طراحی گرافیکی سایت به معنای برقراری ارتباط با مخاطب، از طریق محتوای تصویری بصری است. در این نوع از طراحی، طراح گرافیک سایت باید با کمک تکنیکهای صفحهآرایی و تصاویر مرتبط، نیاز کاربران را برطرف سازد. شخصی که مسئولیت طراحی گرافیکی سایت را برعهده دارد، باید با چیدمان صفحات سایت آشنایی داشته باشد و بتواند قالب خوبی را برای سایت آماده نماید. از آنجایی که طراحی گرافیکی سایت اهمیت زیادی دارد، در این مطلب به بررسی بیشتر آن و وظایف طراح گرافیک سایت خواهیم پرداخت.
گرافیک وب به چه معناست؟
خصوصیت یک وب سایت خوب، ارائه سایت با بهترین کدنویسی، محتوای اختصاصی و گرافیک جذاب است. هر چقدر که سایت از نظر برنامهنویسی قوی باشد و در ارائه اخبار و محتوا خوب عمل کند، باز نمیتواند بدون گرافیک وب به جایگاه خوبی برسد. برای همین افرادی که در حوزه طراحی سایت مشغول به فعالیت هستند، باید به اصول گرافیک وب توجه زیادی داشته باشند و برای سایت از گرافیک مناسب و خوبی استفاده نمایند. به طور کلی خلق یک سایت خوب و ایدهآل زمانی شکل میگیرد که حوزه برنامه نویسی و محتوای سایت، با حوزه گرافیک در هم آمیزند. گرافیک وب شامل استفاده درست از رنگها، ترکیب متناسب رنگها با یکدیگر، استفاده از قلم مناسب، چیدمان عناصر تصویری سایت، نمایش تصاویر، طراحی لوگوی مناسب، بنر تبلیغاتی و… میشود. فردی که مسئولیت طراحی گرافیکی سایت را بر عهده دارد باید بتواند به کمک ایدههای خلاقانه توجه مخاطب را به خود جلب کند. هر چقدر سایت از گرافیک وب بهتری برخوردار باشد، بازدید کننده زمان بیشتری را در سایت سپری کرده که این امر سبب جایگاه بهتر سایت از نظر سئو خواهد شد.
web UI design یا طراحی گرافیک وب سایت
User Interface Design که اختصارا UI گفته میشود، به معنای طراحی رابط کاربری است. UI طراحی بخشی از سایت یا اپلیکیشن را میگویند که مخاطب در حال مشاهده آن است و با گرافیک سایت ارتباط دارد. در طراحی UI ظاهر هر بخش مشخص شده تا سایت به جلوهی بهتر و مناسبتری دست یابد. این طراحی به عهده گرافیست سایت و برنامه نویس Front-End است. در واقع هر المانی که در web UI design مشخص شده باشد، باید توسط فرد برنامه نویس پیادهسازی شود. در این طراحی باید به المانهای مهمی چون ظاهر منوی سایت، فوتر و هدر سایت، رنگ دکمهها، باکس بنرهای تبلیغاتی و …. توجه شود. خوب است بدانید رنگها تاثیر زیادی بر روی کاربران دارند و از دیدگاه روانشناسی رنگی، باید مورد توجه زیادی قرار بگیرند.
طراحی قالب سایت و گرافیک
قالب سایت بخش مهمی از سایت بوده که در بهتر شدن کسب و کار اهمیت زیادی دارد. برای همین بهتر است از همان ابتدا مورد توجه قرار گرفته تا سایت به طور خوب و کاربردی طراحی شود. یکی از اصول مهم در طراحی قالب سایت، طراحی گرافیک سایت است. در طراحی گرافیکی قالب وب سایت، باید به یک سری نکات توجه داشت که در زیر به چند مورد مهم آن اشاره خواهیم داشت:
- همیشه از تصاویر کم حجم برای سایت خود استفاده کنید. دلیل آن هم این است که با این که تصاویر بزرگ و حجیم از نظر زیبایی در جایگاه بهتری قرار دارند؛ اما این تصاویر در لود شدن سایت تاثیر بدی خواهند گذاشت. در واقع هر چقدر عکسهای سایت حجم بیشتری داشته باشند و تعدادشان زیادتر باشد، سایت مدت زمان بیشتری برای لود شدن نیاز خواهد داشت. این امر سبب شده تا کاربر از منتظر ماندن برای بالا آمدن سایت خسته شود و سایت را ترک نماید.
- دومین نکته استفاده از تصاویر مرتبط و همخوان با سایت است. هر تصویری که برای سایت خود استفاده میکنید باید متناسب با سایت باشد و در عین حال به زیبایی سایت کمک کند.
- علاوه بر تصاویر، فونتها نیز نقش مهمی در زیبایی سایت و بارگذاری آن دارند. خوب است بدانید تنها تعداد محدودی از فونتها روی مرورگرها تعریف شدهاند؛ برای همین افرادی که بخواهند برای سایت خود از فونت خاصی استفاده کنند، باید به صورت فایلی آن را بر روی سایت آپلود کنند. آپلود شدن فایل فونت در لود سایت تاثیر دارد و ممکن است سبب کاهش سرعت لود سایت شود. برای همین از فونتهایی استفاده کنید که حجم زیادی نداشته باشند و موجب کاهش سرعت سایت نشوند.
- با اینکه هر فونت زیبایی خاص خود را دارد، باید در انتخاب آنها دقت کرده و هر کدام از آنها را در جایگاه مناسبی به کار برد. برای مثال استفاده از فونتهای فانتزی برای سایتهای رسمی مناسب نمیباشند. علاوه بر این، اندازه فونت باید همیشه رعایت شود تا به صورت خوانا برای کاربر نمایش داده شود. استفاده از فونتهای ریز یا بسیار درشت، در زیبایی سایت تاثیر بدی خواهد گذاشت.
چند اصل مهم در زمینه طراحی گرافیکی
-
توجه به ترازبندی
ترازبندی یا Alignment، یکی از اصول مهم طراحی گرافیک به حساب میآید. در ترازبندی ارتباط بصری خوبی میان عناصری چون بلوک متن، اشکال و تصاویر برقرار خواهد شد. در واقع با در نظر گرفتن Alignment سایت، پیچیدگی چیدمان سایت از بین رفته و سایت از ظاهری مرتب و تمیز برخوردار خواهد شد.
-
تعادل در سایت
تعادل یا the balance در سایت به این معنا است که در یک طرح خاص، از عناصر طراحی گرافیکی مانند متن، تصاویر، اشکال و … به طور مساوی استفاده شود. در طراحی گرافیک تعادل به سه نوع متقارن، نامتقارن و شعاعی تقسیم میشود. طراحی گرافیک متقارن یعنی طراحی در امتداد یک محور عمودی یا افقی تشکیل میشود. یعنی وزن عناصر در هر سمتی از طرح به طور مساوی تقسیم میشود. طراحی گرافیک نامتقارن یعنی عناصر هر دو طرف صفحه مشابه هم هستند، اما از نظر مقیاسی با یکدیگر تفاوت دارند. و طراحی گرافیکی شعاعی یعنی عناصر طرح به صورت دایرهای اجرا میشوند. زمانی که بیننده این طرح را ببیند، حس حرکت و پویایی را از آن دریافت میکند.
-
کنتراست
در طراحی گرافیکی سایت باید به کنتراست رنگها توجه زیادی شود. اهمیت Contrast در این است که به طراح کمک میشود تا طراحی را سازماندهی کرده و یک سلسله مراتب به وجود آورد. با استفاده از کنتراست میتوان بخشی از سایت که اهمیت بیشتری دارد را بهتر در معرض توجه مخاطب قرار داد.
-
توجه به رنگ و فضا
همانطور که اشاره کردیم رنگ در طراحی گرافیک سایت اهمیت زیادی دارد. انتخاب یک رنگ مناسب باعث شده تا کاربر توجه بیشتری به سایت داشته باشد. طراحان گرافیک سایت باید با استفاده از طیف وسیعی از رنگها و ترکیب درستشان با یکدیگر، فضای زیبایی را در سایت ایجاد کنند. مطالعات نشان داده استفاده درست از رنگها و ایجاد تعادل بینشان، سبب کاهش نرخ پرش از سایت خواهد شد.
چند ویژگی و خصوصیت مهم گرافیست
فردی که در حیطه طراحی گرافیکی مشغول به فعالیت است، باید در زمینه خاصی تخصص داشته باشد؛ طراحی لوگو، طراحی بنر، طراحی وب و … از جمله زمینههایی هستند که طراح گرافیک میتواند در هر کدام به تخصص کاملی برسد. با این حال این افراد هر نوع تخصصی را که دنبال کنند، باید از ویژگیهایی برخوردار باشند تا از آنها به عنوان یک طراح گرافیک موفق یاد شود. در زیر به چند ویژگی و خصوصیت مهم یک طراح گرافیست اشاره خواهیم داشت.
-
برخورداری از مهارتهای لازم
استعداد و مهارت در هر کاری لازمه موفقیت در آن است. فردی که به عنوان طراح گرافیست مشغول به کار است، باید از مهارتهای لازم در این زمینه برخوردار باشد و بتواند همواره آنها را ارتقا دهد. تسلط در نرم افزارهای طراحی مانند فتوشاپ، ایلاستریتور، ایندیزاین و … از جمله الزامات برای ورود به دنیای طراحی گرافیکی است.
-
داشتن فکر باز و خلاق
دادن ایدههای جذاب و خلاقانه از ویژگیهای فرد گرافیست است. گرافیست باید از قدرت تخیل خوبی برخوردار باشد و بتواند هر چیزی که در اطرافش وجود دارد را به یک ایده تبدیل کند. معمولا کارفرمایانی که به دنبال استخدام گرافیست هستند، از طراح گرافیکی استقبال میکنند که دارای نوآوری و ایدههای جدید باشد.
-
مهارت در هنرهای تجسمی
طراح گرافیک بهتر است در زمینه هنرهای تجسمی مانند طراحی، عکاسی و تصویرسازی نیز دارای تجربه و مهارت باشد. با کسب تجربه و دانش در هر یک از این زمینهها، فرد میتواند به ایجاد طرحهای خلاقانه و نوآورانه زیادی دست پیدا کند.
-
سازگاری
صنعت طراحی نیز همچون هر صنعت دیگری همواره در حال رشد و بروزرسانی است. با تغییراتی که در دنیای پیرامون صورت میگیرد، سبک مخاطب نیز دچار تغییراتی خواهد شد. برای همین فرد طراح باید با این تغییرات خود را سازگاری دهد و بتواند با نیاز مخاطبان خود را وفق دهد.
جمع بندی
طراحی گرافیکی سایت یکی از مهمترین فاکتورها در طراحی سایت به شمار میرود. در طراحی گرافیک باید به محتوای تصویری و بصری دقت کرده و توجه مخاطب را به سایت جلب کرد. از جمله مواردی که در طراحی گرافیک سایت باید مورد توجه قرار گیرد میتوان به مواردی چون استفاده از قالب خوب، چیدمان درست صفحات، تکنیکهای صفحهآرایی، استفاده از تصاویر مناسب و بهینه، فونت درست و استفاده از رنگهای جذاب و متناسب با سایت اشاره کرد.