برای طراحی سایت میتوان از زبانهای برنامه نویسی مختلفی استفاده کرد. هر یک از این زبانها از ویژگیهایی برخوردار هستند که افراد باید برای انتخاب بهترین زبان برنامه نویسی سایت، از آنها مطلع باشند. هر زبان برنامه نویسی از مزایا و معایب و همچنین کاربردهای خاصی برخوردار است. برای مثال ممکن است زبانی برای یک پروژه ایدهآل باشد؛ غافل از آنکه برای پروژه دیگر مناسب نیست. از این رو در ادامه با مزایا و معایب زبانهای برنامهنویسی آشنا شده تا بتوانید انتخاب بهتری از میان آنها داشته باشید.
آشنایی با ساختار سایتها
سایتها از نظر کدنویسی به دو بخش سمت کاربر (فرانت اند – Front-End) و سمت سرور (بک اند – Back-End) تقسیم میشوند. کدنویسیهای سمت کاربر برای ظاهر سایت بوده و توسط زبانهایی چون HTML، CSS و JavaScript نوشته میشود. صفحاتی که با این زبانها کدنویسی میشوند، به صورت استاتیک هستند. در مقابل زبانهای سمت سرور، برای عملیات مختلف روی دادهها، پردازش و محاسبات را بر عهده دارند و شامل زبانهای متفاوتی میشوند. صفحات نوشته شده با زبانهای سمت سرور، از نوع داینامیک و پویا هستند.
منظور از مناسب بودن زبان برنامه نویسی چیست؟
برای اینکه بتوانید از میان زبانها بهترین و مناسبترین آن را انتخاب کنید، باید چندین سوال را از خود بپرسید. یکی از این سوالات این است که کدام زبان برنامه نویسی آسانتر است و کاربری بهتری دارد؟ از دیدگاه هر شخصی، آسانترین زبان برنامه نویسی فرق دارد و این بستگی به هوش و ذکاوت فرد برنامه نویس دارد. برخی افراد از سرعت یادگیری بالایی برخوردارند و خیلی سریعتر زبان مورد نظر خود را یاد میگیرند. همچنین افرادی که به دنبال یادگیری طراحی سایت هستند، بهتر است به منابع آموزشی موجود برای زبان برنامه نویسی توجه داشته باشند. یک زبان برنامه نویسی مناسب، باید از منابع آموزشی کافی برخوردار باشد تا افراد بتوانند در صورت نیاز به آنها رجوع نمایند.
چه مواردی در انتخاب بهترین زبان برنامه نویسی موثر است؟
برای انتخاب بهترین زبان برنامه نویسی، باید به عوامل متعددی توجه کرد. از مهمترین عواملی که در این مورد نقش دارند، میتوانند به موارد زیر اشاره کرد:
- سرعت اجرا و امنیت
- بهینه بودن برای موتورهای جستجو
- میزان سرعت توسعه
- کارایی و بازار کار
- وابستگی به پلتفرم
- سادگی کاربری
- شیوه پشتیبانی و غیره.
معرفی زبانهای برنامه نویسی طراحی سایت و مزایا و معایبشان
در این قسمت به معرفی معروفترین زبانهای برنامهنویسی طراحی سایت میپردازیم تا بتوانید از میان آنها انتخاب بهتری داشته باشید.
1- زبان برنامه نویسی PHP
بدون شک زبان PHP، یکی از زبانهای معروف در طراحی سایت است. این زبان جزو زبانهای اسکریپتی و متن باز بوده که برای اولین بار در سال 1944 ارائه شد. ساختار زبان PHP با زبان C شباهت زیادی دارد و از این رو مورد مقبولیت افراد زیادی قرار گرفته است. به طوری که طبق یکی از آمار منتشر شده، بیش از 78 درصد از سایتها، از زبان PHP بهره بردهاند. از میان سایتهای موجود، سایتهای معروفی چون ویکیپدیا و فیسبوک نیز توسط زبان PHP طراحی شدهاند. سیستم مدیریت محتوای وردپرس و جوملا، توسط زبان برنامه نویسی PHP اجرا شده که قابل گسترش میباشد. در زیر به مزایا و کاربرد این زبان اشاره میکنیم.
مزایای زبان PHP:
- این زبان بر روی تمام پلتفرمهای معروف مانند لینوکس، ویندوز و مکینتاش قابل اجرا است.
- PHP از یادگیری آسانی برخوردار است و هر فردی میتواند با صرف وقت، آن را به خوبی یاد بگیرد.
- سرعت اجرای کدها با این زبان بالا است.
- منابع آموزشی زیادی برای یادگیری زبان PHP وجود دارد.
- این زبان از بیشتر پایگاههای داده معروف چون mysql و اوراکل پشتیبانی میکند.
کاربرد PHP در طراحی سایت:
در صورتی که زبان پیاچپی را به خوبی آموزش ببینید، میتوانید علاوه بر طراحی سایت از آن استفادههای دیگری نیز داشته باشید. طراحی ربات تلگرام با PHP، ساخت نرم افزارهای دسکتاپ با PHP و وب سرویسنویسی با PHP از دیگر کاربردهای زبان PHP هستند.
2- زبان برنامه نویسی python
زبان پایتون از سال 1991 ارائه شد تا برنامه نویسی سادهتر صورت بگیرد. این زبان از نوع متن باز و مفسری بوده و چند منظوره و شی گرا است. از آنجایی که یادگیری python آسان است، بسیاری از افراد مبتدی برنامه نویسی را با این زبان شروع مینمایند.
مزایای زبان python:
کتابخانه و مفسر استاندارد این زبان، به صورت رایگان موجود است. برای همین توسعه دهندگانی که دغدغه هزینههای بالای توسعه را دارند، میتوانند از پایتون استفاده نمایند.
از آنجایی که این زبان چند منظوره است، کاربر میتواند از طریق آن کلیه پروژههای خود را اجرا نماید.
زبان python با بیشتر دستگاهها مانند انواع رایانهها و سیستم عاملهای ویندوز، لینوکس، مک و غیره سازگاری دارد.
کاربرد زبان python:
با استفاده از زبان پایتون میتوانید به توسعه وب بپردازید و در پردازشهای علمی و عددی از آن استفاده نمایید. همچنین از زبان برنامه نویسی python، برای توسعه نرم افزار و کاربردهای تجاری مانند ساخت سیستم برنامهریزی منابع سازمانی استفاده میشود.
3- زبان برنامه نویسی Ruby
زبان Ruby در سال 1990 در کشور ژاپن ارائه شد. این زبان جزو زبانهای متن باز، پویا و شی گرا بوده و بر روی سادگی تمرکز دارد. افرادی که قرار است برای اولین بار به آموزش یک زبان برنامه نویسی بپردازند، بهتر است به سراغ زبان روبی نروند. چرا که این زبان برای شروع مناسب نبوده و یادگیری نسبتا دشواری دارد. همچنین منابع آموزشی زبان Ruby محدود است. برای همین است که تقاضای بازار کار این زبان نسبت به سایر زبانها پایین است.
مزایا و کاربرد زبان Ruby:
با اینکه روبی جزو زبانهای دشوار بوده و منابع محدودی دارد، اما چند مزیت برای آن وجود دارد. از مزایای زبان Ruby میتوان به شی گرا بودن، کدنویسی سریع و برخورداری از فریمورک محبوب Ruby on Rails اشاره کرد. از کاربردهای زبان برنامه نویسی روبی میتوان به ساخت سایتهای ثابت، ساخت برنامههای دسکتاپ و خدمات پردازش دادهها اشاره کرد.
4- زبان برنامه نویسی java
زبان جاوا برای اولین بار در سال 1991 منتشر شد. این زبان در زمان انتشار، عنوان زبان قابل حمل را بر خود داشت. به این معنا که برنامه نوشته شده با زبان java را میتوان در کامپیوترهای مختلف با سخت افزارهای مختلفی اجرا کرد. زبان جاوا از بازار کار خوبی برخوردار است و برای برنامه نویسی بسیاری از برنامههای دسکتاپ یا اپلیکیشن تحت وب از آن استفاده میگردد.
مزایای زبان java:
- جاوا از یادگیری ساده و آسانی برخوردار است و از نظر نوشتاری با زبان C و C++ شباهت دارد.
- این زبان شی گرا بوده و همه چیز در آن به عنوان یک شی در نظر گرفته میشود.
- زبان java از پلتفرم امنی برخوردار است.
کاربرد زبان جاوا:
از زبان برنامه نویسی java برای کارهای مختلفی میتوان استفاده کرد. طراحی برنامههای موبایلی، برنامههای سازمانی، برنامههای رابط کاربری گرافیکی، برنامههای کاربردی وب و تجزیه و تحلیل دادههای بزرگ از جمله مواردی است که میتوان در آنها از جاوا استفاده کرد.
5- زبان برنامه نویسی #C
سیشارپ زبانی است که بر پایه زبان سی و توسط شرکت مایکروسافت ساخته شده است. این زبان جزو زبانهای شی گرا و چند منظوره بوده و همچون جاوا برای پروژههای اقتصادی بزرگ مناسب میباشد. همچنین به دلیل مزایای آن میتوان برای پلتفرمهای مختلفی چون ویندوز، اندروید، وب و IOS استفاده کرد.
کاربرد زبان #C:
بسیاری از توسعه دهندگان از زبان #C برای توسعه نرم افزار و سیستمهای خود استفاده میکنند. این زبان به طور کلی برای سه زمینه توسعه برنامههای ویندوزی، توسعه وب و توسعه بازیها کاربرد دارد. برنامه نویسی تحت ویندوز، کارایی اصلی زبان سی شارپ است. سایتهای مایکروسافت و در ایران دیجی کالا، از زبان #C و asp.net بهره بردهاند.
کدام زبان اشاره شده، بهترین زبان طراحی سایت است؟
با توجه به بررسی زبانها و مزایا و معایب هر کدام، باید گفت که انتخاب بهترین زبان برنامه نویسی در طراحی سایت بستگی به شخص برنامه نویس دارد. افرادی که به دنبال یافتن بهترین زبان طراحی سایت هستند، باید به هدف و نوع کار خود دقت داشته باشند. این که فرد در چه زمینه و سطحی فعالیت میکند، میتواند سبب انتخاب متفاوتی برای افراد شود. پس از مشخص شدن هدف و سطح پروژهها، میتوان به خوبی بهترین زبان را انتخاب کرد. البته معمولا افراد برنامه نویس به یک زبان اکتفا نمیکنند و پس از مدتی به سراغ یادگیری دیگر زبانهای آموزشی نیز میروند. برای همین این افراد قادرند برای هر پروژه خود، بهترین زبان برنامه نویسی را انتخاب نمایند.
جمع بندی
همانطور که اشاره شد، بهترین زبان برنامه نویسی سایت از دیدگاه هر فردی متفاوت است. با این حال اگر به دنبال پیدا کردن بهترین زبان هستید، بهتر است به مواردی چون چند منظوره بودن آن، سهولت در یادگیری، وجود منابع آموزشی کافی، پلتفرمهای قابل استفاده، هدف برنامه نویسی و انتخاب توسعه فرانت اند یا بک اند توجه داشته باشید. با توجه به این موارد میتوانید زبانی را انتخاب کنید که با هدف و علاقه شما سازگاری بیشتری داشته باشد. پس از آن اقدام به یادگیری زبان کرده و شروع به گرفتن پروژههای مختلف نمایید. در حال حاضر بهترین زبان های طراحی سایت، زبانهای PHP، پایتون، جاوا و C# میباشند.