه شخصی وبمستر گفته میشود و این شخص چه وظایفی در جهت نگهداری از سایت دارد؟ در ادامه به بررسی شغل پشتیبانی سایت میپردازیم و با وظایف شخص پشتیبان بیشتر آشنا میشویم.
وبمستر یا ادمین به چه شخصی گفته میشود؟
در ابتدای هر چیز بهتر است با معنی وبمستر بیشتر آشنا شوید. وبمستر بودن یک شغل است و شخص در آن وظیفه دارد تا نگهداری، توسعه و مدیریت سایت را انجام دهد. معمولا سایتهای کوچک توسط یک شخص وبمستر یا همان ادمین اداره میشوند؛ اما در سایتهای بزرگ به دلیل پیچیده بودن آن، نیاز است تا از یک تیم گروهی جهت وبمستری و پشتیبانی سایت استفاده شود. معمولا در این سایتها از چندین نفر با عناوینی چون مدیر مارکتینگ سایت، روابط عمومی سایت، مسئول طراحی سایت و … استفاده میشود. مدیریت گروهی سایتهای بزرگ باعث میشود تا سایت زودتر به نتیجه دلخواه برسد. پس شخص ادمین، مدیر یا وبمستر سایت وظیفه دارد که تمام امور سایت را آنالیز و بررسی کند و هر گونه ایرادی را به تنهایی یا به کمک تیم پشتیبان برطرف نماید.
شخص وبمستر چه تخصصهایی باید داشته باشد؟
اگر شخصی به طور تنهایی وظیفه مدیریت و پشتیبانی سایت را بر عهده داشته باشد، باید با تخصصهای زیادی آشنایی داشته باشد. اما شرکتهایی که به طور تیمی و گروهی به پشتیبانی سایت میپردازند، هر کدام از این تخصصها را به عهده یک نفر میسپارند. در اینجا به تخصصهایی که شخص یا اشخاص وبمستر باید با آنها آشنایی داشته باشند، اشاره میکنیم:
• آشنا به برنامهنویسی سایت، توانایی اجرای کدها و رفع خطاهای آن
• بهبود تجربه کاربری
• توانایی تولید محتوا بر اساس قوانین سئو
• توجه به امنیت سایت
• شناخت ابزارهای لازم برای افزایش امنیت سایت
• بررسی سرور
• آشنا به سرویسهای وب و پروتکلهای اینترنتی نظیر HTTP و FTP
• و ….
آشنایی با وظایف پشتیبان سایت
شخصی که به شغل پشتیبانی سایت مشغول است، باید وظایف زیادی را تقبل کند. این شخص باید در صورت نیاز به سوالات کاربران پاسخ دهد، مشکلات سروری سایت را حل کند و در همه زمینهها سایت را ارتقا ببخشد. از آنجایی که این کار مستلزم داشتن یک سیستم قوی و اینترنت پر سرعت است، بسیاری این شغل را به صورت دورکاری انجام میدهند. شخص پشتیبان سایت میتواند از خانه به طور آنلاین امور سایت را انجام دهد و با مشتریان به تعامل بپردازد. در ادامه به وظایف پشتیبان و ادمین سایت به طور جزئی اشاره میکنیم.
1- تعامل با مشتریان
بیشتر سایتها امکان چت و گفتگو را برای مشتریان و کاربران خود فراهم میکنند. شخصی که وظیفه پشتیبانی از سایت را برعهده دارد، باید به سوالات مشتریان چه از طریق چت و چه از طریق ایمیل پاسخ دهد. تعامل با مشتری و توجه به نظرات و پیشنهادات آنها باعث میشود تا نیازهای کاربران شناخته شده و سایت در مسیر درستتری قرار بگیرد.
2- پشتیبانی و مدیریت زیرساخت سایت
شخص پشتیبان و ادمین سایت باید نسبت به موارد زیرساختی سایت آگاهی داشته باشد. این شخص باید بتواند هاست را راهاندازی کند و بر پایگاه داده تسلط داشته باشد. تمامی اموری که مربوط به زیرساخت سایت هستند، باعث میشوند تا سایت از نظر عملکرد کاملا بینقص عمل کند.
3- توجه به عملکرد سایت
شخص وبمستر سایت باید به طور مستمر سایت را از نظر مواردی چون سرعت بارگذاری سایت و فضای حافظهی در دسترس ارزیابی کند. تمامی این امور باعث میشوند تا سایت از نظر سئو به جایگاه مناسبی برسد و کاربران بیشتری را به سمت خود جذب کند.
4- بروزرسانی صفحات سایت
پشتیبان و مدیر سایت باید بتواند در صورت نیاز بخشهایی را به سایت بیافزاید و یا آنها را حذف کند. این شخص باید بتواند برای توسعه سایت صفحات مناسب را طراحی کند و سایت را توسعه ببخشد.
5- پشتیبانی فنی سایت
پشتیبانی فنی سایت مسئله بسیار مهمی است و برخی این کار را به شخص دیگری واگذار میکنند. شخص پشتیبان فنی سایت باید بتواند بر تمام جنبههای فنی سایت نظارت کند و آنها را بهبود ببخشد. از وظایف این شخص میتوان به حفظ امنیت سایت و بهبود برنامههای موجود با ارزیابی اهداف اشاره کرد.
6- طراحی گرافیکی و جلوههای بصری سایت
جلوههای بصری و طراحی گرافیکی سایت در جذب مخاطب تاثیر زیادی دارد و باعث میشود تا سایت از ترافیک بیشتری برخوردار شود. برای همین در کنار توجه به محتوای مناسب، باید از جلوههای بصری و گرافیکی مناسبی برای سایت استفاده کرد. شخص پشتیبان گرافیک سایت، باید بنرهای سایت را بروز کند و برای مناسبتهای مختلف تصاویر زیبا و مرتبطی را آماده کند.
چه ابزارهایی جهت مدیریت و پشتیبانی فنی سایت نیاز است؟
شخص یا تیم پشتیبان فنی سایت، باید از ابزارهای زیر برای مدیریت و نگهداری سایت استفاده کند:
– زبان برنامهنویسی مناسب مانند PHP و جاوا اسکریپت
– سیستم مدیریت محتوای سایت مانند وردپرس و جوملا
– خدمات هاستینگ وب
– ابزارهای تحلیل سئوی سایت مانند سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس
چگونه پشتیبان سایت شویم
در صورتی که به کار وبمستری و ادمین سایت علاقمند هستید و دوست دارید در این زمینه مشغول به فعالیت شوید، باید با توجه به تمام وظایفی که برای پشتیبان سایت اشاره شد به کسب علم بپردازید. بسیاری از افرادی که به کار طراحی سایت مشغول هستند، سعی دارند با ارتقای دانش خود به پشتیبانی و مدیریت از سایت نیز بپردازند. این افراد باید میزان دانش خود را بررسی کنند و مواردی که نیاز به آموختن بیشتر دارد را در نظر بگیرند. برای مثال جهت پشتیبانی سایت وردپرسی باید تمام اطلاعاتی که جهت رفع مشکل سایت، نصب افزونههای لازم، آپدیتها و … نیاز است را در نظر داشته باشند.
دلیل اهمیت پشتیبانی و مدیریت سایت
برای آنکه سایت بتواند به حیات خود ادامه دهد، لازم است مستمرا مورد ارزیابی و بررسی قرار بگیرد. این کار بر عهده شخص ادمین سایت است. ادمین سایت با ایفای نقش خود، باعث میشود تا از بروز مشکل برای سایت جلوگیری شود و سایت جایگاه خود را حفظ کند. از دلایل مهم اهمیت پشتیبانی سایت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-افزایش نرخ تعامل با مخاطبان سایت: مدیریت درست سایت باعث میشود تا مخاطبان بیشتری به سمت سایت هدایت شوند. زمانی که مخاطبان بیشتری جذب سایت شوند، ترافیک سایت افزایش پیدا کرده و نرخ کلیک آن نیز بیشتر خواهد شد. در نتیجه با تعامل با مخاطبان سایت، سایت به رتبه بهتری دست پیدا کرده و کسب و کار اینترنتی رونق زیادی پیدا میکند.
-افزایش امنیت سایت: یکی از دلایل مهم پشتیبانی از سایت، حفظ امنیت آن است. از آنجایی که سایت یک بستر اینترنتی است، ممکن است مورد حمله هکرها قرار بگیرد و امنیت خود را از دست بدهد. برای همین نیاز است تا شخص پشتیبان سایت به طور مستمر امنیت سایت را بررسی کند و به جنبههای امنیتی آن توجه داشته باشد.
انواع پشتیبانی سایت
1. پشتیبانی سایت شخصی: بسیاری از افراد جهت معرفی خود از سایت شخصی استفاده میکنند و توسط آن افکار و نظرات خود را با دیگران به اشتراک میگذارند. شخصی که از سایت شخصی برخوردار است، معمولا مدیریت و پشتیبانی آن را خود بر عهده میگیرد. پشتیبانی سایت شخصی نسبت به دیگر انواع پشتیبانی سایت آسانتر بوده و هزینه کمتری دارد.
2. پشتیبانی سایت شرکتی: در پشتیبانی از سایت شرکتی باید به طور مستمر به بررسی مشکلات فنی سایت پرداخته و سایت را بروزرسانی کرد.
3. پشتیبانی سایت فروشگاهی: امروزه سایتهای فروشگاهی زیادی برای فروش محصولات و خدمات خود در حال فعالیت هستند. پشتیبانی سایت فروشگاهی مسئله بسیار مهمی است؛ چرا که اگر یک روز سایت به مشکل برخورد کند، میزان فروش سایت فروشگاهی با افت مواجه خواهد شد. بنابراین شخص پشتیبان سایت فروشگاهی باید به پشتیبانی فنی سایت بپردازد و کالاها را از نظر موجودی، قیمت و … بررسی کند.
4. پشتیبانی سایت مجلهای: سایت مجلهای به سایتی گفته میشود که در جهت ارائه اطلاعاتی در یک زمینه ایجاد میشود. در پشتیبانی از سایت مجلهای نیاز است در وهله اول به آپدیت محتواهای آن توجه شود. برای همین بسیاری از افراد برای سایت مجلهای از یک تیم محتوانویس حرفهای استفاده مینمایند.
جمع بندی
پشتیبان سایت (Website Administrator) به شخصی گفته میشود که وظیفه نگهداری و مدیریت سایت را بر عهده دارد. این شخص باید از وظایف پشتیبان سایت به خوبی اطلاع داشته باشد و بتواند از پس مدیریت و نگهداری سایت برآید. با پشتیبانی و مدیریت سایت، رتبه و جایگاه سایت افزایش پیدا کرده و کاربران بیشتری به سمت سایت جذب خواهند شد. از جمله وظایف مهم پشتیبان سایت میتوان به تعامل مناسب با مشتریان سایت، توجه به زیرساخت سایت، بررسی عملکرد سایت به طور مستمر و بروزرسانی سایت اشاره کرد.