آشنایی با کنیبالیزیشن و نحوه برطرف کردن آن

کنیبالیزیشن چیست و چگونه رفع می‌گردد؟

سئو یکی از مباحث بسیار گسترده است که باید در آن به تمام مفاهیم و موضوعات آگاهی داشت. یکی از این مباحث که کمتر شناخته شده هم است، کنیبالیزیشن یا هم نوع خواری است. همنوع خواری به معنای این است که اگر صفحاتی از سایت دارای کلمات کلیدی یکسان باشند، شانس موفقیت سایر صفحات را پایین می‌آورند. این موضوع به کنیبالیزیشن و یا همنوع خواری معروف است. در ادامه مطلب با کنیبالیزیشن بیشتر آشنا شده و به نحوه برطرف کردن آن می‌پردازیم.

کنیبالیزیشن به چه معناست؟

معنی Cannibalization در دنیای بازاریابی و فروش به این صورت عنوان شده است: اگر برند ما محصولی را تولید کرده که با فروش آن، فروش سایر محصولاتمان کاهش پیدا کند، در واقع کنیبالیزیشن یا همنوع خواری رخ داده است. Cannibalization به معنای خورده شدن گونه‌ی جانوری نیز می‌باشد. زمانی که در حیات وحش یک جانداری همچون ماهی همنوع خود را بخورد، در واقع همنوع خواری کرده است. این مورد چیزی است که در دنیای ماهی‌ها زیاد شاهد هستیم و می‌بینیم که ماهی‌های کوچک طعمه ماهی‌های بزرگ می‌شوند. حال Cannibalization نه تنها در دنیای جانوران و بازاریابی و فروش وجود دارد، بلکه در سئو و بهینه سازی سایت نیز ممکن است رخ دهد. در دنیای سئو کنیبالیزیشن به Keyword cannibalization یا هم نوع خواری کلمات کلیدی معروف است. در ادامه با این مورد بیشتر آشنا خواهیم شد.

Keyword cannibalization چیست؟

Keyword cannibalization یا هم نوع خواری کلمات کلیدی، زمانی رخ می‌دهد که چند پست یا چند صفحه از سایت با کلمات کلیدی یکسانی منتشر می‌شوند. در این شرایط صفحاتی که از کلمات مشابه برخوردار هستند، شانس یکدیگر را برای گرفتن رتبه و جایگاه در گوگل می‌بلعند. زمانی که با جستجوی یک یا دو کلمه کلیدی، چند صفحه از سایت به نمایش در آید، اتفاق خوشایندی نیست. چرا که در واقع صفحات سایت در حال رقابت و بلعیدن یکدیگر هستند و بر روی سئوی سایت تاثیر بسیار بدی می‌گذارند. از دید موتورهای جستجو این صفحات سایت، رقیب هم محسوب می‌شوند و مانع پیشرفت یکدیگر می‌شوند.

تاثیرات کنیبالیزیشن بر روی سئوی سایت

 

تاثیرات کنیبالیزیشن بر روی سئوی سایت

 

حال که با مفهوم کنیبالیزیشن آشنا شدیم، بهتر است به تاثیرات آن بر روی سئوی سایت بپردازیم.

  • رقابت با خود به جای رقابت با رقیبان

هر برندی از رقبای خاص خود برخوردار است که باید در رسیدن به جایگاه اول گوگل با آنها رقابت کند. حال اگر کلمات کلیدی مشابه در هر صفحه از سایت تکرار شود، از نظر ربات‌های گوگل شما در حال رقابت با خود هستید. در واقع به جای آنکه به رقابت با رقبای اصلی خود بپردازید، در حال رقابت با خود می‌باشید.

  • کاهش قدرت و کیفیت محتوای صفحه

زمانی که سایت با مشکل کنیبالیزیشن روبرو می‌شود، ترافیک و کلیک‌های سایت به چند صفحه که با هم ارتباط دارند تقسیم می‌شود. برای همین این کار بر روی قدرت صفحات تاثیر گذاشته و سبب کاهش آن می‌شود. در حقیقت زمانی که شما چند کلمه کلیدی مشابه را هدف قرار دهید، محتواهای تولید شده برای سایت بی‌ارزش و تکراری می‌شوند. همین امر سبب شانس مراجعه مجدد کاربر و بک لینک را بسیار پایین می‌آورد.

  • کاهش رتبه و جایگاه سایت

زمانی که از مقالات و صفحات مشابه با هم و کلمات کلیدی‌های یکسان استفاده کنید، گوگل نمی‌تواند تشخیص دهد که کدام یک از مقالات یا صفحات شما باید جایگاه بالاتری داشته باشد. همچنین همانطور که اشاره شد، میزان بک لینک و ترافیک در بین پست‌ها و صفحات تقسیم شده و سبب افت شدید آنها می‌شود. تمام این عوامل بر روی رتبه و جایگاه سایت تاثیر می‌گذارند و باعث می‌شوند تا سایت شما به رتبه‌های پایین برسد.

  • کاهش نرخ تبدیل

کمپین‌های سئو، بیشتر برای افزایش و بهینه سازی نرخ تبدیل به کار برده می‌شوند. حال اگر کنیبالیزیشن در سایت رخ دهد، به احتمال زیاد نرخ تبدیل برخی از صفحات بیشتر از سایر صفحات می‌شود. چرا که در بین صفحات مشکل همنوع خواری به وجود آمده است و تبدیل‌های احتمالی بین چند صفحه تقسیم شده‌اند.

  • کاهش نرخ کلیک

زمانی که شما از کلمات کلیدی مشابه برای صفحات سایت خود استفاده می‌کنید، کاربران دچار سردرگمی شده و نمی‌دانند باید بر روی کدام یک از لینک‌ها کلیک کنند. همین امر موجب شده تا از ورود به سایت خودداری کنند و به سراغ سایت بدون مشکل بروند. پس کنیبالیزیشن بر روی نرخ کلیک نیز تاثیر گذاشته و سبب افت شدید آن می‌شود.

روش تشخیص کنیبالیزیشن برای سایت توسط سرچ کنسول

 

روش تشخیص کنیبالیزیشن برای سایت توسط سرچ کنسول

 

اگر برایتان سوال است که سایتتان دچار کنیبالیزیشن شده است یا نه، نیازی به کار سخت و پیچیده نیست. کافی است کلمه کلیدی مشکوک خود را در گوگل سرچ کنید و نتایج را مورد بررسی قرار دهید. اگر هنگام بررسی به این پی بردید که برخی از صفحات و مقالاتتان با هم تداخل دارند، یعنی سایتتان دچار همنوع خواری شده است. در این زمان باید خیلی سریع برای رفع کنیبالیزیشن اقدام کنید تا سئوی سایت با افت مواجه نشود. راه دیگر نیز استفاده از سرچ کنسول است که به آن اشاره می‌کنیم:

گوگل سرچ کنسول، یکی از ابزارهای مهم برای بررسی سئوی سایت است. با استفاده از این ابزار میتوان به راحتی مشکل کنیبالیزیشن سایت را تشخیص داده و برای رفع آن اقدام کرد. برای این کار باید از منوی چپ در سرچ کنسول، گزینه PERFORMANCE را انتخاب کنید. در اینجا لیستی از مفاهیم کلیدی که سایت از طریق آنها کلیک و ایمپرشن دریافت می‌کند را مشاهده خواهید کرد. زمانی که بر روی یکی از کلمات کلیک کنید و وارد تب PAGES شوید، لیستی از صفحاتی که برای کلمه کلیدی رتبه گرفته‌اید به شما نمایش داده می‌شود. در این زمان می‌توانید آمار کلیک و ایمپرشن را مشاهده کنید. در صورتی که برای یک کلمه کلیدی خاص چند صفحه با آمار مشابه به هم وجود داشته باشد، احتمالا دچار کنیبالیزیشن شده‌اند که باید بررسی و رفع گردند. در ادامه به روش‌های رفع کنیبالیزیشن خواهیم پرداخت.

نحوه برطرف کردن کنیبالیزیشن cannibalization

در صورتی که به کنیبالیزیشن شدن سایت خود پی بردید، نگران نباشید. چرا که می‌توانید با راهکارهای زیر این مشکل را برطرف نمایید.

  • استفاده از لینک سازی داخلی

لینک سازی داخلی یکی از موارد کلیدی در سئوی سایت است. با استفاده از لینک سازی داخلی میتوان به گوگل فهماند که کدام یک از مقالات و صفحات ارزش بالاتری دارند و باید رتبه بهتری دریافت کنند. در اینجا کاری که باید انجام دهید این است که از پست‌های کم اهمیت به پست‌های مهمتر با کلمه کلیدی مشابه لینک دهید تا این صفحات از هم نوع خواری نجات پیدا کنند.

  • لینک سازی خارجی قوی

در کنار لینک سازی داخلی، باید به لینک سازی خارجی نیز توجه زیادی داشته باشید. با این کار می‌توانید به گوگل اعلام کنید که صفحه مورد نظرتان برای کلمه کلیدی خاص، کدام صفحه از سایت است. البته لینک سازی خارجی اگر به شکل حرفه‌ای و قوی صورت گیرد، هزینه‌بر است. با این حال این کار یکی از روش‌های کارآمد برای حل مشکل همنوع خواری سایت است.

  • استفاده از تگ کنونیکال

تگ کنونیکال یا برچسب متعارف، در سال 2009 برای کمک به وب مستران معرفی شد. بر اساس این تگ میتوان به موتور جستجو اطلاع داد که آیا صفحه‌ای که در حال خزش آن است، شامل محتوای اصلی است یا خیر. در واقع این تگ برای تعریف و مشخص کردن صفحات و برگه‌های تکراری برای موتور جستجو ایجاد شده است. حال شما هم می‌توانید از تگ کنونیکال استفاده کرده و بدون نیاز به حذف کردن صفحات تکراری سایت، اقدام به رفع مشکل کنیبالیزیشن کنید. کافیست تگ مربوطه را در جای درست خود قرار دهید تا مشکل حل شود.

  • بهینه کردن محتوا

 

بهینه کردن محتوا

 

برخی افراد اقدام به ترکیب محتواهای مشابه با هم می‌کنند. این کار برای زمانی که هر دو مطلب از میزان ترافیک مطلوب و بک لینک مناسب برخوردار هستند، راه موثری نمی‌باشد. در این شرایط اگر قصد دارید هر دو محتوای خود را حفظ کنید، می‌توانید به بهینه و آپدیت کردن آن بپردازید.

  • استفاده از ریدایرکت برای صفحات تکراری

اگر هیچ یک از روش‌های اشاره شده جواب نداد، می‌توانید از ریدایرکت استفاده کنید. بر اساس زمانی که ربات‌های گوگل بخواهند وارد صفحه کم اهمیت شوند، به طور خودکار به صفحه مهم و اصلی شما منتقل می‌شوند. با این کار به طور تدریجی صفحه اصلی و آدرس صحیح به گوگل معرفی می‌شود و صفحات کم ارزش‌تر از لیست آن کنار می‌روند. توجه داشته باشید برای این کار حتما از ریدایرکت مناسب استفاده کنید تا مشکلات بیشتری برایتان به وجود نیاید.

جمع بندی

در این مطلب با مفهوم کنیبالیزیشن کلمات کلیدی و تاثیرات آن روی سئوی سایت آشنا شدیم. کنیبالیزیشن یا همنوع خواری، مفهومی است که به استفاده از کلمات کلیدی یکسان و مشابه در چند پست یا صفحه از سایت اشاره دارد. در این زمان به جای آنکه سایت با رقبای اصلی در حال رقابت باشد، در حقیقت در حال رقابت با خود است. این موضوع بر روی سئوی سایت تاثیر بدی می‌گذارد و باید خیلی زود رفع شود. از کارهایی که می‌توانید برای رفع کنیبالیزیشن انجام دهید، میتوان به لینک سازی داخلی، لینک سازی خارجی قوی، استفاده از تگ کنونیکال، بهینه کردن محتوا و یا ریدایرکت کردن محتواها اشاره کرد.

0 0 رای ها
امتیاز شما به این مطلب
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x