طراحی اپلیکیشن اندروید بهتر است یا iOS؟

طراحی اپلیکیشن اندروید بهتر است یا iOS؟

طراحی برنامه، اولین و مهم‌ترین مرحله توسعه یک اپلیکیشن موبایل محسوب می‌شود. زیرا یک طراحی خوب می‌تواند برنامه شما را در میان دنیای عظیم اپلیکیشن‌ها متمایز و شایسته نماید.
iOS اپل و اندروید گوگل دو سیستم‌عامل پیشرو برای اپلیکیشن‌های موبایل محسوب می‌شوند. درحالی‌که توسعه‌دهندگان اپلیکیشن استقلال کاملی بر زیبایی‌شناسی محصول خود دارند، دستورالعمل‌های بومی و تفاوت‌های طراحی برای هر پلتفرم متفاوت می‌باشد.
لذا در این مقاله به بررسی تفاوت‌های طراحی اپلیکیشن‌های iOS و اندروید که می‌توانند بر عملکرد و ظاهر محصول تاثیر بگذارد پرداخته‌شده است.

مزایا و معایب طراحی اپلیکیشن‌های IOS و اندروید

اندروید و Ios دو بازیگر مسلط در بازار گوشی‌های هوشمند هستند. وقتی این دو سیستم‌عامل موبایل را با هم مقایسه می‌کنیم، اولین چیزی که به ذهن می‌رسد سهم بازار است. اندروید ازنظر تعداد افرادی که از گوشی هوشمند اندرویدی استفاده می‌کنند، یک برنده محسوب می‌شود. طبق گزارش Statista، حدود 71.1 درصد از کاربران گوشی‌های هوشمند از تلفن اندرویدی استفاده می‌کنند، درحالی‌که 28.3 درصد افراد تا پایان سال 2022 از سیستم‌عامل Ios استفاده می‌کردند.
مطالعات اخیر نشان داده است که گوشی‌های اپل در کشورهایی با درآمد بالا مانند ایالات‌متحده، ژاپن، بریتانیا و کانادا محبوب‌تر هستند و درعین‌حال، در کشورهای درحال‌توسعه مانند هند، نیجریه و برزیل طرفداران کمتری دارند.
به گفته Business of Apps، علیرغم اینکه اپلیکیشن‌های Ios سهم بازار کمتری را ازنظر تعداد کاربران در اختیاردارند اما درامد بیشتری نیز کسب می‌کنند. زیرا مخاطبین ios هزینه‌ی بیشتری بابت استفاده از اپلیکیشن‌ها صرف کرده و اپل نیز حدود 63 درصد از این سود را مجددا برای برنامه‌ها هزینه می‌نماید.
از طرفی اپلیکیشن‌های اندروید، از سال 2019 افزایش 167 درصدی درامد را تجربه کرده‌اند اما همچنان درامد کمتری نسبت به اپل دارند.

دستورالعمل‌های طراحی UI مخصوص پلتفرم

Ios و Android هرکدام از قوانین و دستورالعمل‌های طراحی رابط و توسعه برنامه متفاوتی پیروی می‌کنند:

  • اندروید: طراحی متریال (نگهداری توسط گوگل)
    دستگاه‌های اندرویدی از دستورالعمل‌ها و اصول طراحی متریال Google پیروی می‌کنند. ویژگی که Material Design را نسبت به HIG برتر می‌کند این است که یک کتابخانه منبع باز و موضوعی می‌باشد که شرکت‌ها از آن برای ساخت طیف گسترده‌ای از محصولات دیجیتال، ازجمله برنامه‌های Ios در کنار برنامه‌های اندرویدی استفاده می‌نمایند.
  • Ios : دستورالعمل‌های رابط انسانی (HIG) (نگهداری توسط اپل)
    دستورالعمل‌های رابط انسانی اپل (HIG) حاوی راهنمایی‌ها و دستورالعمل‌هایی برای طراحی و توسعه محصولات اپل می‌باشد. منابع طراحی Ios اپل، فایل‌ها و قالب‌های طراحی محصولات اپل، ازجمله iPad، iPhone، Apple Watches، MacOS و غیره را در اختیار طراحان قرار می‌دهد.

دستورالعمل‌های طراحی UI مخصوص پلتفرم

چرا اندروید و Ios دستورالعمل‌هایی دارند؟

این دستورالعمل‌ها به‌جای دیکته کردن زیبایی‌شناسی محصول ، به توسعه‌دهندگان برنامه آموزش می‌دهند که از مؤلفه‌ها و تطبیق رابط‌های کاربری برای برآورده کردن الزامات و محدودیت‌های پلتفرم استفاده کنند.
هدف دستورالعمل‌های پلتفرم ایجاد یک تجربه کاربری یکپارچه بین دستگاه و برنامه‌های شخص ثالث است. بدون این کنترل‌ها، طراحی هر برنامه کاملا متفاوت خواهد بود و کاربران را مجبور به یادگیری یک رابط کاربری جدید برای هر محصول می‌نماید.

اندروید

پلتفرم اندروید بیش از 85 درصد از سهم بازار گوشی‌های هوشمند در سراسر جهان را در اختیار دارد. علاوه بر این، طراحی برنامه اندروید مزایای زیادی را نیز در برگرفته و آن را به یک انتخاب محبوب در بین توسعه‌دهندگان تبدیل می‌نماید. در ادامه به شرح برخی از مزایا و معایب این سیستم‌عامل خواهیم پرداخت:

مزایای طراحی اپلیکیشن اندروید

  • یک پلتفرم منبع باز که امکان سفارشی‌سازی بیشتر را فراهم می‌کند
    اندروید یک سیستم‌عامل متن‌باز بوده و کد منبع برای سازندگان دستگاه و توسعه‌دهندگان برنامه باز می‌باشد. آنها می‌توانند به منبع برنامه دسترسی داشته باشند و تغییراتی را برای سازگاری بیشتر با سخت‌افزار ایجاد کنند. همچنین طراحان قادرند پیشنهادات خود را در این زمینه ارائه داده و Google نیز از آنها جهت بهبود برنامه‌ها استفاده نماید.
  • بسته توسعه نرم‌افزار
    کیت توسعه نرم‌افزار (SDK) شامل مجموعه‌ای از ابزارها ازجمله چارچوب‌ها، کتابخانه‌ها، اشکال‌زداها، شبیه‌سازها و… می‌باشد. توسعه‌دهندگان برنامه اندروید از این ابزارها برای به حداقل رساندن افزونگی کد استفاده کرده و اطمینان حاصل می‌نمایند که برنامه فضای ذخیره کمتری را اشغال کرده و درنتیجه باعث افزایش سرعت عملکرد آن نیز می‌شود.
  • ارتقاء و پیشرفت مستمر
    پلتفرم اندروید با دنیای عظیم کاربرانش از طریق دریافت بازخورد از سوی مخاطبین و اعمال آنها در برنامه‌ها موجب ارتقاء و پیشرفت مستمر این سیستم‌عامل می‌شود.
  • انتشار و استقرار سریع
    استقرار برنامه اندروید در فروشگاه Google Play فقط چند ساعت زمان برده و روند کلی توسعه بسیار سریع‌تر پیش می‌رود. لذا این یک مزیت قابل‌توجه برای مشاغلی که به دنبال کاهش زمان ورود به بازار (TTM) هستند، محسوب می‌شود.

انتشار و استقرار سریع

معایب طراحی اپلیکیشن اندروید

برخی از معایب طراحی اپلیکیشن اندروید به شرح زیر می‌باشد:

  • روند توسعه طولانی‌تر
    طراحان اندروید، عمدتاً از زبان‌های برنامه‌نویسی جاوا و کاتلین استفاده می‌نمایند که نتیجه آن استفاده از کدهای طولانی‌تری نسبت به زبان برنامه‌نویسی فشرده‌تر اپل می‌باشد. علاوه بر این، توسعه‌دهندگان باید برنامه را بر روی دستگاه‌ها و نسخه‌های سیستم‌عامل‌های مختلف آزمایش کنند که باعث زمان‌بر شدن فرآیند توسعه نیز می‌شود.
  • امنیت
    اندروید به دلیل اتکا به کد منبع باز از امنیت کمتری نسبت به IOS برخوردار می‌باشد. اگر سازنده گوشی، سیستم‌عامل را سفارشی‌سازی نماید و آسیبی در آن کد وجود داشته باشد، هکرها می‌توانند از آن سوءاستفاده کنند. بنابراین، اطمینان از امنیت یکی دیگر از دغدغه‌های توسعه‌دهندگان برنامه اندروید می‌باشد.

امنیت

IOS

با گسترش دستگاه‌های تلفن همراه در سال‌های اخیر، طراحی برنامه‌های Ios در بین توسعه‌دهندگان نرم‌افزار بسیار محبوب شده است. پلتفرم Ios اپل با میلیون‌ها کاربر در سراسر جهان، بازار بزرگی را برای توسعه‌دهندگان برنامه‌ها ارائه نموده و فرصت‌هایی را برای ایجاد برنامه‌های خلاقانه و ارزشمند فراهم می‌کند. طراحی اپلیکیشن IOS دارای مزایا و معایب متعددی می‌باشد که در ادامه به بررسی برخی از آنها خواهیم پرداخت:

مزایای طراحی اپلیکیشن IOS

  • روند توسعه سریع‌تر
    طراحی اپلیکیشن Ios بسیار سریع‌تر از اندروید پیش ‌می‌رود. استفاده از زبان برنامه‌نویسی سوئیفت برای برنامه‌های IOS، فرایند کدنویسی را به دلیل نیاز به خطوط کد کمتر برخلاف زبان‌های جاوا یا کاتلین که برای اندروید به‌کار برده می‌شوند ساده‌تر می‌نماید.
  • فرآیند تست کوتاه‌تر
    ازآنجایی‌که Ios فقط در دستگاه‌های اپل استفاده می‌شود، توسعه‌دهندگان باید برنامه‌ها را روی دستگاه‌های کمتری آزمایش کنند. علاوه براین کاربران اپل معمولا آخرین نسخه سیستم‌عامل IOS را ترجیح می‌دهند و به همین دلیل فرایند تست کوتاه‌تر خواهد شد.
  • امنیت بالا
    زبان‌های برنامه‌نویسی (Swift یا Objective C) که برای توسعه برنامه‌های Ios استفاده می‌شوند، ازنظر نوع و حافظه ایمن هستند. این بدان معنی است که این زبان‌ها از خطاها و آسیب‌پذیری‌های مرتبط با اشاره‌گرهای اولیه که ممکن است باعث ازکارافتادن برنامه شوند جلوگیری می‌نمایند.

امنیت بالا

معایب طراحی اپلیکیشنIOS

  • زمان‌بر بودن انتشار و توسعه برنامه
    فروشگاه اپلیکیشن اپل دستورالعمل‌های بررسی دقیقی دارد که باعث طولانی شدن فرایند انتشار و توسعه برنامه می‌شوند. علاوه بر این اپل می‌تواند برنامه را به دلیل رعایت نکردن دستورالعمل‌های آن، عملکرد ضعیف یا کمبود محتوای مفید رد کند.
  • عدم امکان سفارشی‌سازی برنامه
    IOS به دلیل اجبار طراحان به پیروی از دستورالعمل‌های طراحی، محدودیت‌های زیادی را برای سفارشی‌سازی برنامه اعمال نموده است.
  • منبع بسته
    Ios یک پلتفرم متن بسته است، بنابراین طراحان نمی‌توانند از سیستم‌عامل‌های دیگری به‌جز Mac OS استفاده نمایند.

زمان‌بر بودن انتشار و توسعه برنامه

تفاوت بین طراحی برنامه اندروید و iOS

طراحی برنامه اندروید و iOS ازنظر طراحی برنامه، تکنیک‌ها، پیچیدگی توسعه و موارد دیگر متفاوت است. با ما همراه باشید تا عوامل مختلف تعیین‌کننده تفاوت بین توسعه برنامه اندروید و iOS را بررسی نماییم.

  • زبان‌های برنامه‌نویسی
    طراحان اپلیکیشن از زبان‌های برنامه‌نویسی مختلف برای پلتفرم‌های اندروید و iOS استفاده می‌نمایند. جاوا و کاتلین محبوب‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی اندروید می‌باشند که اکثر برنامه‌نویسان درحال‌حاضر از زبان جاوا استفاده می‌نمایند.
    از طرفی دیگر، طراحان اپلیکیشن از زبان سوئیفت برای برنامه‌نویسی ios استفاده می‌نمایند که به کد نویسی کمتری نسبت به جاوا یا کاتلین نیاز دارد.
  • پیچیدگی توسعه
    توسعه برنامه iOS ساده‌تر از برنامه‌های اندروید می‌باشد زیرا توسعه‌دهندگان باید برنامه‌ها را فقط برای دستگاه‌های اپل بسازند که از همان فرایند ساخت پیروی می‌کنند.
    از سوی دیگر، چندین سازنده دستگاه مانند سامسونگ، شیائومی، اوپو، ویوو و دیگران از سیستم‌عامل اندروید استفاده می‌کنند.
  • طراحی اپلیکیشن
    طراحی اپلیکیشن موبایل اندروید در مقابل اپل از دستورالعمل‌های مختلفی پیروی می‌کند که باعث تعیین ظاهر برنامه می‌شود.
    iOS محتوای برنامه را بیشتر از طراحی در اولویت قرار می‌دهد، درحالی‌که طراحی برنامه‌های اندروید از دنیای واقعی الهام گرفته‌شده است، به این معنی که توسعه‌دهندگان به‌شدت به میزان حرکت و رنگ متکی هستند.
  • زمان و هزینه طراحی اپلیکیشن
    عوامل مختلفی مانند پلتفرم‌های توسعه، ابزارها و تعداد دستگاه‌های هدف، هزینه‌های موردنیاز توسعه برنامه اندروید در مقابل iOS را تعیین می‌کنند. توسعه اپلیکیشن اندروید به دلیل پیچیدگی طراحی، زمان بیشتری نسبت به اپلیکیشن‌های iOS نیاز دارد. ازآنجایی‌که سیستم‌عامل اندروید در دستگاه‌های مختلفی استفاده می‌شود، طراحی برنامه برای این پلتفرم به دلیل چالش‌های سازگاری، آن را پرهزینه‌تر می‌نماید.

زمان و هزینه طراحی اپلیکیشن

  • تست برنامه
    تولیدکنندگان گوشی‌های موبایل، این دستگاه‌ها را بر اساس اندازه‌ها و سایزهای مختلفی می‌سازند، لذا آزمایش کردن برنامه روی تمامی آنها بسیار زمان‌بر و دشوار می‌باشد. از طرفی دیگر، دستگاه‌های iOS رابط‌های مشابهی را به اشتراک گذاشته و وضوح و طرح‌بندی تقریباً یکسانی دارند، که تست برنامه‌های iOS را آسان‌تر میکنند.
  • انتشار برنامه‌ها
    فرایند انتشار برنامه‌ در فروشگاه Google Play بسیار آسان بوده و تنها چند ساعت تا فعال‌سازی آن زمان می‌برد اما اپل استور، اپلیکیشن‌ها را پیش از تایید انتشار در تمامی زمینه‌ها بررسی و امتحان می‌کند. بنابراین انتشار برنامه در فروشگاه‌های اپل شامل زمان و هزینه‌های بیشتری نیز می‌شود.
  • امنیت
    اپ استور فرآیند آپلود و نظارت برنامه پیچیده‌ای دارد لذا برنامه‌های دانلود شده از این منبع دارای امنیت بیشتری نیز می‌باشند. برعکس برنامه‌های اندروید از سیستم امنیتی و حفاظتی ضعیف‌‌تری برخوردار هستند و باید راه‌حل‌های متفاوتی جهت بالا بردن سطح ایمنی آنها اتخاذ شود.

سخن پایانی

انتخاب بین طراحی اپلیکیشن اندروید و iOS به عوامل متعددی مانند نیاز کسب‌وکار، بازار هدف، مناطقی که در آن فعالیت خواهید کرد و چند عامل دیگر بستگی دارد. علاوه بر این، زمان توسعه، بودجه و منابع نیز نقش مهمی در تصمیم‌گیری برای ساخت اپلیکیشن در یک پلتفرم خاص دارند. اما همان‌طور که قبلا اشاره کردیم، مراحل طراحی اپلیکیشن و تیم طراحی آن مهم‌ترین و موثرترین بخش توسعه یک برنامه می‌باشند. لذا شرکت نیکرادوب متشکل از یک تیم متبحر و متخصص در این زمینه می‌تواند انتخابی هوشمندانه برای یاری شما در این زمینه محسوب شود.

امتیاز و نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید...

Comment & Rating (#7)

آخرین مقالات

شرکت نیکرادوب به‌ صورت آنلاین و ریموت در کشور کانادا و ایران باهدف ارائه خدمات در بستر وب فعالیت خود را شروع و گسترش داده و در اوایل سال ۱۴۰۰، این شرکت به‌صورت رسمی در ایران ثبت شد و فعالیت جدی خود را آغاز کرد. به لطف پروردگار و تیمی متخصص، نیکرادوب توانسته به طور حرفه‌ای در حوزه برنامه‌نویسی، سئو، تولید محتوا، طراحی‌های گرافیکی و کمک به سازمان‌دهی و مدیریت برخی از مجموعه‌ها فعالیت کند و به موفقیت‌های چشمگیری دست یابد.

logo-samandehi