یکی از مواردی که در طراحی سایت اهمیت دارد، ریسپانسیو بودن سایت است. سایت ریسپانسیو یا واکنشگرا به این معنا است که در هر پلتفرم و دستگاهی به درستی نمایش داده شود و کاربر به کلیه محتواها و بخشهای آن دسترسی داشته باشد. طراحی سایت ریسپانسیو تنها از پس طراحان حرفهای برمیآید. برای همین حتما به این موضوع توجه داشته باشید و سایت خود را به دست افراد مجرب و باسابقه بسپارید.
ریسپانسیو بودن سایت به چه معناست؟
ریسپانسیو بودن سایت به معنای آن است که سایت در انواع دستگاهها و پلتفرمهای مختلف به درستی نمایش داده میشود. طراحی یک وب سایت ریسپانسیو (Responsive) به کاربران امکان دسترسی آسان و بهتر به محتوا را میدهد و از این حیث اهمیت زیادی دارد. سایتهایی که به صورت ریسپانسیو یا واکنشگرا طراحی میشوند، به کاربر امکان میدهند بدون توجه به بزرگ یا کوچک بودن نمایشگر از سایت استفاده کرده و به هدف خود دست پیدا کنند. پس طراحی سایت واکنشگرا یعنی ظاهر سایت متناسب با دستگاهی باشد که کاربر از طریق آن وارد سایت شده است.
اهمیت طراحی سایت به صورت ریسپانسیو
طراحی سایت به شکل ریسپانسیو از اهمیت زیادی برخوردار است. در رابطه با دلایل اهمیت آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهبود تجربه کاربری: سایتهایی که به صورت ریسپانسیو طراحی میشوند، سبب بهبود تجربه کاربری میشوند. چرا که کاربر میتواند به راحتی با هر دستگاهی که وارد سایت شده است، از سایت استفاده نماید و به تمام بخشها و محتواهای آن دسترسی پیدا کند.
- افزایش ترافیک سایت: در صورتی که سایت در دستگاههایی چون گوشی موبایل یا تبلت به درستی نمایش داده نشود، منجر به ترک بسیاری از کاربران میشود. چرا که در حال حاضر افراد زیادی از گوشی موبایل یا تبلت برای دسترسی به خدمات اینترنتی و ورود به سایتها استفاده مینمایند. پس با سایت ریسپانسیو میتوان سبب افزایش ترافیک سایت و بالطبع بهبود سئوی سایت شد.
- بهبود رتبه در موتورهای جستجو: اهمیت دیگر طراحی سایت به شکل ریسپانسیو، بهبود جایگاه سایت در موتورهای جستجو است. چرا که موتورهای جستجو همچون گوگل به سایتهای واکنشگرا رتبه بهتری میدهند.
- افزایش نرخ تبدیل و فروش: طراحی وب سایت ریسپانسیو میتواند به افزایش نرخ تبدیل و فروش بیشتر از طریق سایت کمک نماید. دلیل آن هم این است که این سایتها دسترسی راحت و خوبی دارند و کاربر میتواند در هر زمان و مکانی به راحتی از آنها استفاده نماید. با سایت واکنشگرا میتوانید فروش بیشتری را تجربه کنید و کسب و کار خود را رونق ببخشید.
مزایای طراحی سایت ریسپانسیو
در بخش قبلی با دلایل اهمیت طراحی سایت به صورت ریسپانسیو آشنا شدیم. حال بهتر است به این موضوع بپردازیم که طراحی سایت ریسپانسیو چه مزایای دیگری برای افراد دارد.
پویایی سایت:
یکی از مهمترین مزایای سایتهای ریسپانسیو، پویایی سایت است. چرا که کلیه اجزای سایت در یک قالب مناسب به کاربران نمایش داده میشوند. این سایتها کاملا پویا هستند و متناسب با سایز و قالب دستگاه تغییر پیدا میکنند.
انعطاف پذیر بودن سایت:
سایتهای ریسپانسیو انعطافپذیر هستند. طراحان سایت در این سایتها آزادی عمل زیادی دارند و میتوانند سایت را به شکل مورد نظر نمایش دهند. برای مثال میتوان بخشی از سایت را در دستگاه موبایل نمایش نداده و به جای آن از موارد دیگری استفاده کرد.
برتری نسبت به رقبا:
شرکتها یا اشخاصی که از سایت ریسپانسیو برای ارائه خدمات و محصولات خود استفاده میکنند، میتوانند نسبت به بسیاری از رقبای خود پیشی بگیرند. چرا که بسیاری از مدیران از این مسئله غافل بوده و به دلیل واکنشگرا نبودن سایت بخش زیادی از مخاطبان خود را از دست میدهند.
مدیریت آسان سایت:
چنین سایتهایی از مدیریت آسانی برخوردار هستند و بروزرسانی و نگهداریشان خیلی راحتتر انجام میشود.
کاهش زمان و هزینه طراحی قالب جداگانه:
در گذشته برای نمایش صحیح سایت در دستگاههای مختلف از قالبهای جداگانهای استفاده میشده است. این قالبها نیاز به صرف زمان و هزینه زیادی داشتند. اما در حال حاضر با ریسپانسیو کردن سایت دیگر نیازی به استفاده از قالب جداگانه نبوده و میتوان از صرف زمان و هزینه زیاد جلوگیری کرد.
سایت غیر واکنشگرا و نحوه تشخیص آن
سایتهایی که به صورت ریسپانسیو طراحی نمیشوند، تحت عنوان سایت غیر واکنشگرا شناخته میشوند. برای اینکه بتوان ریسپانسیو بودن یا نبودن سایت را تشخیص داد، میتوان سایت را در یک لپ تاپ باز کرده و عرض مرورگر را کم و زیاد کرد. اگر سایت واکنشگرا باشد، اندازه و چیدمان اجزای سایت مطابق با عرض صفحه تغییر پیدا میکند. در این شرایط هیچ اسکرول افقی ایجاد نمیشود. اما در سایتهای غیر واکنشگرا اینطور نبوده و هیچ تطابقی ایجاد نمیشود. در این سایتها نیاز به یک اسکرول افقی است تا بتوان تمام بخشهای چپ و راست سایت را به خوبی مشاهده کرد.
چگونه میتوان سایت ریسپانسیو طراحی کرد؟
فرانت اند یا بخش نمایشی سایت باید برای کاربران به صورت واکنشگرا باشد. برای این کار باید یک قالب ریسپانسیو در اختیار داشته تا بتوان سایت واکنشگرا را به خوبی طراحی کرد. در این رابطه میتوان سایتها را به دو دسته اختصاصی و سیاماسی تقسیم کرد که ریسپانسیو کردن آنها به این صورت میباشد:
- سایتهای ساخته شده با سیستم مدیریت محتوای آماده: در حال حاضر سایتهای وردپرسی محبوبیت زیادی پیدا کردهاند. همانطور که حتما میدانید وردپرس یک CMS آماده است که برای طراحی سایت با آن نیازی به کدنویسی صفر تا صد نمیباشد. برای این سایتها میتوان از یک قالب ریسپانسیو استفاده کرده و آن را بر روی سایت نصب کرد. در زمان خرید قالب باید به ریسپانسیو بودن آن توجه شود. چرا که بسیاری از قالبها، خصوصا قالبهای رایگان، ریسپانسیو نیستند یا به درست بومیسازی نشدهاند.
- سایتهای اختصاصی: سایت اختصاصی به وب سایتی گفته میشود که به صورت صفر تا صد کدنویسی میشود. برای این سایتها امکان استفاده از قالب آماده وجود ندارد. برای همین یک توسعه دهنده باید قالب سایت را بهینه کرده و کدهای آن را به صورت ریسپانسیو تغییر دهد. این کار نیاز به صرف زمان و همچنین هزینه زیادی دارد. برای همین است که هزینه طراحی سایت اختصاصی بیشتر از سایت وردپرسی میباشد.
آیا سایتهای ریسپانسیو معایبی هم دارند؟
تا اینجای مطلب با مزایای سایتهای ریسپانسیو و همچنین اهمیت آنها آشنا شدیم. حال سوالی که مطرح است این است که آیا سایتهای ریسپانسیو معایبی هم دارند یا خیر؟ در این رابطه باید اشاره کنیم که معایب سایت ریسپانسیو بسیار محدود است. به طوری که میتوان از آنها چشم پوشی کرد. با این حال اگر بخواهیم این معایب را بیان کنیم، میتوانیم موارد زیر را در نظر بگیریم:
- طراحی سایت ریسپانسیو تاثیری در افزایش سرعت بارگذاری ندارد: برخی افراد تصور دارند که سایت ریسپانسیو در افزایش سرعت بارگذاری سایت موثر است. در صورتی که این چنین نبوده و سرعت لود سایت به موارد دیگری بستگی دارد.
- برخی مرورگرها سایت ریسپانسیو را به خوبی نمایش نمیدهند: بیشتر کاربران از مرورگرهای گوگل کروم و یا فایرفاکس برای جستجو در اینترنت استفاده میکنند. این مرورگرها از سایتهای ریسپانسیو به خوبی پشتیبانی کرده و آنها را به شکل کاملا درست نمایش میدهند. اما برخی از مرورگرها در این زمینه ضعف دارند و در نمایش سایت واکنشگرا با مشکل مواجه میشوند. دلیل آن هم این است که این مرورگرها از دستورالعملهای CSS به نام مدیا کوئری پشتیبانی نمیکنند.
آیا طراحی سایت ریسپانسیو برای تمام ابعاد امکان دارد؟
افرادی که به طراحی سایت ریسپانسیو میپردازند، با یک چالش و مانع بزرگ در سر راه خود روبرو هستند و آن تنوع زیاد لپتاپها، تبلتها و موبایلها است. این یعنی تنوع اندازه صفحات بسیار زیاد است. حال سوالی که برای بسیاری از افراد مطرح است این است که چگونه میتوان سایت را برای تمام اندازهها آماده کرد؟ در پاسخ به این سوال باید اشاره کنیم که بهینه کردن سایت برای تمام اندازهها راهکار چندان عملی نیست. بهتر است در ابتدا اولویتهای خود را مشخص کرده و آمار کاربران دستگاههای مختلف را با هم مقایسه کرد. با توجه به یک آمار موجود مشخص است که کاربران موبایلی 51 درصد، کاربران دسکتاپ و لپتاپ 45 درصد، کاربران تبلت 3.5 درصد و کاربران تلویزیونهای هوشمند و غیره 0.5 درصد هستند.
با بررسی آمار به این پی میبریم میزان استفاده از موبایل، کامپیوتر و لپتاپ بیشتر از سایر دستگاهها است. برای همین بهتر است برای ریسپانسیو کردن سایت بر روی این دستگاهها تمرکز کرده و وقت زیادی را برای دستگاههای دیگر اختصاص نداد.
طراحی سایت ریسپانسیو توسط نیکراد وب
برای طراحی سایت ریسپانسیو میتوانید از تیم تخصصی نیکراد وب کمک بگیرید. شرکت نیکراد وب از شرکتهای فعال در زمینه طراحی سایت، طراحی اپلیکیشن، سئو و بهینهسازی سایت است. این شرکت در زمینه طراحی انواع سایت اعم از سایتهای فروشگاهی، سایتهای شرکتی، سایتهای شخصی و غیره دست داشته و کلیه سایتها را به صورت کاملا ریسپانسیو طراحی مینماید. سایتهای طراحی شده توسط نیکراد وب علاوه بر اینکه به صورت ریسپانسیو طراحی میشوند، از نظر طراحی قالب و معماری کلی سایت مطابق با الگوریتمهای گوگل طراحی میگردند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و اطلاع از هزینه طراحی سایت ریسپانسیو میتوانید با کارشناسان مجموعه تماس حاصل فرمایید.
جمع بندی
سایت ریسپانسیو به سایتی گفته میشود که در تمام دستگاهها به شکل صحیحی به نمایش درمیآید. این سایتها از مزایای زیادی برخوردار هستند که از مهمترین آنها میتوان به بهبود تجربه کاربری، افزایش ترافیک سایت، بهبود سئوی سایت و افزایش فروش و رونق کسب و کار اشاره کرد.